Vitrindeki Albümler (30.08.2019)

Grup Doğuş (Ironhand Records) - Sakina & Friends “Bendewari / İntizar / Longing” (Ahenk Müzik)

MURAT BEŞER

Grup Doğuş (Ironhand Records)

1961 yılında Türkiye ile Almanya arasında imzalanan işgücü anlaşmasının ardından oluşan Türk diyasporasının ortaya çıkardığı müzikal ürünlerden Grup Doğuş. 1974 yılında Münih’te kurulan topluluğun kadrosunda vokal ve orgda (askerlik arkadaşı Barış Manço’nun Orglar Fatihi Hammond Tufan dediği) Tufan Aydoğan, basta Muhittin Aydoğan, davulda (önceden Erkut Taçkın ile çalan) Koray Dikmen, gitar ve vokalde Sedat Ürküt var.
Minareci adlı firmadan albüm teklifi almış, sekiz parçayı hücum kaydetmiş ve ilk albümünü yapmıştı topluluk. Sadece kaset olarak basılan albüm zaman içinde unutulmuştu. Neyse ki onları tozlu raflardan alıp yeniden takdim eden biri çıktı. Ironhand Records’un sahibi Ercan Demirel bu albümü plak olarak (yanı sıra dijital platformlardan) yeni kuşaklara hediye etti.
Sadece şarkıya repertuvara değil, arkasındaki müzikaliteye de önem veren, çalgı ustalığını sergilemede elini korkak alıştırmayan, grup müziği denen şeyi alabildiğine önemseyen Grup Doğuş, sadece bu özelliğiyle bile, gurbetçi başlığında telaffuz edilen sayısız topluluktan kalın çizgilerle ayrılıyor. Yorumlarında şarkıdan öte çalgısal bir şölen öne çıkıyor. Progresif saykodelik gitarlara ve orglara doyuyorsunuz.

Sakina & Friends “Bendewari / İntizar / Longing” (Ahenk Müzik)

1973 Varto doğumlu şarkıcı ve söz yazarı Sakina Teyna, Kürt-Alevi bir ailede büyümüş, doksanlı yıllarda Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) çatısı altında müzik çalışmalarında bulunmuş. Koma Mezrabotan, Trio Mara, Anadolu Quartet gibi topluluklarda yer almış. 2006 yılında politik mülteci olarak geldiği Avusturya’da profesyonel müzisyen olarak çalışmaya başlamış.
İlk solo albümü “Roye Mi”yi çıkardıktan sonra “Sakina & Friends” adlı projeyi 2015 yılında oluşturmuş; Viyana’da etnik müzikle ilgilenen caz müzisyenleri ile hafta sonları yaptığı jam sessionlar esnasında. Gitarda Mahan Mirarab, kemanda Efe Turumtay, klarnette Oscar Antoli ve vurmalı çalgılarda Jörg Mikula; her biri alanında usta çalgıcı. Mahan ayrıca albümün müzik direktörlüğünü ve düzenlemelerini üstlenmiş. Albümün adı üç dilde yazıyor. Bu bilinçli bir seçim. Beş farklı etnisiteden gelen, beş ayrı dili konuşan ve ortak dil olan müzikte buluşmuş insanların oluşturduğu bir proje olduğu için. Albümde Kürtçe ağırlıklı olmak üzere bir Türkçe, bir Ermenice, bir Farsça ve bir de Azerice eser var. Farsça bir şarkıda Golnar Shahyar sesiyle eşlik etmiş.
Geleneksel Anadolu müziğini, caz ve Latin gibi Batı müziği armonileriyle besleyen sofistike bir albüm.