Verim yüksek fiyat düşük

Türkiye'de önemli bir gıda maddesi ve yem sanayicisinin ham maddesi olan mısırın üretim merkezi Çukurova'da, kaliteli ve yüksek düzeyde verim elde edilmesi çiftçiyi sevindirirken, piyasadaki fiyat oluşumunun beklentilerin alt seviyesinde gerçekleşmesi ise üzdü.

cumhuriyet.com.tr

Adana'nın merkez ilçe Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaptığı açıklamada, yem sanayi başta olmak üzere, biyoyakıt sanayi, nişasta bazlı şekerler sanayi, bitkisel yağ sanayi ve gıda tüketimi gibi birçok alanda tüketilen mısırın yaklaşık yüzde 50'sinin Akdenizde üretildiğini belirtti.

Geçen yılki mısır üretiminin 3,5 milyon ton olduğunu anımsatan Girmen, bu yıl ise TMO tarafından yapılan tahmine göre 4,3 milyon ton üretim beklendiğini ifade etti. Girmen, Türkiye'nin en önemli mısır üretim merkezlerinden Çukurova'da bu yıl 1,5 milyon dekar alanda mısır üretiminin yapıldığını ifade ederek, ''Hasadın yüzde 80'i tamamlandı. Bu yıl ortalama verimin tahminlerin üzerine çıkarak 1000-1,200 kilo arasında olması üreticinin yüzünü güldürdü. Rekoltenin de 1,6 milyon ton civarında gerçekleşmesini tahmin ediyoruz'' dedi. ''Kaliteli ve yüksek düzeyde verim elde edilmesi sevindirirken, fiyat oluşumunun beklentilerin alt seviyesinde gerçekleşmesi çiftçinin yüzünü güldürmedi'' diyen Girmen, şunları söyledi:

''2008 yılında artan gübre ve motorin fiyatları mısırın maliyetini geçen yıla göre büyük oranda artırdı. Mısır üreticisi, yeterli geliri elde edebilmek için Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) 50 YKr müdahale fiyatı açıklamasını beklerken, bunun beklentilerin altında kalması hayal kırıklığı yarattı. Ayrıca, bu yıl mısırın bol olmasını fırsat bilen sanayici ve tüccar da ürünü 37-38 YKr gibi oldukça düşük fiyattan satın aldı.''

 

Ucuza ithal ederim mantığı

Girmen, mısıra Türkiye'nin ihtiyacının olduğunu ifade ederek, ''Yem sanayi başta olmak üzere gıda gibi birçok alanda tüketiliyor. Mısırı daha önceki yıllarda ithal etmek kolaydı, ancak şimdi çok zor. Çünkü mısırın dünya borsasında fiyatı belli ve sanayicinin 'ucuza ithal ederim' mantığı artık olmayacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin, kendi ihtiyacını karşılayacak mısırı üretmek zorunda olduğunu anlatan Girmen, bu nedenle bu yıl beklenen üretim artışının gelecek yıllarda da korunmasının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.