WikiLeaks'in yeni iddiası
WikiLeaks gündem sarsan kriptolar yayınlamayı sürdürüyor. İnternete düşen yeni kriptolar arasında bugün isyanlarla dalgalanan Bahreyn-Manama çıkışlı bir belgede İsrail, Türkiye ve Arap ülkelerini kapsayan yeni bir uluslararası örgüt kurulması önerileri üzerinde duruldu.
cumhuriyet.com.trBugün Bahreyn'de "direnişçilerin" hedefi olan Bahreyn Kralı Hamad, Amerikalılara İsrail ve Türkiye'li yeni örgüt fikrinin Abdullah Gül ile yapılan bir "beyin fırtınalamasından" doğduğunu anlatmış. Şu anda isyan hareketleriyle sarsılan Bahreyn'in başkenti Manama'daki ABD Büyükelçiliği'nden, ABD dışişleri bakanlığına 2 Aralık 2008 tarihinde bir kripto gönderildi. "Gizli" ve "yabancılara kapalı" kriptoda, 12-14 Aralık 2008 tarihinde Manama'da gerçekleştirilecek "Manama Diyaloğu" toplantısı öncesi ortamla ilgili bilgi verildi.
ABD Kongresi'nce görevlendirilen Christopher Henzel'in kaleme aldığı raporun "İsrail ve Önerilmiş Bulunan Yeni Bölgesel Örgüt" bölümünde Bahreyn'in İsrail ile resmi ilişkisi bulunmadığı, ancak uzun süredir İsrail dışişleri bakanlığıyla gayrı resmi ilişkisini sürdürdüğü belirtildi. Buna örnek olarak da Bahreyn Dışişleri Bakanı'nın, dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile dinlerarası bir toplantıda New York'ta biraraya gelmesi gösterildi.
İsrail'li örgüt fikrine Türkiye de mi karıştı?
Kriptoda Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid'in 27 Eylül 2008'de BM Genel Kurulu'nda yaptığı bir konuşmada İsrail, İran, Türkiye ve Arap ülkelerini kapsayacak yeni bir bölgesel örgüt önerdiği belirtildi. Kritponun, şu anda Bahreyn'de isyancıların başkaldırdığı Kral Hamad'ın, İsrail ve Türkiye'yi de kapsayan yeni bir bölgesel örgüt kurulmasına ilişkin görüşlerine yer verilen bölümünde şöyle denildi: "Bahreyn dışişleri bakanının kıdemli bir yardımcısı 24 Kasım'da, CDA'ya (Kongrenin görevlendirdiği ABD'li temsilci) Bahreyn'in, örgüte İsrail'in katılımı konusunda herhangi bir ön şart öngörmediğini yineledi. Kral Hamad bize bu öneri için fikrin, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bu yıl daha önceleri yapılan bir 'beyin fırtınalamasından' ortaya çıktığını anlattı. Fikir Bahreyn parlamentosuna İslamcı bir çoğunlukla seçilenler arasında rağbet görmüyor ve Arap Birliği GenSek Amr Musa'nın yanısıra hiçbir Arap lideri alenen bu düşüncenin yanında olduklarını söylemedi. Bununla birlikte Şeyh Halid'in örgüt konusunu Manama Diyaloğu sırasında bir kez daha gündeme getirdiğini görebiliriz."