'Veto'dan geri dönüş sinyali

YSK'den veto kararında geri dönüş sinyali: Eksik belgelerin ibrazı halinde adaylar seçime girebilir. YSK Başkanı Ali Em ise, "Bağımsızların itiraz yerleri farklı. Konuyu değerlendireceğiz itiraz süresi var" şeklinde konuştu. Em gazetecilerin soruları üzerine kararın siyasi olmadığını belirterek "gerekçelerimiz ortada" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12 bağımsız milletvekilinin adaylıklarının iptali ile ilgili, ''Kararımız veto değil iptal kararı, siyasi bir karar vermedik'' dedi.

Ali Em, bağımsız adayların yapacakları başvuruyu değerlendirebileceklerini bildirdi.

YSK Başkanı Ali Em, YSK'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Adaylıkları iptal edilen bazı bağımsızların memnu haklarının iadesi konusunda belge getirdiklerinde yeniden milletvekili adayı olup olamayacakları'' sorusu üzerine, ''Bunları değerlendireceğiz. Yasadan doğan itiraz süresi var. Siyasi partilerle ilgili adayların itiraz süresi farklı, bağımsızlarınki farklı. Bağımsız adayların itirazları olur mu, olmaz mı bütün bunları değerlendireceğiz'' yanıtını verdi.

''Bu adaylar için bir açık kapı mı bırakılıyor?'' sorusuna karşılık Em, ''Sürelerin geçmesi lazım. Süreler geçtikten sonra gerekli değerlendirmeyi yapacağız. Bize her zaman başvuru olur'' dedi.

''Adayların eksik belgelerini tamamlamaları halinde adaylıklarının söz konusu olup olamayacağının'' sorulması üzerine de Başkan Em, ''Değerlendireceğiz. Şimdi 'şöyle şöyle' demem mümkün mü?'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''YSK'nın kararı veto olarak değerlendiriliyor. Siyasi bir karar olduğu yönünde eleştiriler var'' demesi üzerine de Em, ''Kararımız veto değil iptal kararı, siyasi bir karar vermedik. Siyasi olur mu? Gerekçelerimizde hepsi var. YSK bağımsız bir kurum'' şeklinde konuştu.

''YSK bu kişilerle ilgili 'aday olamazlar' mı dedi, yoksa 'başvurular mı eksik' dedi. Bu konu tartışılıyor'' sorusuna da Em, ''Değişik değişik... Mesela Şerafettin Efe adlı aday teminatı yatırmamış. Yatırırsa da süre geçti'' dedi.


BDP'den jet cevap

BDP eski Genel Selahattin Demirtaş YSK kararını değerlendirdi. Demirtaş, "Arkadaşlarımız o belgeleri hazırlıyor. Belgeleri YSK'ya yetiştireceğiz" dedi.  
 

YSK'den gerekçe açıklaması

YSK'nin ilgili il seçim kurullarına gönderdiği kararda, Anayasa'nın 76. maddesinde ve 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu'nun 11 ve 21. maddelerinde kimlerin milletvekili seçilemeyeceğinin belirlendiği hatırlatıldı.

12 Haziran'da yapılacak seçimde bağımsız adayların başvurularında dilekçelerine eklemeleri gereken belgeler ve yerine getirmeleri gereken konuların YSK genelgesiyle açıklandığı belirtildi.

Bu hükümler çerçevesinde bağımsız milletvekili adaylığı için başvuranların İl Seçim Kurulu başkanlıklarına sundukları belgelerin ilgili kanun ve genelge hükümleri çerçevesinde incelendiği vurgulandı.

Kararda, Diyarbakır seçim çevresinden Mehmet Hatip Dicle ve Leyla Zana'nın, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 9 Mart 2007 tarihli ilamları ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''silahlı örgüte üye olma suçunu'' düzenleyen 314/2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda ''cezaların artırılmasını öngören 5. maddesindeki terörle ilgili suçların artırımına'' ilişkin maddesi uyarınca 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırıldıkları bildirildi.

Siirt seçim çevresinden Gültan Kışanak'ın (Özer), İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin 18 Şubat 1992 tarihli ilamı ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'nun ''hükümet emrine karşı gelmek'' başlıklı maddesi ve eski Türk Ceza Kanunu'nun 81. maddesi 1. fıkrasında ''suçun tekrarı'' başlığı uyarınca 1 yıl 4 ay 15 gün hapis ve 55 bin lira ağır para cezasıyla cezalandırıldığının belirlendiği ifade edilen kararda, bu milletvekili adaylarının belirtilen mahkumiyetleri nedeniyle başvuru tarihi itibarıyla memnu hakların iadesine ilişkin bir karar ibraz etmediklerinin görüldüğü kaydedildi.

İstanbul 1. il seçim çevresinde Sebahat Tuncel'in İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 25 Mayıs 2006 tarihli ilamı ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefetten ve 647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanunun, cezaların ertelenmesine ilişkin 6. maddesi gereğince 1 yıl 6 ay hapis ve 91 TL adli para cezasıyla cezalandırıldığını, kararın 3 Temmuz 2007'de kesinleştiğinin ve bu tarihten itibaren başlayan ''deneme'' süresinin henüz bitmediğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Kararda, bu nedenlerle Anayasa'nın 76 ve 2839 sayılı Kanun'un 11 ve 21. maddeleri uyarınca bu kişilerin adaylık koşullarını taşımadıklarından bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.

