Vukuatlı müdür yine sahnede

Ethem’i vuran polisi bırakan hakimi ‘adamsın’ diye öven Ankara Adliyesi’nde görevli yazı işleri müdürü Zekeriya Ünalmaz, Ankara katliamında ölenleri anmak için düzenlenen iki günlük iş bırakma eylemine katılan zabıt katibine aylıktan kesme cezası verdi

Alican Uludağ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 100 kişinin öldüğü Ankara katliamı üzerine KESK’in “ölenleri anmak ve cenazelerini kaldırmak” amacıyla düzenlediği iki günlük iş bırakma eylemine katılan zabit katibi Turgay Akçay hakkında başlattığı disiplin soruşturması sonucunda “aylıktan kesme” cezası verdi. Disiplin soruşturmasını yürütüp cezayı veren “disiplin amiri” ise “tanıdık” çıktı. Ceza kararın altında; attığı tweetle Ethem Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın tutuklanması talebini reddeden hakimi, “adamsın ellerinden öpüyorum” şeklinde öven adliye yazı işleri müdürü Zekeriya Ünalmaz’ın imzası çıktı. Soruşturma için görevlendirilen muhakkikin “ceza vermeyin” şeklindeki raporunu dikkate almayan Ünalmaz, uluslararası sözleşmeler, AİHM, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nin iş bırakma eylemine katılanlara disiplin cezası verilemeyeceğini ilişkin kararlarını görmezden geldi. Aynı iş bırakma eylemine katılan ve farklı bir soruşturmacı tarafından soruşturulan zabıt katibi Fatma Ekin Narin’e ise ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. Kararda, AYM kararlarına dikkat çekildi.

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı ile 10 Ekim 2015’te Sıhhiye Meydanı’nda “Savaşa inat, barış hemen şimdi” sloganıyla Emek, Barış ve Demokrasi mitingi düzenlenmek istendi. Miting için Ankara Tren Garı Meydanı’nda binlerce kişinin toplandığı sırada, IŞİD üyesi 2 canlı bomba kendini patlattı ve 100 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet, katliam nedeniyle üç günlük yas ilan ederken, miting tertip komitesi de 12-13 Ekim tarihlerinde iş bırakma kararı aldı. Eylemin amacı, “yaşamını yitirenleri anmak, cenazelerini kaldırmak, katliamı lanetlemek ve sorumluların açığa çıkarılmasını” talep etmekti. Ankara Adliyesi’nde zabıt katibi olarak görev yapan Turgay Akça, üyesi olduğu KESK’in çağrısına uyarak eyleme katıldı.

 

‘İnsanlığa karşı suça tepkimi gösterdim’

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Akçay hakkında disiplin soruşturması başlattı. Disiplin soruşturmasını yürütmek üzere Özgür Gürbüz adlı memur muhakkik olarak görevlendirildi. Muhakkike yazılı savunma gönderen Turgay Akçay, “İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç karşısında demokratik tepkimi gösterme ihtiyacı hissettiğim için 2 günlük greve katıldım. İnsani olarak vicdanen görevimi yerine getirdim” dedi. AİHS’nin “örgütlenme özgürlüğü” maddesine dikkat çeken ve AİHM’in bu yöndeki kararlarına atıf yapan Akçay, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 1 veya 2 günlük göreve gelmeme fiilinin disiplin cezası gerektiren bir fiil olmadığı yönündeki içtihadı ile Anayasa Mahkemesi’nin 2 günlük iş bırakma eylemine verilen kınama cezasını anayasaya aykırı bulan kararını örnek gösterdi.

 

Muhakkik ‘suç yok’ dedi

Muhakkik Gürbüz, hazırladığı raporda, Akçay’a “disiplin cezası verilmesine yer olmadığı” kanaatini bildirdi. Gürbüz, gerekçesinde “sendikanın çağrısı doğrultusunda eyleme uyduğu, kamu hizmetini aksatma hedifinin olmadığı, yapılan eylemin şahsi bir eylem olmaması, ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelerden doğan kanuni hakkını kullandığını” belirtti.

 

Ünalmaz sözleşmeleri yok saydı

Muhakkik’in raporu, son karar için Akçay’ın “disiplin amiri” olan Denetimli Serbestlik İnfaz Bürosu Yazı İşleri Müdürü Zekeriya Ünalmaz’ın önüne geldi. Ne uluslararası sözleşmeler ne AİHM ne Yargıtay ne de Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını dikkate alan Zekeriya Ünalmaz, 29 Ocak tarihli kararıyla Turgay Akçay’a “özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek” suçundan “1/30 oranında aylıktan kesme cezası” verdi. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın kamu görevlilerine grevi yasakladığını öne süren Zekeriya Ünalmaz, bu durumun suç olduğunu savundu.

 

Vukuatlı müdür

Zekeriya Ünalmaz, daha önce attığı skandal tweet ile biliniyor. Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın tutuklanması istemini 24 Haziran 2013tarihinde “meşru müdafaa” gerekçesiyle reddetmişti. O dönem Memur Suçları Soruşturma Bürosu Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapan Zekeriya Ünalmaz, bunun üzerine sosyal medya hesabından “Gezi olaylarında Ethem Sarısülük’ün ölümüne neden olduğu belirtilen polis memuru hakkındaki tutuklama istemini reddeden hakim adamsın ellerinden öpüyorum” şeklinde tweet atmıştı. Bu durum tepkiyle karşılanınca mesajını silen Ünalmaz’ın görev yeri de değiştirilmişti.