WSJ: Türkiye'de milliyetçi oylar için sıkı mücadele

MHP'yi hedef alan kasetler ve AKP'nin buna yönelik yaklaşımı, ABD basınının da gündeminde.

cumhuriyet.com.tr

Wall Street Journal, AKP'nin, seçimi kazanması beklense de "sert" geçen kampanyanın Güneydoğu'daki şiddet ve kaset skandalı" ile lekelendiğini, "milliyetçi oylar için sıkı bir mücadele"nin yaşandığı yorumunu da yaptı. Gazeteye konuşan üst düzey AKP'li kampanya stratejisti, "330 sandalye, bizim hedeflediğimiz sihirli sayı" derken seçimi "Milliyetçi oylarının belirleyeceğine gerçekten inandıkları"nı söyledi.

AB'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasını taşıyan haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin kaset skandalının arkasında olduğu iddialarını yalanladığına dikkat çekti.  "Hızla büyüyen ekonomi ve zayıf muhalefet"in sayesinde güçlenen AKP'nin, seçimi kazanmasının beklendiğini belirten gazete buna rağmen "sert bir mücadele" verilen kampanyanın "Türkiye'nin nüfusu çoğu Kürt olduğu Güneydoğu'daki şiddet ve kaset skandalı" ile lekelendiğini, "milliyetçi oylar için sıkı bir mücadele"nin yaşandığını da yazdı.

ABD'li gazete, tüm taraflardan parti stratejistlerinin, milliyetçi oylar ve, her şeyden çok MHP'nin yeniden parlamentoya girmedeki başarı veya başarısızlığının, AKP'nin yeni bir anayasa hazırlamak ve ülkeyi yeniden şekillendirebilmek için yeterli büyük bir çoğunluğu elde edip etmeyeceğini belirleyeceğine inandıklarını yazdı.

Son kamuoyu yoklamalarının, AKP'ye yüzde 15'lik bir üstünlük verdiğini, bunun partinin rahat bir çoğunluğu sağlaması için yeterli olduğunu belirten gazete, "Ancak, bölgenin 'model' demokrasisine bir anayasa hazırlamak için parlamentoda yeterli sandalyelerin sağlanmasına ilişkin seçim matematiği çok daha sıkıdır" yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:
 

"Yeni Anayasa'dan laikler korkuyor"

"Türkiye için ülkenin liberal olmayan anayasasını yeniden yapmak çok büyük oynamak demektir. AKP taraftarları, bununla yıllarca devam eden demokratikleşme sürecini tamamlanacağını söylüyorlar. Laikler ise, AKP'nin, anayasayı, kendi gücünü sağlamlaştırmak ve din ile devlet arasındaki ayrımının erozyona uğratmak için kullanmasından korkuyorlar."

Başbakan Erdoğan'ın, başkanlık sistemine geçme arzusunu ortaya koyduğuna da dikkat çeken gazete "bunun potansiyel olarak Erdoğan'a ülkeyi 10 yıl daha yönetme imkanını vereceği"ni kaydetti.
 

"MHP barajı geçemezse AKP süper çoğunluğu elde edebilir"

WSJ, parti danışmanları ve analistlerine kaynak göstererek MHP'nin yüzde 10'luk barajın altında kalması halinde, AKP'nin belki anayasayı referanduma gitmeden parlamentodan geçirmek için gerekli olan ve "süper çoğunluğu" olarak nitelediği 367 oyu elde edebileceğine, ancak oy oranının 330'de kalması halinde anayasayı tek başına hazırlayabileceğini ancak bir referanduma ihtiyaç duyacağına dikkat çekti.