Vekil Başına 287 TL 84 Kr
PARLAMENTO KULİSİ
cumhuriyet.com.trKöşk’ün ‘Şekil Şartı’na Uyacaklar mı?
Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası sürecinde alttan alta yürüyen bir başka tartışma da, adayların Çankaya’ya çıkmaları halinde cumhurbaşkanlarının “resmi tören giysisi” olan frakı giyip giymeyeceği meselesiydi. Bu fazla “Avrupai” giysiye son dönemdeki 2 cumhurbaşkanının, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül’ün çok sıcak bakmadıkları biliniyordu. Çünkü her ikisi de çok çok zorunlu olmadıkça tercihlerini fraktan yana koymamışlardı.
Çankaya Köşkü için yarışan adayların bu konudaki tutumu da elbette merak konusu oldu. Sorunun ilk yöneltildiği isim olan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bizim geleneğimizde yok o, başkalarının geleneğinde var. Bunun bize kazandıracağı hiçbir şey yok” diyerek bu frak işine hiç de sıcak bakmadığını belirtmekle birlikte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İngiltere Kraliçesi’nin davetine katılmak için zorunlu frak giymesini dikkate almış olmalı ki “Şekle takılan biri değilim elbet, olması gerekeni, olması gereken zamanda uygularım” diyerek “zorunlu hallerde” giyebileceğinin mesajını verdi.
Aynı soruyu biz de muhalefet partilerinin adayları Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a da yönelttik. İhsanoğlu, devletin köklü geleneklerinin tartışılmasını çok doğru bulan bir isim değil. Bu nedenle de “frak” konusunu “detay” olarak nitelendirip “Tercihler üzerinden mesaj gönderilmez” demekle yetindi. Ancak bu konudaki en radikal çıkış, Çankaya’nın en genç adayı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Demirtaş, “Bildiğim kadarıyla frak yasal zorunluluk değil, ben şahsen keten veya kot pantolonla çalışmayı yeğlerim” diyerek tercihini ortaya koydu.
Vekil Başına 287 TL 84 Kr
Soma’daki faciada 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesi Türkiye’de büyük bir üzüntü yaratırken yaraların sarılması için sivil toplum örgütleri başta olmak üzere Soma’yla ilgili onlarca yardım kampanyası düzenlendi. Yalnızca Türkiye’de değil dünya madencilik tarihinin en büyük kayıplarından biri olan bu facia karşısında vatandaşlar Soma’da hayatını kaybeden ve yaralanan işçi ve işçi yakınlarının yanında olduğunu gösterdi.
Soma faciasının ardından iktidar da muhalefet de geride kalanlara yardım sözleri verdi. Facianın sorumlularının hak ettikleri cezayı alacakları söylendi... Pek çok söz söylendi, bugüne kadar maalesef somut bir adım atılmadı. Öyle ki Somalı işçilerin haklarını düzenleyen tasarıya AKP’nin konuyla alakasız pek çok düzenlemeyi eklemesiyle “çuvala dönen torba yasa” görüşmeleri hâlâ sürüyor. Soma faciası siyasetin bir numaralı gündemi olmaktan yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle düşerken facianın ardından TBMM bünyesinde başlatılan yardım kampanyası da geçen hafta sona erdi.
TBMM bünyesinde 15 Mayıs 20 Temmuz tarihleri arasında 2 ay 5 gün süren yardım kampanyası kapsamında 28 bin 587 TL’si Meclis personelinin bağışlarından oluşmak üzere toplam 186 bin 900 TL toplandı. Bu para Somalı ailelere ulaştırılmak üzere ilgili hesaplara aktarıldı. Milletvekillerinin kampanyaya katkısı 158 bin 314 TL oldu.
İktidar ya da muhalefet fark etmez, milletvekilleri kendi maaşlarının kamuoyunda haber olmasını her zaman tepkiyle karşılar, bu haberlerle millet nezdinde vekillerin itibarının düşürüldüğü görüşünü savunur. 550 sandalyenin olduğu parlamentoda kabaca bir hesap yaparsak; maaşları 12 bin TL’nin üzerinde olan bir milletvekili başına Soma’ya yaptığı yardımın ortalama “287 lira 84 kuruş” olması da insanı düşündürmüyor değil. Başka bir deyişle milletvekilleri aylık maaşlarının yüzde 2.3’ünü Soma yardımına ayırmış.
Elbette bizim yaptığımız hesaplama “kampanyaya yapılan ortalama katkıyı” gösteriyor. 287 TL’nin çok çok üzerinde bağış yapan milletvekilleri de olabilir. Ancak milletin vekillerini bir bütün olarak değerlendirdiğimizde ortaya çıkan bu tablo tek tek bütün milletvekillerini de ilgilendirmiyor değil.