Yabancı askeri üslerde çalışan işçilerden grev kararı
Türk Harb-İş'e bağlı Adana İncirlik, Ankara ve İzmir'de bulunan yabancı askeri işyerlerinde çalışan yaklaşık bin 200 işçi, sürdürdükleri toplu sözleşme görüşmelerinden olum sonuç çıkmayınca greve gitme kararı aldı.
cumhuriyet.com.trAdana İncirlik üssünde ve Ankara ile İzmir'de bulunan yabancı askeri işyerlerinde çalışan yaklaşık bin 200 işçi sürdürdükleri toplu sözleşme görüşmelerinde, resmi arabulucu aşamasında da anlaşma sağlanamaması üzerine 4 Ekim 2010 tarihinde grev kararı aldı.
"İşveren toplu iş sözleşmesi güvencesini zayıflatıyor"
Türk Harb-İş'den yapılan açıklamada, 1 Nisan 2010-31 Mart 2012 tarihleri arasında geçerli olacak toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasına ve grev kararının alınmasına, işverenin toplu iş sözleşmesi güvencelerini zayıflatacak öneriler getirmesi ve ekonomik haklarda gerilemelere yol açacak dayatmalarda bulunmasının neden olduğu belirtildi.
İşverenin ücret zamları konusunda, yaşanan ekonomik ve toplumsal gerçeklere aykırı öneriler getirdiğini savunan Türk Harb-İş, yıllardır uygulanan ikramiye ödemelerinde de kısıtlama yapılmak istendiğini ifade etti. Açıklamada ayrıca, "Diğer yandan sendikamızın parasal sosyal yardımların günün koşullarına uygun olarak arttırılması ve çalışanların gereksinim ve beklentilerine yanıt verecek biçimde yeniden düzenlenmesi istemi işveren tarafından kabul edilmemiştir" denildi.
Bir kaç başlıkta uzlaşma sağlanamadı
İşverence sendika üyesi olmayanların dayanışma aidatı ödemeksizin toplu iş sözleşmesi hükümlerinden ve haklarından yararlanmasının önünün açılmaya çalışıldığın ifade edildiği açıklamada, "Sendikamız üyesi bulunan ve toplu sözleşme haklarından yararlanan ara yönetim kademelerindeki çalışanların sendikasızlaştırmasına yol açacak tekliflerinde ısrar etmiştir" denildi.
Türk Harb-İş anlaşmanın sağlanamadığı diğer konuları ise şu şekilde sıraladı:
"Çalışanların iş sözleşmelerinde belirtilmiş mesleklerde çalışmaları, görev tanımlarının açık olarak ve soruna yol açmayacak nitelikte yapılması, işe giriş ücretlerinin yeniden düzenlenmesi, eşit işe eşit ücret ilkesinin yaşama geçirilmesi."
Türk Harb-İş'in, ekonomik, sosyal ve sendikal hakların kısıtlanmasına dönük hiçbir dayatmayı kabul etmeyeceği belirtilerek alınan grev kararının bu tutumun somut belirtisi ve aynı zamanda açık güvencesi olduğu ifade edildi.