Vergi borcuna sıkı düzen
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca her yıl özel tiyatrolara verilen teşvik yardımları belli oldu.
cumhuriyet.com.trBakanlığın 3.5 milyon TL’ye çıkardığı yardımdan Türkiye genelindeki özel, profesyonel, amatör, geleneksel ve çocuk tiyatrosu dalında olmak üzere 138 tiyatro yararlandı. Teşvik yardımlarında en yüksek bedel profesyonel tiyatrolarda 85 bin TL, en alt bedelse 25 bin TL olarak belirlendi.
85 bin TL’nin 5 bin TL’si ise yerli oyunlarla bakanlığa başvuruda bulunan tiyatrolara artı prim olarak verildi. En fazla yardımı genellikle İstanbul’daki özel tiyatrolar aldı. 85 bin TL tutarındaki yardımdan yararlanan tiyatrolar şöyle sıralanıyor:
Kent Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Sadri Alışık Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Ankara Ekin Tiyatrosu.
Yardım alan diğer tiyatrolardan bazıları da şöyle:
Tiyatro İstanbul, Tiyatro Kedi, Tiyatro Ayna, Talimhane, Semaver Kumpanya, Ortaoyuncular, Mahşeri Cümbüş, Kartal Sanat, Kare Tiyatro, İstanbul Halk Tiyatrosu, Duru Tiyatro, Enis Fosforoğlu Tiyatrosu, Can Gürzap Tiyatrosu, Asuman Dabak Tiyatrosu, AKM Avrupa Kültür Merkezi, Adım Tiyatro, Ertan Prodüksiyon, Değişim Atölyesi Oyuncuları, Ankara Çağdaş Sahne, H2O.
Ancak bakanlık bu yıl, her yıldan farklı olarak herhangi bir özel tiyatronun yardım alabilmesi için “vergi borçlarını ödediğine dair belge” talep etmişti. Bu nedenle tiyatrolar, vergi borçlarını ödediklerine dair belgeyi en geç 10 Aralık’a dek bakanlığa ulaştıramazlarsa, yardımdan yararlanamayacak ve yardım bedelleri Hazine’ye aktarılacak.Tiyatroların, bakanlıktan yardım aldıkları oyunu sezon içinde en az 25 kez sahnelemesi ve sahnelediğine dair belgeyi de iletmesi gerekiyor. Aksi halde tiyatrolar gelecek yıl bu yardımdan yararlanamayacak.
Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, vergi borçları bulunan çok sayıdaki tiyatrodan yardım alan en az 15 tiyatronun durumu kritik. Bu tiyatrolar arasında AST da yer alıyor. Hatta AST’ın dosyasının üzerinde “gereği yapılsın” notu bulunuyor.
En çok Anadolu'daki tiyatrolar etkilenecek
Bakanlığın getirdiği bu koşul, başta Ankara’daki özel tiyatrolar olmak üzere en çok Anadolu’daki tiyatroları etkileyecek. Ankara’da şu anda yerleşik sahneye sahip, AST, Ankara Ekin Tiyatrosu, Mavi Sahne, Tiyatro Pembe Kurbağa ve Tiyatro Tempo olmak üzere 5 özel tiyatro bulunuyor. Bu tiyatrolardan Tiyatro Tempo mevcut binasını geçen yıl Öteki Tiyatro’dan devralmıştı. Öteki Tiyatro artan borçları nedeniyle binasını devretmek zorunda kalmıştı.
Tiyatro şu anda çocuk oyunlarıyla varlığını sürdürmeye çalışıyor. Ankara Ekin Tiyatrosu da turne yaparak, sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor. AST’ın ise bugün bilinen 500 bin TL’ye yakın vergi borcu bulunuyor. Anadolu’daki diğer tiyatroların durumu da Ankara’dakilerden farklı değil. Bu nedenle bakanlıkça verilen yardımlar Anadolu’daki tiyatrolar için büyük önem taşıyor. AST’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güven, bakanlıkça istenen belgeyi mevcut süre içinde ulaştırabilmelerinin zor olduğunu belirterek, “Bu durum her ne kadar bizi zorlasa da, yolumuza devam edeceğiz. Söz konusu durumdan ötürü yardım alamasak dahi, tiyatronun kapanmaması için elimizden geleni yapacağız” açıklamasında bulundu.