Yabancıların Türkiye'deki maddelere ilgisi arttı

CHP Mersin Milletvekili Öztürk'ün soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın verdiği yanıt yabancıların Türkiye'deki madenlere olan ilgisinin AKP iktidarında arttığını ortaya çıkardı.

cumhuriyet.com.tr

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yabancı sermayeli şirketlerce yıl bazında fiili olarak üretim yapılan ruhsat sahalarının; 2004 yılında 162, 2005 yılında 163, 2006 yılında 219, 2007 yılında 285, 2008 yılında 276 ve 2009 yılında 280 olduğunu ifade etti.
 

40 bin adet maden ruhsatı var

Bakan Yıldız, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) kayıtlarında 28 bin 763 arama ruhsatı, 12 bin 45 işletme ruhsatı ve 91 ön işletme ruhsatı olmak üzere toplam 40 bin 899 adet maden ruhsatı bulunduğunu bildirdi. Enerji Bakanı, kamu şirketlerine ait toplam 649 adet ruhsat sahası bulunduğunu da kaydetti.
 

Bin 868 adet maden ruhsatı yabancıların

Bakan Yıldız, yabancı sermayeli/ortaklı olarak kurulduğu ticaret sicil kayıtlarında belirtilen şirketler tarafından MİGEM'den; bin 128 arama ruhsatı, 726 işletme ruhsatı ve 14 ön işletme ruhsatı olmak üzere toplam bin 868 adet maden ruhsatı alındığını söyledi.

Enerji Bakanı, yabancı sermayeli/ortaklı olarak kurulduğu ticaret sicil kayıtlarında belirtilen şirketlerin sahip olduğu maden ruhsat sayısı; alan olarak Türkiye'deki toplam ruhsat alanının yüzde 6,7'si, sayı olarak ise yüzde 5'ine tekabül ettiğini açıkladı. Bakan Yıldız, şöyle dedi:
"Söz konusu şirketlerin; arama ruhsatları sayı olarak ülkemiz genelinde verilen toplam arama ruhsatlarının yüzde 3,9'u, alan olarak yüzde 5,5'i;
İşletme ruhsatları sayı olarak ülkemiz genelinde verilen toplam işletme ruhsatlarının yüzde 6'sı, alan olarak yüzde 9,3'ü; Ön işletme ruhsatları sayı olarak ülkemiz genelinde verilen toplam ön işletme ruhsatlarının yüzde 15,3'ü, alan olarak ise yüzde 41,3'üne denk gelmektedir."

Yabancıları Türkiye'ye gelişinin nedeni

Enerji Bakanı, madencilik sektöründe yabancı kişi ve şirketlerin, Türkiye'ye geliş nedenlerini de şöyle anlattı:
"Türkiye'de madencilik sektörü gerek maden çeşitliliği ve gerekse son yıllarda dünya maden piyasasının hareketliliğine paralel olarak yatırım ve üretim açısından cazip bir sektör haline gelmiştir. Buna bağlı olarak uluslar arası yatırımcıların ülkemizde yatırımlarında artış gözlenmektedir."