Wikileaks'ten Sony'ye büyük darbe

Wikileaks, geçen yıl hack'lenen Sony 'ye ait 10 binlerce e-posta yazışmasını ve belgeyi "Sony Arşivleri" adı altında yayımladı.

cumhuriyet.com.tr

İnternete yüklenen ve içinde anahtar kelimelerle arama yapılabilen arşivde, ABD merkezli Sony Pictures Entertainment'a ait 170 binden fazla e-posta ve 30 bini aşkın belge bulunuyor.

Wikileaks'ten yapılan açıklamaya göre, bu arşiv, Sony'nin eğlence sektöründeki bir şirket olmasına karşın, "perde arkasında ne denli etkili olduğunu ve Beyaz Saray'la da bağları bulunduğunu" gösterdi. Yayımlanan e-posta yazışmalarındaki yaklaşık 100 adresin ABD hükümetine ait olduğunun belirtildiği açıklamada, söz konusu arşivin, "bilinmezlerle dolu" Sony'nin "politika ve kanunları etkileme gücünün bulunduğunu ve Amerikan askeri sanayisiyle de bağlantı halinde olduğunu" ortaya koyduğu ifade edildi.

Wikileaks, yayımlanan belgelerin, şirket CEO'su Michael Lynton'ın ABD Başkanı Barack Obama ile akşam yemeği yediğini ve Sony çalışanlarının hem Demokratik Parti hem de New York Valisi Andrew Cuomo için para topladığını ortaya çıkardığını açıkladı.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ise, "yayımlanan arşivin etkili ve çok uluslu bir şirketin iç çalışmalarını gösterdiğini" belirtti. Assange, "Haber değeri vardır ve jeopolitik bir sorunun merkezindedir. Kamu malıdır. Ve Wikileaks onun öyle kalmasını sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

SONY'DEN KINAMA

Olayın ardından bir açıklama yayımlayan Sony, özel bilgilerin kamu malı olmadığını belirterek, hacker'ların şirket çalışnalarına zarar vermesine yardım etmekle suçladığı Wikileaks'ı kınadı.

BELGELER YENİ DEĞİL AMA...

Tokyo merkezli Japon şirketi Sony Corporation'a bağlı Sony Pictures Entertainment geçen kasım ayında, Kuzey Kore'nin tepkisini çeken "Interview" filminin gösterime girmesine kısa bir süre kala hacker saldırısına uğramıştı. Saldırıyı üstlenen ve daha önce adı duyulmamış olan "Guardian’s of the Peace" isimli grup, Wikileaks'in dün yayımladığı belge ve e-posta yazışmalarını o dönem internette yayımlamıştı.

Ancak belgelerin yüklendiği veri tabanında arama yapılamaması nedeniyle, internet kullanıcıları ve gazeteciler sızdırılan 10 binlerce belge içinde 'dişe dokunur' bilgilere ulaşmakta zorlanmıştı. Söz konusu belgeler daha sonra da yayından kaldırılmıştı.

ABD, Sony'yi hedef alan hacker saldırısından Kuzey Kore'yi sorumlu tutmuştu.