Vodafone 250 Suriyeli çocuğa kod öğretecek
Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat’ın hayata geçirdiği ‘Yarını Kodlayanlar’a Suriyeli çocuklar da dahil oldu. Vodafone Türkiye CEO’su, kodlamanın kardeşlik dili olduğuna inandıklarını söyledi.
Şehriban KıraçVodafone, Türkiye’yi dijital geleceğe taşıma hedefiyle geçen yıl başlattığı “Yarını Kodlayanlar” projesinde yeni bir döneme giriyor. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin’de yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara yönelik düzenlenen eğitimlerin ardından şimdi de Şanlıurfa’da Suriyeli çocuklara kodlama eğitimi verilmeye başlandı. “Yarını Kodlayanlar” projesiyle Suriyeli çocuklara dijital geleceğin kapıları açılırken, sosyal hayata da entegre olması sağlanacak. GAP İdaresi’ne ait Çok Amaçlı Toplum Merkezleri’nde (ÇATOM) gerçekleştirilecek eğitimlerle 4 ayda 250 Suriyeli çocuğa ulaşılması hedefleniyor. “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında bugüne kadar 5 ilde 1330 çocuğa kodlama eğitimi verildi. Her ilde düzenlenen, Türkiye’nin en kapsamlı çocuk hackathon’larına yaklaşık 600 çocuk katıldı. Projenin ikinci etabında Şanlıurfa’da 10 Suriyeli çocuğun katılımıyla düzenlenen ilk kodlama eğitimine Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ve sanatçı Mehmet Günsür de katıldı.
29 milyonluk yatırım
Türkiye’de 10 yıldır faaliyette olduklarını ve şimdiye kadar 20 milyar TL yatırım yaptıklarını anımsatan Deegan, Vodafone Vakfı çatısı altında bugüne kadar 29 milyon TL’lik sosyal yatırım yaparak 4 milyona yakın insanın hayatına dokunduk. Kodlama eğitiminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir eğitim politikası haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Deegan, “Yarını Kodlayanlar projesiyle ‘sadece teknoloji tüketen’ değil ‘teknoloji üreten’ bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bir kardeşlik dili olduğuna inandığımız kodlama eğitimlerini şimdi de Suriyeli çocukları da kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Suriyeli mülteciler için sadece barınma, gıda, giyecek gibi tek seferlik yardımlar sunmanın yeterli olmayacağını, mültecilerin topluma uyum sürecini kolaylaştıracak sosyal projelere de ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
En çok ilgi Mardin'den
Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, proje ile dezavantajlı ailelerin çocuklarına dokunduklarını dile getirerek, 3 bine yakın gönüllü ile eğitimler verdiklerini anlattı. Hazır, “Latin Amerika bile kodlama konusunu çocuklar için zorunlu hale getirmiş durumda. 5 pilot ilde başladık. En büyük katılımı Mardin’de gördük. Bu eğitimlerin Suriyeli çocukların toplumla entegrasyonunu sağlayacak” dedi. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel de, Arapça çağrı merkezi yatırmı da yapmak istediklerini, her türlü renge yönelik hizmet verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şu anda Vodafone Türkiye’nin 300 bin Suriyeli abonesinin bulunduğunu aktardı.