YSK'nin ilgili il seçim kurullarına gönderdiği kararda, Çanakkale il seçim çevresinden Harun Özcan'ın Karabük 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 28 Kasım 2008 tarihli ilamıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda ''resmi belgede sahtecilik'' suçunu düzenleyen 204/1; suçun birden fazla tekrarlanması halinde verilecek cezayı düzenleyen 43/1. maddeleri uyarınca 2 yıl 1 ay hapis ve TCK'nın dolandırıcılık suçundan 10 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığının belirlendiği kaydedildi.

Diyarbakır seçim çevresinden Abdullah Kızılay'ın, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesinin 25 Eylül 2009 tarihli ilamıyla TCK'daki ''hakaret'' suçundan toplam 22 ay 15 gün hapis cezasıyla cezalandırıldığının saptandığı belirtildi.

Elazığ seçim çevresinden İsa Gürbüz'ün, Karakoçan Asliye Ceza Mahkemesinin 16 Nisan 2004 tarihli kararıyla ''hırsızlık'' suçundan ağır para cezasıyla cezalandırıldığı ve cezasının ertelendiği belirtilen kararda, Gürbüz'ün 5 yıllık deneme süresi içerisinde 18 Şubat 2009'da işlediği suç nedeniyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 7 Ekim 2009 tarihli kararıyla tekrar ağır para cezasıyla cezalandırıldığı vurgulandı.

YSK kararında, Gaziantep seçim çevresinden Çiçek Otlu'nun Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin 23 Haziran 2005 tarihli kararıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''silahlı örgüte üye olma suçunu'' düzenleyen 314/2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda ''cezaların artırılmasını öngören 5. maddesi uyarınca 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığının, Hakkari seçim çevresinden Mehmet Salih Yıldız'ın, Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı 1. Numaralı Askeri Mahkemesinin Temmuz 1981 tarihli ilamıyla 171 sayılı Kanun uyarınca 2 yıl hapis ve ağır para cezasıyla cezalandırıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Kararda, Mersin seçim çevresinden Ertuğrul Kürkçü'nün İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 3 Numaralı Askeri Mahkemesinin 8 Nisan 1975 tarihli ilamıyla 765 sayılı TCK'nın ''devlet kuvvetleri aleyhine işlenen suçları'' içeren 146/1 ve 1803 sayılı Af Kanunu uyarınca 30 yıl ağır hapis cezasıyla cezalandırıldığının belirlendiği ifade edildi.

İzmir seçim çevresinden Nezir Sincar'ın, İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 8 Aralık 1999 tarihli ilamıyla yurda sahte para sokmak suçundan 1 yıl 6 ay hapis ve ağır para cezasıyla cezalandırıldığının tespit edildiği belirtildi.

Kararda, milletvekili adaylarının, bu mahkumiyetleri nedeniyle başvuru tarihi itibariyle memnu hakların iadesine ilişkin bir karar ibraz etmedikleri anlaşıldığından bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline karar verildiği vurgulandı.

Kurul'un kararında, İzmir seçim çevresinden Şerafettin Efe'nin ise Milletvekili Seçim Kanunu gereğince bağımsız adaylık için yatırması gereken parayı yatırmadığının anlaşıldığı ifade edildi.

YSK'nın oybirliğiyle aldığı kararda, Harun Özcan, Abdullah Kızılay, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Nezir Sincar ve Gültan Kışanak'ın (Özer) ''seçilmeye engel mahkumiyetleri olduğu ve adı geçen milletvekili adaylarının başvuru tarihi itibariyle memnu haklarının iadesine ilişkin bir karar ibraz etmediklerinden milletvekili adaylıklarının iptal edildiği'' bildirildi.

Kararda, Sabahat Tuncel'in ise hapis cezası kararının 3 Temmuz 2007'de kesinleştiği, bu tarihten itibaren başlayan deneme süresinin henüz bitmediği gerekçesiyle milletvekili adaylığının iptal edildiği belirtildi.

 

''Kararımız belli"

YSK Başkanı Ali Em, YSK'ye gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, Kurulun, ''12 bağımsız milletvekili adayının aday olamayacaklarına'' ilişkin kararının açık olduğunu söyledi. Em, ''Kararımız belli, bunun dışında bir açıklama yapmayacağım'' diye konuştu.

Bu arada, YSK'nın 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarının iptaline ilişkin kararı ilgili il seçim kurullarına gönderildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

 Adalet Bakanı Kahraman yaptığı açıklamada, "İtirazları yine YSK değerlendirecek" dedi.

 

Salih Yıldız'dan itiraz dilekçesi

Hakkari bağımsız milletvekili adayı Salih Yıldız, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınan iptal kararına itiraz ederek İl Seçim Kuruluna dilekçe verdi.

YSK'nın 12 bağımsız milletvekili adayı hakkında aldığı adaylıklarının iptali kararının ardından İl Seçim Kuruluna gelen BDP Genel Saymanı ve eski Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, itiraz dilekçesi ve memnu haklarını kullanma belgesiyle itirazda bulundu.

Yıldız, İl Seçim Kurulu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, YSK'nın aldığı kararın siyasi olduğunu öne sürerek, kararın kabul edilecek hiçbir yanı bulunmadığını iddia etti.

2004 yılından itibaren 5 yıl Yüksekova Belediye Başkanlığı yaptığını anımsatan Yıldız, aynı karar, dosya ve memnu kararına rağmen 2011 seçimlerine katılamayacak olmasının düşündürücü olduğunu ifade etti.

Yıldız, YSK'nın yaptığı hatayı telafi etmesi temennisinde bulunarak, ''Umarım YSK, bu savaş kararına ortak olacak hatasını düzeltmiş olur. Ben itiraz dilekçemi verdim'' dedi.