Vicdansız savunma... "Gelirim yok, en çok babamla biz mağdur olduk"
Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili tutuklu yargılanan 8 kişi, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda dünkü duruşmada madenci yakınlarıyla yüzleşti.
Emre Döker/Oğuz Yıldız
Acılı ailelerin isyanıyla karşılayan sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, aylık geliri sorulduğunda, “Şu anda yok” yanıtını verdi. Gergin anların yaşandığı duruşma sürecinde, salona yer yokluğu gerekçesiyle alınmayan madenci yakınlarından fenalık geçirenler oldu. Duruşmada iddianamede yer alan şüpheli savunmaları okunuyor. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın savunmasında şu ifadeler yer alıyor:
"En çok babamla ben mağdur olduk. Tutuklanırsam hayatta kalan işçiler işsiz kalır. Çok emek verdik, çok özendik, 6500 kişiye ekmek veriyoruz. Provokatörler var diye kazadan sonra Soma'ya gelemedim."
Sanıklar gece getirildi
Davanın 2. duruşmasına, geçen pazartesi olduğu gibi yine geniş güvenlik önlemleri altında devam edildi. Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda Aliağa Şakran Cezaevi’nde tutuklu bulunan 8 kişi, güvenlik nedeniyle Soma değil, İzmir üzerinden Akhisar’a getirildi. İki araçla ilçeye gelen sanıklar, mahkeme salonunun hemen arkasında oluşturulan nezarethaneye saat 03.00 sıralarında alındı. Sabah saat 07.30 sıralarında duruşmanın yapılacağı salona getirilen sanıklar Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Mehmet Ali Günay Çelik ve İsmail Adalı jandarma ekipleri eşliğinde arka kapıdan içeri girdi. Jandarma, sanıkların etrafında etten duvar ördü.
FENALIK GEÇİRDİLER
Manisa, Balıkesir ve İzmir’den gelen madenci yakınları da, üst araması ve kimlik taramasının ardından salona alındı. Ancak daha sonra yer yokluğu gerekçesiyle içeri alınmayan madenci eşlerinden biri fenalık geçirdi. İlk müdahaleleri hemen oradaki acil servis elemanları tarafından yapılan madenci eşi, “Bu davaya 11 ay hazırlandılar. Şimdi de yer yok diyorlar. Bu davada 301 can yitti. 400 kişilik salon hazırlıyorlar. Ancak bir salon hazırlayamayanlar, 11 ayda koskoca bir saray inşa edebildiler” diyerek tepkisini gösterdi.
Aynı şekilde birkaç ailenin de salona alınmaması üzerine bu durumu protesto eden bazı sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri polisle tartıştı. Ayrıca DİSK, TMMOB, KESK, TTB ve çeşitli sivil koplum kuruluşlarından gelenler, ilk arama noktasından geri çevrilmek istendi. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ve CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun girişimiyle kriz çözüldü.
Duruşma salonuna cep telefonu, bozuk para, çakmak ve pet şişe alınmadı. Bazı aileler bu durumu, “İçecek suyu bile çok gördüler” sözleriyle protesto etti.
Dava için hazırlanan yer, bir ortaokula yakın olunca öğrenciler de teneffüs arası olup biteni izlemek için demir parmaklıklara endişeli ve meraklı gözlerle yaklaştı.
ACI YOKLAMA
Gerginlik nedeniyle 1 saat gecikmeli başlayan duruşmada sanıklar, sanık avukatları, mağdur avukatları isimlerini söyledi. Ardından duruşmaya katılan acılı aileler, ölen yakınlarının ve kendilerinin isimleri ile yakınlık derecelerini anlattı. Çok sayıda işçi yakını, ölen işçilerin adını söylerken ağladı. Bu sırada bir madenci yakınının bayılması üzerine Hakim Ballı, sağlık görevlilerini çağırdı.
Duruşmada, ölen işçilerden Ali Kavak’ın eşi “Eşim üç günlüktü, 3 günlük” diye bağırdı. Acılı ailelerden sık sık, “Ben yavruma doyamadım, kuzuma doyamadım”, “Canımız çok yanıyor”, “İki işçinin yakınıyım. İki şehit verdim”, “37 günlük evladım yetim kaldı”, “Benim kocam çocuğunu göremedi”, “Benim çocuğum yandı onlar da yansın” sesleri yükseldi. İşçilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, sanıklara doğru bakarak, “Bunun hesabını hem bizim hem de Allah’ın önünde veremezsiniz” diye haykırırken, Bayram Erol’un eşi Selda Erol da, “432 çocuk baba diye kara toprağa sarılıyor. Adalet istiyoruz” dedi.
Bu sırada dışarıda kalan bazı işçi yakınları içeri girmek isteyince avukatlarla Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Ardından bazı avukatlar dışarı çıktı, onların yerine içeri alınan işçi yakınları oturdu.
GELİRİ YOKMUŞ!
Yoklama bittikten sonra Mahkeme Başkanı Ballı, iddianamenin kabul edildiğini anımsatarak, tutuklu ve tutuksuz sanıkların kimlik tespitine geçti. 45 sanıklı davanın kimlik tespitine, davanın bir numaralı sanığı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’dan başlandı. Gürkan’ın aylık geliri sorulduğunda, “Şu anda yok” yanıtını vermesi üzerine aileler, “Yalan söylüyor, var” diyerek tepki gösterdi. Ardından Genel Müdür Ramazan Doğru, aylık gelirinin 37 bin, İşletme Müdürü Akın Çelik de 12 bin lira olduğunu söyledi. Bu sırada ölen işçilerin yakınlarından bazılarının “Şerefsiz” diye bağırması üzerine Ballı, bir daha hakaret edenlerin salondan dışarı çıkalması talimatını verdi. Duruşmaya, iddianamenin okunmasıyla devam edildi.
LOKMA DÖKÜLDÜ
Bu arada duruşmayı, aralarında Mustafa Balbay, Özgür Özel ve Mustafa Moroğlu’nun da bulunduğu CHP milletvekilleri de izledi. Balbay, CHP Akhisar Gençlik Kolları tarafından döktürülen lokmaların salon dışındaki dağıtımında yardımcı oldu. Soma faciasının sürdüğünü belirten Balbay, “11 ay geçmesine karşın hala netleşen birşeyler yok. Bu durumun yakın takipçisiz. İşçimizin emekçimizin yanında olacağız” dedi.
Balbay, duruşma salonu önünde, kazada yaşamını yitiren Erdal Sidal’ın aynı adı taşıyan babası ve oğlu Mustafa Sidal’la da buluştu.
İDDİANAMENİN İLK SEKİZ BÖLÜMÜ OKUNDU
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın görüldüğü duruşmada, iddianamenin, ölen işçiler, müştekiler ve sanıkların kimlikleri ile sanıkların savcılık sorgusunda verdikleri ifadeler, bilirkişi, TÜBİTAK ve Emniyet Genel Müdürlüğü raporlarının yer aldığı 163 sayfadan oluşan ilk 8 bölümünün okunması tamamlandı.
Duruşmaya, olayla ilgili savcılık değerlendirmesinin yapıldığı 9'uncu bölümle yarın sabah devam edilmek üzere ara verildi.
Soma davasında gerginlik: Ölen madenci eşleri isyan etti - VİDEO
Mahkeme ‘zırhı’ deliyor: Soma AKP’ye uzanıyor
Soma davasında aileler duruşmaya böyle geldi - VİDEO