Yabancı hekim için ikincil mevzuat bu ay çıkıyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasıyla ilgili ikincil düzenlemelerin bu ay içinde yayımlanmasının planladığını bildirdi.
cumhuriyet.com.trSağlık Bakanı Recep Akdağ, çalışma izniyle ilgili mevzuat konusunda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini söyledi. Gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelen Akdağ, soruları yanıtladı. Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasıyla ilgili daha önce yasal düzenlemenin yapıldığını hatırlatan Akdağ, ikincil mevzuat hakkında da çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Akdağ, Türk Tabipleri Birliğinin (TTB), mevzuat henüz yayımlanmadığından, yabancı bir hekimin yaptığı çalışma başvurusunu reddetmesinin yerinde olduğunu söyledi. Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışması için denklik ve Türkçe bilme şartının gerekli olduğunu bir kez daha vurgulayan Akdağ, ''Çalışma izniyle ilgili kısımlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili hususlar, yönetmeliği onlarla birlikte hazırlıyoruz. Detayları bu ayın içerisinde kamuoyuna da sizlere de bildirmiş olacağız'' dedi.
Obeziteyle mücadele
Bir soru üzerine Akdağ, diyetine devam ettiğini belirterek, ''Etmezse zaten herhalde sürekli kilo almaya devam ederdim. Yeterince hareket yapamadığımız, işimiz uzun toplantılarla görüşmelerle geçtiği için gerçi sahada da çok dolaşıyoruz ama... Benim adıma diyet dediğiniz şey, az yemeye çalışmaktan ibaret. Diyetin en kestirme yolunun da bu olduğuna öteden beri inanıyorum. Kompleks diyet programları biraz daha zor gelebilir, bana zor geliyor en azından'' diye konuştu.
Bakanlığının kuruluşlarında, düzenlediği toplantılarda sunulan ikramların kalorilerinin de belirtildiğini bildiren Akdağ, bu uygulamanın hastanelerde de hayata geçirileceğini belirtti. Akdağ, gazetecilere ''ama bugün size getirilen menüde kalorilerde bazı yanlışlıklar da vardı, onu da söyleyeyim. Daha yeni yeni alışıyor demek ki arkadaşlarımız'' esprisi yaparak, bal ve reçel gibi besinlerin kalorilerinin ayrı ayrı belirtilmesi gerektiğini vurguladı.
Tuz tüketiminin azaltılmasıyla ilgili çalışmaların ne aşama olduğuna yönelik soruları da yanıtlayan Akdağ, sağlıklı beslenme konusunda bir program yürüttüklerini anımsatarak, tuz tüketiminin de bu program dahilinde ele alındığını ifade etti. Akdağ, belli bir miktar tuzun besinlerle alınması gerektiğine dikkati çekerek, ancak bunun miktarının önemli olduğunu söyledi.
İlaçla sigarayı bırakanlar takip altında
Sigara bıraktırma tedavisindeki ilaçların devlet tarafından ödenmesiyle ilgili bir soru üzerine de Akdağ, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, daha önce ücretsiz verilen ilaçla sigarayı bırakanların bir yıl süresince takibinin yapılacağını, ücretsiz ilaç temininin devam edip etmeyeceğinin de buna göre şekilleneceğini bildirdi. Akdağ, sonuçların olumlu olması halinde bu ilaçların ya Sağlık Bakanlığı ya da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz karşılanacağını ifade etti.
'Organ bağışında zorlama olmaz'
Organ nakliyle ilgili bir başka soru üzerine de Akdağ, bu konuda Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığını, merkezlerin sayısının artırıldığını, ancak yeterli organ bağışı olmadığını belirtti. Akdağ, organ bağışının artmasında yoğun bakım servislerinde beyin ölümü tespitinin yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, halen beyin ölümü tespiti yapılan hastaların yüzde 30-40'ının organlarının bağışlandığını söyledi.
''Vefat edenlerin organlarının devlet tarafından bağışa gerek kalmadan alınması için bir düzenleme yapılabilir mi'' sorusu üzerine ise Akdağ, böyle bir zorunluluk getirmeyi düşünmediklerini belirterek, bunun Türkiye'deki halkın kültürü açısından ''zorlama'' olabileceğini ve Türkiye'de ''tutmayacağını'' dile getirdi.
Akdağ, ailelerin beyin ölümü tespiti yapılan yakınlarının organlarını bağışlamaları için teşvik edici önlemler getireceklerini, organ bağışı bilincinin artırılması için gayretlerini sürdüreceklerini, buna yönelik de düzenlemeler yapacaklarını söyledi.
Yeşil kartlılara ''gelir testi'' uyarısı
Yeşil kartlıların SGK'ya devredilmesinin ardından yürütülecek işlemlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Akdağ, geçmişte yeşil kartlı sağlık hizmeti alanların yeni sistemde yine gelir testi yaptırarak ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabileceğini bildirdi. Akdağ, yeşil kartı ya da sosyal güvencesi olmayanların mutlaka gelir testi yaptırmaları gerektiği konusunda uyararak, aksi halde bu kişilerin en yüksek dilimden prim ödemek zorunda kalabileceklerine dikkati çekti.
Yeni kanunun, eski düzenlemeden daha çok vatandaşı koruduğuna işaret eden Akdağ, kişi başına geliri 300 TL'den daha düşük geliri olan ailelerin prim ödemeyeceğini söyledi. Akdağ, aylık geliri bin 200 TL olan dört kişilik bir ailenin prim ödemeyeceğini belirterek, ''Bu kadar geniş sağlık hizmetinin cömertçe verildiği bir sistemde bütün bunlar sosyal bir devletin halkına karşı cömertliğini gösteriyor'' dedi.