Vekile yurt kontenjanı

Yurt-Kur'un yurt kapasitesinin yüzde 5'ini milletvekillerine dağıtması tartışma yarattı.

cumhuriyet.com.tr

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (Yurt/Kur) yurt ka- pasitesinin yüzde 5’inin her akademik yılın başında mevzuatta olmamasına karşın milletvekillerine mensubu oldukları partiye göre dağıtması tartışma yarattı. MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Yurt/Kur’un sözkonusu kontenjanın keyfi bir şekilde iktidar partisi milletvekillerine dağıtıldığını belirterek “Bu uygulama kökten yanlıştır” dedi.

AKP iktidarında art arda açılan üniversiteler ve yükseköğretim kontenjanlarının rekor oranda artmasına karşın devlet yurtlarının kapasitesinin yetersiz kalması her yıl yurt başvurularında “kontenjan karaborsasının oluşmasına” neden oluyor. Yüz binlerce öğrenci yaptığı yurt başvurusunda yedekler arasında sıra beklerken Yurt/Kur Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen ve büyük bölümü milletvekillerine dağıtılan yüzde 5 oranındaki kontenjan tartışma yaratıyor. Türkiye genelinde toplam kapasitesi 300 bin olan Yurt/Kur’a bu kapsamda 15 bin dolayında özel kontenjan ayrılıyor. Mevzuatta olmamasına karşın müdürlüğe ayrılan özel kontenjan, her akademik yılın başında milletvekillerine mensubu oldukları partiye göre dağıtılıyor. Bu noktada muhalefet vekillerine ayrılan kontenjan yüzde 5’i geçmezken AKP’li vekillere yüzde 50’ye kadar kontenjan ayrıldığı belirtiliyor.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Yurt/Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak’ın kendi malıymış gibi bu kontenjanı dilediğince dağıttığını belirterek, “Vekillere yurda yerleştirme konusunda kontenjan dağıtılması yanlıştır. Genel müdür hazretlerine yüzde 5’lik bir kontenjan ayrılması ise kökten yanlıştır” diye konuştu.

‘Bize verilen sus payı’

Seçim bölgelerindeki vatandaşların bu konuda kendilerine başvurduğunu belirten Öz, vatandaşlara yurt başvurularında “Milletvekillerinin kontenjanı var. Milletvekili tanıdığınız varsa ona söyleyin” denildiğini ifade etti. Tek bir kişinin keyfi olarak kendi koltuğunu muhafaza edebilmek için iktidar vekillerine kontenjan dağıttığını kaydeden Öz, “50 tane öğrenci gönderiyoruz ama 1-2 kişi giriyor. O da sus payı. Böyle bir gayri adil uygulama yapılmamalı” diye konuştu. Öz, her yıl yurt başvurularının yapıldığı dönemde Yurt/Kur Genel Müdürü Albayrak’ın vekillerle görüşmediğini ve ortadan kaybolduğunu belirterek, “Bizimle görüşmüyor bile. Sekreterleri telefonumuza çıkıyor gönderin değerlendirmeye alırız diye” dedi.

Öz’ün konu hakkında verdiği soru önergesini yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, genel müdürlüğe yüzde 5 kontenjan tahsisi uygulamasının 1999 tarihli bir yönetmeliğe göre yapıldığını belirterek, “bakan ve milletvekillerine ayrılan herhangi bir kontenjan bulunmadığını” savundu. Kılıç, genel müdürlük kontenjanının kurum yurtlarına girmek için başvuran ancak yeterli puanı almadığı için yedek sıraya düşen öğrencilerden ailesinin ekonomik ya da sosyal durumunda olumsuz değişiklikler olan öğrenciler için kullanıldığını belirtti.