Vekil rahatsız: Nikahsız yaşıyorlar!
''Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'' üzerindeki görüşmeler devam ediyor... MHP'li Bülent Belen, Behzat Ç. dizisinin "Türk ailesinin temeline dinamit koyduğunu" öne sürerek "Bu dizide biri savcı ile diğeri emniyet görevlisi evlenmeden, nikahsız birlikte yaşıyorlar" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de "Kadını ikincil hale getiren ve şiddeti özendirici dizilerden bir anne olarak ben de rahatsızım" şeklinde konuştu.
cumhuriyet.com.trGenel Kurulda, ''Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı''nın birinci bölümü üzerindeki görüşmelere başlandı.
MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, grubu adına yaptığı konuşmada, ülkenin için önemli bir yasa tasarısı görüşülürken, Genel Kurulun boş olmasına anlam veremediğini söyledi.
AKP'li bir milletvekilinin, bu sözlere itiraz etmesi üzerine Demirel, ''Bana 'sen' hitabıyla başlayan hiçbir cümleye cevap vermeyeceğim. Çünkü beyefendiyle, bana 'sen' diye hitap edecek bir samimiyetimiz olduğunu düşünmüyorum'' diye konuştu.
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da tasarının oluşturulması sürecinde sivil toplum örgütleriyle görüşüldüğünü ancak son metinde görüşlerin tasarıya yansımadığını öne sürdü. Ata, ''Sayın Bakanım biz sizin iyi niyetinize inanıyoruz ama müdahale kimin tarafından yapıldı? Genel Kurulda da erkek egemen bir yapı vardır. Son metin yine erkek egemen bakış açısını ortaya koymaktadır'' şeklinde konuştu.
Kadın kuruluşlarının tasarının hazırlanış sürecinde heyecan duyduklarını ifade eden Ata, ''Ama şu anda yasanın son haline bakıldığında örgütlü kadın mücadelesinin hiç dikkate alınmadığını görüyoruz'' dedi.
CHP Grubu adına söz alan Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise Türkiye'de son yıllarda kadına yönelik şiddettin giderek arttığını ileri sürerek, ''Bunun asıl nedeni erkeklerin kadını üzerinde hak ettiği bir mal olarak görmeleridir'' ifadesini kullandı. Cumhuriyet dönemiyle birlikte kadının önemli haklar elde ettiğine dikkati çeken Yılmaz, ''Buna rağmen ülkemizde halen töre, namus ve örf cinayetleri oluyorsa herkesin düşünmesi lazım'' dedi. Yılmaz, tasarıyla getirilen düzenlemelerin kadına yönelik şiddeti önleyici olmadığını savundu.
''Erkeğin otoritesini kıralım derken...''
AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, grubu adına yaptığı konuşmada, ailenin Türk toplumunun temeli olduğunu ifade etti. Can, ''Bir toplumda aile çatırdayacak olursa o ülkenin, o milletin geleceğinin tehlikede olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.
Pozitif ayrımcılığın, boşanmayı kolaylaştıracak, aileyi dağıtacak uygulamalara dönüştürülmemesi uyarısında bulunan Can, ''(Erkeğin otoritesini kıralım) derken feminizme davetiye çıkarmamak gerekir. Televizyonlardaki evlilik programlarının kadının onuruna yakışmadığını düşünüyorum. Televizyon kanallarının daha dikkatli olması gerekiyor. Aile bireyleri arasında sadakate, nezakete, saygı ve sevgiye önem verdiğimiz sürece şiddet önlenecektir'' şeklinde konuştu.
AKP Elazığ Milletvekili Sermin Balık da şahsı adına söz alarak, tasarıdaki ana amacın şiddetin önlenmesi olduğunu söyledi. Tasarıyla mağdurların şiddetten korunmasının yanı sıra toplumsal hayatta var olmalarına yardımcı olacak tedbirler alındığını da anlatan Balık, ''Tasarı şiddet uygulayanlara karşı da önlemler alıyor. Şiddet uygulayanı tedbirlere uymayı zorluyor. Zorlama hapsinin uygulanması caydırıcı olacaktır'' diye konuştu.
''Behzat Ç. ailenin temeline dinamit koyuyor''
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, milletvekillerinin, tasarının tümü üzerindeki soru ve eleştirilerini yanıtladı.
MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, ''Behzat Ç. adlı diziyle Türk ailesinin temeline dinamit konuluyor. Bu dizide biri savcı ile diğeri emniyet görevlisi evlenmeden, nikahsız birlikte yaşıyorlar. Emniyet görevlisi rolü gereğe savcı rolündeki bayana çok sert davranıyor. Bununla ilgili bir girişiminiz oldu mu?'' sorusunu yöneltti.
Bakan Şahin, bu soruyu yanıtlarken, ''Kadını ikincil hale getiren ve şiddeti özendirici dizilerden bir anne olarak ben de rahatsızım. Toplum hem şikayet ediyor hem izliyor'' dedi. Bu konuda toplumsal bilinci yükseltici çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Şahin, ''Ya da şikayet mekanizmasını güçlendirmek gerekiyor. Sivil inisiyatif güçlendirilirse bu tarz dizilerin yayından kaldırılmasına yönelik bir baskı mekanizması kurulabilir. Bu alanlarda daha toplumsal duyarlılığı artıracak çalışmaların güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum'' şeklinde konuştu.
Şahin, bir başka soru üzerine, şehit ailelerinin talepleri doğrultusunda, birçok düzenlemeyi hayata geçirecek bir taslak oluşturduklarını söyledi.