"Washington'daki Türk temsilcilerine kongre yüz vermedi"
İsrail ve İran ile ilgili görüşlerine rağmen Türkiye'nin hâlâ ABD'nin dostu olduğunu kanıtlamaya çalıştığı ancak ABD'nin silah satışlarını geciktirdiği öne sürüldü.
cumhuriyet.com.trİsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Ortadoğu analisti Zvi Bar'el imzası ile yayımladığı yorumda İsrail ve İran ile ilgili görüşlerine karşın Türkiye'nin, hala ABD'nin dostu olduğunu kanıtlamaya çalıştığı savunuldu.
Beyaz Saray, İngiliz Financial Times gazetesinin, Obama Yönetiminin Türkiye'ye silah satışları için Ankara'nın İsrail'e yönelik daha olumlu bir yaklaşımı benimsemesini şart koştuğu yönündeki haberini hızlı bir biçimde yalanlamış ise, Türk-Amerikan silah anlaşması hala geciktirildiği vurgulandı.
"Mesele, Kongre'nin Türkiye ile ilgil kuşkuları"
Haaretz "Mesele, Obama'nın, anlaşmaya karşı çıkması değil, Kongre'nin Türkiye'nin hala Amerika'nın dostu olduğuna ilişkin kuşkuları bulunmasıdır" görüşünü dile getirdi.
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Ağustos ayında Washington'u ziyaret ettiğini, Yahudi lobicilik kuruluşlarıyla buluştuğunu anımsatan Haaretz, Türkiye'nin, silah anlaşmasının ilerletilebilmesi için Yahudi lobilerinin rolünün çok önemli olduğunu düşündüğünü de kaydetti. Gazete, şöyle devam etti.
"Silah anlaşmasının gecikmesi, Türk ordusunun Türkiye'nin güneyinde ve Kuzey Irak'taki Kürt ayrılıkçılarına karşı çabalarını olumsuz etkiliyor. Super Cobra helikopterlerini ve Amerikan ordusunun Afganistan ve Pakistan'da kullandığı saldırı hava araçlarını ile İsrail'den insansız hava araçlarını satın almayı arzuluyor."
"Kongre üyeleri Siniroğlu'nu soru yağmuruna tuttu"
Haaretz, Sinirlioğlu'nun Washington'da Kongre üyeleriyle görüştüğünü de kaydederek "Kongre üyeleri, Sinirlioğlu'nu, ülkesinin neden İran'a yaptırımların lehinde oy kullanmaktan kaçındığı ve Gazze'ye yönelik Türk filosuna ilişkin soru yağmuruna tuttu" diye yazdı.
Türkiye'nin ise, karşı oy kullanmasına rağmen, BM yaptırımlarını uyguladığını ancak ABD Yönetimi ve AB tarafından empoze edilen başka yaptırımları benimsemeye hazır olmadığını anlatmak için özendiği yorumunu da yapan gazete, şunları da yazdı:
"Sinirlioğlu, Yahudi lobicilerine Türkiye'nin, bir dost gibi gördüğü İsrail ile bağları normalleştirmeye istekli olduğunu ancak, filo sorununun arkasında Büyükelçi Ahmet Oğuz Çelikkol'un merkeze çağrılmasından sonra İsrail'e yeni bir Türk büyükelçisini göndermek için henüz bir tarih belirlenmediğini de anlattı."
"Erdoğan İsrail'den taleplerden referandum nedeniyle vazgeçmez"
Haaretz, Türkiye'nin İsrail'den özür ve tazminat beklediğini de anımsattığı yorumda "Türk kaynaklarına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerikan silah anlaşmasının gecikmesinin pahasına olsa da bu iki talepten vazgeçmeyecek ve filo sorununu ele alan Turkel Komisyonu ve uluslar arası komisyonun çalışmalarının sonucunu bekliyor" dedi. Gazete, adı açıklanmayan bir AKP üyesine atfen de şunları yazdı:
"Adalet ve Kalkınma Partisi bir üyesi, 'yurt içinde Erdoğan'ın, en önemli testlerinden biri olan referandum ile karşı karşıya ve Türk halkı için o kadar duygusal bir konuda, kamuoyuna İsrail'e boyun eğen biri olarak görünemeyeceği anlaşılmalıdır' dedi. İsrailli gazete, yoruma son verirken de "Ancak durum böyle iken Washington'daki Türk temsilcilerine, toplantıları erteleyen ABD yasa yapıcıları ve yardımcılar yüz vermiyor ve baskı altındaki Kongre üyeleri, Türk dostluk grubundan ayrılmayı planlıyor."