Vize kolaylığı başka bahara
AB dönem başkanlığı sırasında İspanya Dışişleri Bakanlığı ile de işbirliği yapan Türkiye uzmanı Eduard Soler'e göre ekonomik kriz ve Almanya, Avusturya gibi ülkelerdeki Türkiyeli nüfusu düşünüldüğünde, bu ülkelerdeki hükümetlerin kendi kamuoylarına Türkiye'ye vize kolaylığından söz etmesini beklemek makul değil.
cumhuriyet.com.trTürkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğini destekleyen dönem başkanı İspanya’nın önde gelen Türkiye uzmanlarından Eduard Soler, Almanya ve Fransa’da iktidarlar değişmedikçe, müzakere sürecine ivme kazandırılmasının çok zor olduğunu ifade etti. Ayrıca Soler’e göre, Ankara biyometrik pasaport ve yasadışı göçmenler için geri kabul anlaşması konusunda adımlar atsa bile, Türkiye halkına vize kolaylığı ufukta görünmüyor.
İspanya’nın ocak ayında başlayan dönem başkanlığı sırasında Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile İspanyol düşünce kuruluşu CIDOB tarafından Barcelona’da düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. TESEV’den Mensur Akgün, Kültür Üniversitesi bünyesindeki Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi’nden (GPoT) Sylvia Tiryaki, TESEV’den Gökçe Perçinoğlu ve Bilgi Üniversitesi’nden Senem Aydın Düzgit’in de katılımcılar arasında yer aldığı toplantının ardından CIDOB’un Akdeniz Program Koordinatörü Eduard Soler gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dönem başkanlığı sırasında İspanya Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapan Eduard Soler, “Özellikle Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerden gelecek direnç düşünüldüğünde, Türkiye biyometrik pasaport ve geri kabul anlaşmasında adım atsa bile Türk vatandaşlarına vize kolaylığı getirilmesinin zor olduğunu” ifade etti.
İki başlık başarı olur
Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin yanı sıra bu ülkelerdeki Türkiyeli nüfusuna dikkat çeken Soler, “Almanya ve Avusturya’da hükümetlerin kendi kamuoylarına gidip ‘Türklere vize kolaylığı getiriyoruz’ diyebileceklerini sanmıyorum” şeklinde konuştu. Soler ayrıca, müzakere süreci tamamlansa bile, serbest dolaşım hakkının verilmesinden önce bir geçiş dönemi olabileceğini belirtti.
Madrid’in dönem başkanlığını üstlenirken dört başlık açmayı hedeflediğini ancak bunun artık mümkün görünmediğini kabul eden Eduard Soler, şimdi beklentinin tek başlığa indiğini, bunun da Gıda Güvenliği olduğunu belirtti. Enerji başlığının Güney Kıbrıs’ın vetosuna takıldığını anımsatan Soler, Sosyal Politika ve Kamu Alımları başlıklarının ise ciddi yasal düzenlemeler gerektirdiği için Ankara tarafından ağırdan alındığını anlattı. Dönem başkanlığı bitene kadar tek başlığın açılmasının beklendiğini yineleyen Soler, “İki başlığın açılması büyük bir başarı olur, hiç başlık açılmazsa bu da başarısızlıktır” diye konuştu.
Madrid’in dönem başkanlığı sırasında müzakere sürecinin “geri dönülmezliği” mesajını vermeye çalıştığını anlatan Eduard Soler, Almanya’da ve Fransa’da mevcut iktidarlar değişmeden müzakere sürecine ivme kazandırmanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi. Fransa’dan yeni yeni farklı mesajlar gelmeye başladığını kaydeden Soler, bütün bu olumsuz tabloya karşın, Türkiye’deki AB yandaşlarını “kırılmamaya” çağırdı.