Video, CD ve DVD'de bakanlık kesintisi

Video ve ses kasetleri, bilgisayar disketi, CD, DVD gibi taşıyıcı materyaller ile fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmasına yarayan her türlü teknik cihazın imalat veya ithalat bedeli üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılacak kesinti oranları yeniden belirlendi.

cumhuriyet.com.tr

Video ve ses kasetleri, bilgisayar disketi, CD, DVD gibi taşıyıcı materyaller ile fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmasına yarayan her türlü teknik cihazın imalat veya ithalat bedeli üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılacak kesinti oranları, ürün listesi kapsamlı biçimde tanımlanarak yüzde 0.5’le yüzde 3 arasında değişen oranlarda yeniden belirlendi.

Bakanlar Kurulu’nun söz konusu ürünlerden yapılacak kesintiye ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre söz konusu ürünler 7 kategoride listelenerek, kesinti oranları ayrı ayrı belirlendi. Levhalar, silindirler, tabedici unsurlar aracılığıyla baskı yapmaya özgü makineler, diğer baskı, kopyalama ve faks makineleri ile otomatik bilgi işlem makineleri kategorilerinde kesinti oranı yüzde 0.5 olarak uygulanacak.

Ses kaydetme veya kaydedilen sesleri yeniden vermeye özgü cihazlarda yüzde 3, video kayıt veya gösterme cihazlarında yüzde 2 kesinti yapılacak. Sesleri ve diğer fenomenleri kaydetmeye özgü diskler, bantlar, katı hal kalıcı depolama aygıtları, akıllı kartlar ve diğer mesnetlerde yüzde 3, radyo yayınlarını alıcı cihazlarda yüzde 2, monitörler ve projektörlerde yüzde 2 vergi uygulanacak.

Daha önce dört kategoride belirlenen söz konusu kesinti oranları matbaacılığa özgü makine ve cihazlar ile otomatik bilgi işlem makineleri, manyetik ve optik okuyucular, verileri kayıt ortamına kod şeklinde girmeye yarayan makineler ve bunları işleyen makineler kategorileri ve video kayıt ve gösterme cihazlarında kesinti oranı yüzde 0.5, ses ve benzeri kayıtlar için hazırlanmış ancak kayıt yapılmamış materyalde yüzde 3 olarak uygulanıyordu.

 

Ertesi ayın 15'ine kadar yatırılacak

Söz konusu materyallerin ve teknik cihazların; üretimini yapan gerçek ve tüzel kişiler, bir ay içinde sattıkları materyaller ve teknik cihazların imalat bedeli üzerinden, ekli listede belirtilen oranlardaki tutarı, izleyen ayın en geç on beşinci gününe kadar, serbest dolaşıma girişini sağlayan gerçek ve tüzel kişiler ise CIF kıymeti üzerinden belirtilen oranlardaki tutarı, serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescilinden önce, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenecek bir ulusal bankada Bakanlık adına açılan özel hesaba yatırmakla yükümlü olacaklar.

Önceki uygulamada, söz konusu kesintiler Ziraat Bankası’na yatırılıyordu. Serbest dolaşıma girişini sağlayan gerçek ve tüzel kişiler tarafından tutarın banka hesabına yatırıldığını gösteren belgeye ilişkin bilgiler gümrük beyannamesine kaydedilecek. Bu belgenin beyanname ekinde yer almadığı durumlarda gümrük beyannamesinin kabul işlemi yapılmayacak. Üretim yapan ya da serbest dolaşıma girişi sağlayan gerçek ve tüzel kişiler, bu materyal ve teknik cihazların aylık üretim ve ithalat miktarlarını ve bedellerini gösterir bir listeyi üçer aylık devrelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirmek zorunda olacaklar. Söz konusu gerçek ve tüzel kişiler tarafından tevdi edilen listelerin kontrolü sonucunda süresinde yatırılmadığı anlaşılan tutarlar, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilecek.