"Yabancı medya mensuplarının ilgisi artıyor"

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek, yabancı basın mensuplarının Türkiye'ye olan ilgisinin son yıllarda büyük artış gösterdiğini belirterek, geçen yıl gelen gazeteci sayısının 2 binleri aştığını ifade etti.

cumhuriyet.com.tr

Anadolu Ajansı (AA) İzmir Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek, Türkiye'de bulunan yabancı medya mensuplarının ülke tanıtımında daha iyi değerlendirilmesi amacıyla bir dizi çalışma yürüttüklerini belirtti.

Bu kapsamda valiliklere gönderdikleri yazılarla illerdeki kültürel aktiviteler hakkında bilgi istediklerini anlatan Melek, Türkiye'de birçok ilde, değişik ülkelerin dikkatini çekecek organizasyonlar düzenlendiğini ve ancak bunların dış basına aktarılması konusunda çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
 

Mesir festivaline yabancı basının ilgisi

Son olarak Manisa'da 470'ncisi düzenlenen Uluslararası Mesir Festivali'ne 18 ülkenin basın kurumlarını Türkiye'de temsil eden medya mensuplarını getirdiklerini belirten Melek, şunları söyledi:

''Çin'den ABD'ye, Arap ülkelerinden Rusya'ya kadar değişik ülkelerden gazeteciler, etkinliği izleyerek kent kültürü, gelenekleri ve toplumsal yaşam hakkında bilgi aldılar. Türkiye'de hepimizin bildiği, tarihi çok eski yıllara dayanan benzeri birçok etkinliğimiz var. Bunların duyurulması halinde, tüm dünya ülkelerinden ilgi bulacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda valiliklerimizden destek istiyoruz.

Biz kurum olarak yabancı basın mensuplarının yol masrafları ve tercüman ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Valiliklerimizden sadece basın mensuplarımızla ilgilenmelerini ve onlara en sağlıklı biçimde bilgi ulaştırmalarını istiyoruz. Bunu yapabilirsek ülkemizin tanıtımına önemli katkılarda bulunmuş olacağız.''
 

''Türkiye, dünyada medya mensuplarının da ilgisini çeken bir ülke"

BYEGM olarak Türkiye'deki 265 medya mensubunun ülkenin tanıtımına daha büyük oranda katkıda bulunması için çalıştıklarını anlatan Melek, şöyle devam etti:

''Türkiye, dünyada medya mensuplarının da ilgisini çeken bir ülke. Türkiye'ye gelen yabancı medya mensubu sayısı, 2000'li yıllarda 130-140'tı. Şu anda 2 binli rakamları aşmış durumda. Bunların bir kısmı kurumumuzun çalışmalarıyla, bir kısmı da kendi programları kapsamında geliyor. Ülkemize davet ediyoruz konaklama ve çalışmalarına yardımcı oluyoruz. Siyasilerle görüşeceklerse randevularını alıyoruz.''

Salih Melek, Türk medyasının komşu ve çevre ülkelere göre gelişmiş bir yapıya sahip olduğunu, çok ileri bir kültüre sahip bulunduğunu belirterek, bunun Türkiye'de görev yapan yabancı diplomatik misyon temsilcileri tarafından da sık sık dile getirildiğini, yabancı medya mensuplarının da Türk medyasının gelişmişliğine hayran kaldığını kaydetti.

Kurum olarak özellikle komşu ülke medya mensuplarına yönelik bir eğitim çalışması başlattıklarını belirten Melek, ''Görüştüğümüz çoğu büyükelçi, ülkelerindeki basın mensuplarının Türkiye'ye gelerek eğitim almalarını, teknolojik gelişmeleri yakından görmelerini istiyor. Bu konuda değişik çalışmalarımız var'' dedi.
 

Gazetecilere ucuz ve hızlı internet için çalışma yürütülüyor

Melek, BYEGM'nin basın kartı taşıyan gazetecilere birtakım avantajlar sağlanması yönünde yoğun çabalarının bulunduğunu, sonuç aldıkları çalışmaları kamuoyuyla paylaştıklarını dile getirdi.

Bu kapsamda ''interneti ve bilgisayarı olmayan gazeteci kalmasın'' sloganıyla bir çalışma yaptıklarını belirten Melek, internet sağlayıcı şirketlerle yaptıkları anlaşmayla gazetecilere ucuz ve yüksek hızlı internet imkanı sunmak için çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Melek, anlaşması tamamlanan bazı kampanyalar için de gazetecilere 24 ay internet aboneliğini garantilemesi halinde 15 ay ücretsiz, daha sonra ise 9.90 lira gibi bir ücretle internet kullanma imkanının sağlanabileceğini belirtti.
 

Her basın kartı bir ağaç

Salih Melek, gazetecilerin çevresel duyarlılığının gösterilmesi açısından ağaç dikim programı başlatacaklarını dile getirdi.

Buna göre yeni basın kartı alacaklarla sürekli basın kartı alacak gazeteciler adına gönüllülük esasına bağlı kalmak üzere fidanlar dikileceğini belirten Melek, ''Artık basın kartı olan her gazetecinin bir dikili ağacı olacak. Basın kartı alırken fidan bağışında da bulunulacak. Hem gazeteciler, hem basın kuruluşları çevresel konularda çok duyarlı. Bu duyarlılığı çeşitli kampanyalarla göstermek istiyoruz'' dedi. Öte yandan, BYEGM İzmir İl Müdürlüğü görevine Dr. Selçuk Özdağ'ın atandığı belirtildi.