Ve bilgisayar çipi düşünmeye başladı
Kaliforniya'daki IBM Araştırma Laboratuvarı bilim insanları ilk kez, algılama, bilişsel kabiliyet ve reaksiyon gibi insan beyninin yetilerini taklit edebilecek yeni sınıf bir bilgisayar çipinin prototipini tanıttılar.
cumhuriyet.com.trBilimsel çalışmalar için bir temel oluşturan yeni teknik “Cognitive Computing” (“Bilişsel İşlem”) olarak isimlendirilmekte ve gelecekte öğrenen bilgisayar üretimini mümkün kılabilecek. Ayrıca bunlar günümüz sistemlerine göre çok daha verimli çalışacak ve daha küçük olacaklar.
Tanıtılan nörosinaptik bilgisayar çipleri, beyindeki nöronlar ve sinapslar arasındakilere benzer akışları mümkün kılan silisyum devreler ve algoritmalar içeriyor. İlk iki prototip şu anda hazır ve deneme aşamasında. İki işlemci çekirdeğinde de 256 nöron bulunuyor.
Bir test çipi, 262.144 programlanabilir sinaps ve öğrenebilir 65.536 sinaps içermekte. IBM ekibi, bununla güdümleme, mekanik görme, motif tanıma, çağrışımlı bellek ve sınıflandırma gibi basit uygulamalar gerçekleştirmiş.
Bilişsel IT-sistemleriyle donanım ve yazılım arasındaki sınır incelmekte ve bilgisayarlara deneyimle öğrenmeye, bağlantılar bulmaya ve hipotez üretmeye olanak sunmakta. Ve bu şekilde insan beyninin yapısal ve sinaptik esnekliğini taklit ediyorlar.
Çipin geliştirilmesi birkaç yıllık SyNAPSE araştırma girişiminin bir parçası. SyNAPSE’nin hedefi, sadece çeşitli türdeki sensorik giriş verilerini aynı anda analiz eden değil çevreyle etkileşim sırasında dinamik olarak yeniden düzenleşim yapan bilgisayar sistemleri geliştirebilmek.
Ayrıca insan beyninden daha küçük hacimli olan ve daha az enerji sarf eden bir sistem de var bilim insanlarının düşüncelerinde. IBM araştırmacıları uzun vadede on milyar nöronlu ve yüz milyar sinapslı bir sistem elde etmek istiyorlar. Ve bir kilovattan daha az enerji harcayan bu sistemin iki litreden daha küçük bir hacme sahip olması bekleniyor.