"Velilerden 40 isim adı altında para alınıyor"
Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın, yaptığı araştırmaya göre, okullarda yıl boyunca velilerden tam 40 isim adı altında para toplanıyor.
cumhuriyet.com.trBağımsız Eğitimciler Sendikası (BES), Genel Başkanı Gürkan Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, okullarda eğitim yılı sürecinde 'kayıt parası' ile başlayan ve velilerden yıl boyunca farklı 40 isim adı altında para toplandığını söyledi. Bu bağışlar konusunda velileri uyaran Avcı, şöyle dedi:
"Eğitim hizmetlerinin ticarileşmesini, paralı hale getirilmesini, devlet okullarının sorunlarıyla baş başa bırakılıp, Anayasa'da ifadesi bulunan 'Devlet okullarında eğitim parasızdır' hükmünü ortadan kaldıran, halkın eğitim alanındaki temel haklarını kullanmasını engelleyen 'Kayıt Parası' ve 'Zorunlu Bağış' gibi taleplere kesinlikle karşı çıkın. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin, vatandaşlara bu gibi taleplere karşı dikkatli olunması ve kesinlikle okul kayıtlarında para verilmemesi yönünde resmi uyarıları bulunmakta, zorla bağış isteyen yöneticilerin şikayet edilmesi istenmektedir. Fakat; Milli Eğitim Bakanlığı halen 40 değişik isim adı altında para toplanması ayıbına engel olamamıştır. Okullarda kayıt parası ile başlayan ödemelerin, yıl içerisinde tepegözden, fotokopiye, elektrik, içme suyu ve telefon faturasından kapı, musluk tamirine kadar öğrenciden tahsil edildiğini görüyoruz. Alınan bu paraların önemli bölümünün 'zorunlu bağış' şeklinde nitelendirildiğine tanık oluyoruz. Veliyi okuldan soğutan para toplama ayıbına artık son verilmelidir."
Avcı, okullarda velilerden 40 isimler altında toplanan 'zorunlu bağış' paralarını şöyle sıraladı:
"İsteğe bağlı zorunlu bağış, eğitime katkı payı aidatı, vakıf parası, okul aile birliği aidatı, hafta sonu yetiştirme kurs parası, Kızılay ve hayır kurumlarına yardım parası, diploma parası, muhtelif günlere özgü hediye parası, dergi parası, yardımcı kitap parası, elektrik parası, su parası, telefon parası, kapı, musluk vb. tamir parası, hizmetli katkı parası, spor kolu parası, okul forma, eşofman parası, tiyatro ve temsil parası, gezi parası, bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası, bilgisayar, tepegöz alım parası, fotoğraf parası, sınıf köşelerini düzenleme parası, bayramlar için süs ve süsleme parası, perde parası, teşekkür, takdir belge parası, tebeşir, tahta kalemi parası, masa örtüsü parası, kalorifer ve kaloriferci parası, boya, dekorasyon ve tamirat parası, okul bekçisi, güvenlikçisi parası, okul arması parası, fotokopi ve sınav parası, servis ücreti, pul parası, sınıf temizletme parası, temizlik malzeme parası, okul etkinlikleri bilet parası, yakıt parası ve paso parası."
Velilere uyarı
Bu arada Avcı, velileri kayıt döneminde istenen zorunlu bağış konusunda da uyardı. Avcı, okul kayıtlarının işkence olmaya devam ettiğini, yaşanan zorluklar karşısında velilerin sinir krizleri geçirdiğini ve konuyla ilgili kendilerine şikayetler geldiğini belirtti ve kayıt sırasında velilerden 100 TL ile 2 bin TL arasında zorunlu bağış istendiğini söyledi. Avcı, velilerin kayıt parası ve zorunlu bağış vermemeleri konusunda uyardı.