Vejeteryanlar gebelikte nasıl beslenmeli?

Hamilelik döneminde vejeteryansanlara sürekli olarak et ve et ürünleriyle beslenmeleri konusunda telkinler gelir, ancak yeterince sağlıklıysanız bu beslenme şeklinizi terk etmeniz yada değiştirmeniz için hiçbir sebep yoktur

cumhuriyet.com.tr

Vejeteryanlar İçin;

 Eğer vejeteryansanız, beslenmenizin bebeğinize zarar verebileceği hakkında endişeleniyor olabilirsiniz. Endişelenmenize gerek yok ! Sağlıklıysanız bu beslenme şeklinizi terk etmeniz için hiçbir sebep yoktur. Doktor Serkan Oral'ın internet sitesinde verdiği bilgiye göre, Diğer hamileler için belirtilen tüm kurallar sizin için de geçerlidir. Geniş yemek çeşitleri tüketin ancak her gün besin dengenize dikkat edin.

-         Günde en az 4 porsiyon zengin kalsiyumlu yemek tüketin.

-         Beslenmenize daha zengin içerikli besinler ekleyin.

-         B-12 vitamini gibi destek besin alın.

Destek Alınacak Kaynaklar

Vitamin ve mineral alacağınız en iyi kaynaklar yemeklerdir. Ancak bu süreçte bazı hamileler kendilerine yeterli folik asit, demir ve kalsiyum sağlayacak besin kaynaklarını bulmada zorluk çekerler. Bu yüzden doktorlar vitamin haplarına başvururlar. Bu hapları içseniz bile beslenmeniz yine de çok önemlidir. Takviye almanız kötü beslenmenizi telafi etmez!

Folik Asit

Folik, sinir ucu hasarlarını, beyin ve omurgalardaki ciddi anormallikleri önlemeye yardım eden bir B vitaminidir. Hamileliğinizin 2.ve 3. ayından önce 400-800 mcg folik aside ihtiyacınız olur. Sonraki aylarda günlük 600 mcg yeterli olacaktır.

Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, kuru fasulye ve bezelyeler doğal folik asit kaynaklarından yalnızca birkaçıdır.

Kalsiyum

Bebeğinizin ve sizin güçlü kemik ve dişler için kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Kalsiyum aynı zamanda dolaşım, kas ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Eğer bu süreçte yeterli miktarda kalsiyum almazsanız bebeğin ihtiyacı kemiklerinizden karşılanacaktır. Günlük 1000 mg kalsiyum vücuda gereklidir, 13-19 yaş arasındaki hamileler de 1300 mg kalsiyum tüketmelidir.

Çoğu meyve suyu, kahvaltılık tahıllar ve meyveler kalsiyum açısından zengindir.

Protein

Bebeğinizin gelişimi açısından protein hayati bir önem taşır. Günlük tavsiye edilen protein miktarı 71 gramdır.

Yağsız etlerde, balık ve yumurtalarda, süt ürünleri ve yer fıstığında protein miktarı yüksektir.

Demir

Hamilelikte kan değişimleri yadsınamaz bir gerçektir bu yüzden demire olan ihtiyacınız her zamankinden 2 kat daha fazla olacaktır. Tavsiye edilen günlük miktar 27 miligramdır.

Yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, kuru meyveler ve balıklar demir açısından zengin besinlerdir.