Vatikan'dan AB'ye sert göçmen çıkışı

'Savaşları ve şiddeti besleyen Avrupa göç dalgasının sorumlusudur'

cumhuriyet.com.tr

KATOLİKLERİN merkezi Vatikan, göçmen teknelerini yola çıkmadan imha etmeyi gündeme getiren Avrupa Birliği'ne (AB) sert tepki verdi. Bunun bir savaş eylemi olacağını savunan Vatikan, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerini, bölgedeki ülkelere silah ihraç etmek suretiyle, savaşları ve şiddeti besleyerek bu göç dalgasına neden olmakla suçladı.

Son olarak 19 Nisan'da 800'e yakın göçmenin Akdeniz'de ölümüyle sonuçlanan faciadan sonra AB liderleri acil toplanmış, yapılan görüşmelerde liderler, denizdeki göçmenleri kurtarmaya yönelik 'insani' çözümler yerine, insan kaçakçıları ile mücadeleye ağırlık verecek önlemler üzerinde yoğunlaşmıştı.
 
Zirvede, İtalya açıklarındaki Triton operasyonunun bütçesinin üçe katlanması, deniz ve hava unsurlarının yeni takviyelerle güçlendirilmesi kararı alınmıştı.

Liderler, insan kaçakçıları tarafından kullanılmadan önce Libya kıyılarındaki tekneleri tespit etmeye, ele geçirmeye ve imhaya yönelik askeri yetki istenmesi konusunu da gündeme getirmişti.

Ancak bu tekneleri imha için Birleşmiş Milletler (BM) kararı ve Libya yönetiminin rızası gerekiyor.


TEKNELERİ BOMBALAMAKLA SORUN ÇÖZÜLMEZ

Ne var ki, dünya genelindeki 1 milyar 200 milyon Katolik nüfusun yönetim merkezi Vatikan, bu plana şiddetle karşı çıktı.

İtalyan Piskoposlar Birliği (CEI) destekli Katolik haber ajansı SİR'e röportaj veren Papalık Göçmenler ve Gezginler Konseyi Başkanı (bakanlık düzeyinde) Kardinal Antonio Maria Veglio, “Tekneleri bombalamak, garip bir fikir. Neyi bombalıyorlar? Uluslararası bazı haklar var. Bir ülkeyi bombalamak, bir savaş eylemidir" dedi.

“Hedefleri ne? Sadece göçmenlerin küçük tekneleri mi?" diye sözlerine devam eden Kardinal Veglio, “O silahların, tekneleri vurmanın ötesinde yakınındaki insanları öldürmeyeceğini kim garanti ediyor? Varsayalım tekneler parçalandı, ancak çatışmadan, zulümden ve sefaletten kaçan göçmenlerin sorunu bitmeyecek, var olmaya devam edecektir" diye konuştu.


GÖÇ DALGASININ SORUMLUSU AVRUPA'DIR

Bu planı hayata geçirmenin anlamsız olduğunu savunan Veglio, “Çaresiz insanlar her zaman kaçmak için başka bir sistem bulacaktır: başka tekneler yapar ya da kara yolunu kullanırlar. Göçmenlerin çoğunun Akdeniz'den değil, kara sınırlarından giriş yaptığını da hatırlamalıyız. Savaşlar, diktatörler, terörizm ve sefalet olduğu sürece, mülteciler de gidebilecekleri yere kadar gitmeye devam edecektir" dedi.


SİLAH GÖNDEREN ÜLKELERİ ISLAH EDEBİLİRSEK, SAVAŞLAR OLMAZ

“Silah ihraç ederek, savaşları ve şiddeti besleyen Avrupa, özellikle bizim ülkemiz (İtalya), sürekli olarak dünyanın güneyinden Avrupa'ya göç dalgası yaşanmasının sorumlusudurö diyen Kardinal Veglio, “Bu silahların, İtalya da dahil gelişmiş ülkelerden geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu ülkeleri ıslah etmeyi başarabilirsek, Suriye'de, Libya'da, Ortadoğu'da bir daha asla savaş, yolsuzluk ve gerilim olmaz" yorumunda bulundu.

Bu mevzuların hiç kolay olmadığını da ekleyen Kardinal, “Avrupa, göçmenler konusunda bir politikaya sahip olmak için hiç iştahlı olmadı. Brüksel'de de gördüğümüz gibi, herkes para vermek için müsait, yeter ki ülkeleri rahatsız edilmesin. Ancak bu bir çözüm değildir" diye sözlerini sürdürdü.


“VATİKAN BU ANLAŞMADAN MEMNUN DEĞİLDİR"


“Biz bu anlaşmadan memnun değiliz” diyen ve bunun kendileri için tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Veglio, AB'nin, uzun vadeli bir program, ciddi bir göçmen politikası belirlemesi gerektiğini de ekledi.


Ortak ekonomik tutumu olan AB'yi, ortak bir dış politikaya sahip olmamasından dolayı eleştiren Veglio, “Göçmen sorununu çözebilirse bu Avrupa için çok prestijli olur. Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika'da ne kadar değerli? Hiç" diyerek, güzel bir proje olan Avrupa'nın, bugün bencil ve yorgun olduğunu ve Hristiyan değerlerini kaybettiğini öne sürdü.


“İNGİLTERE BENCİL DAVRANDI"


Veglio ayrıca, AB'nin söz konusu planına finansman sağlayacağını belirten İngiltere'nin, göçmenleri ise ülkelerine kabul edemeyeceklerini açıklamasını, “Bencillik” olarak niteledi.


Vatikan'ın resmi gazetesi L'Osservatore Romano ise, Triton'un finansmanının artırıldığını, ancak asıl “dikenli" nokta olan göçmenlere kucak açma konusuna çözüm bulunamamasına dikkat çekti.


Bu arada İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin, AB'nin bu konudaki eylem planını olumlu karşılayıp, “Nihayet Brüksel'in bu konuda bir stratejisi var" demesi ise ülkesinde eleştirilere neden oldu.