Vatandaşlık görevini yaptı, tazminatını alamadı

Bir mali müşavir çalıştığı şirkette vergi kaçırıldığını belirleyip ihbar etti. Şirkete vergi cezası kesildi. İhbarı yapan ödül beklerken, “Çalıştığın şirketin sırlarını ifşa edemezsin’ denildi ve ikramiye verilmedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye, kayıtdışı ekonomiyle ve vergi kaçağı ile mücadele ederken ihbar mekanizması kurtarıcı olarak devreye girmişti. Ancak Danıştay’dan çıkan bir karar metni, tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Danıştay 3. Dairesi’nin 2013/478 sayılı kararıyla artık Mali Müşavirler hizmet verdikleri veya çalıştıkları kurumun vergi kaçağını ihbar ve ifşa edemeyecek. Danıştay’ın söz konusu karar metninde, “Meslek mensupları ve bunların yanında çalışanlar işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler... Davacının mali müşavirliğini yapmış olduğu şirket ile ilgili ihbar ikramiyesi alması mümkün değildir” denildi. Bu karar, çalıştığı şirketin vergi kaçırdığını tespit eden mali müşavire hukuken “bu senin meslek sırrın, bunu açıklayamazsın” anlamına geliyor. Artık mali müşavirler, vergi kaçıranları “meslek sırrı” gerekçesiyle ihbar edemeyecek ve ihbar tazminatı da alamayacak.

 

Vergi cezası kesildi

Danıştay kararına yol açan süreç, 2010 yılında mali müşavir M.T.’ın, mali müşavirliğini yaptığı bir petrol şirketi hakkında yaptığı ihbarla başladı. İhbar üzerine inceleme başlatan Maliye Bakanlığı, çok uzun bir inceleme soruşturma sürecinin sonunda ihbarın doğru olduğunu ve vergi kaçırıldığını tespit etti.

Bunun üzerine söz konusu şirkete yüksek tutarda vergi cezası kesildi. Ceza kesilmesiyle birlikte vergi kaçağının ihbar üzerine ortaya çıkarılmış olması nedeniyle, M.T.’ye ihbar tazminatı ödenmesi zorunluluğu doğdu. Ancak bu noktada Maliye, M.T.’ye “kendisinin mali müşavir olduğunu, saklaması gereken meslek sırrını ifşa ve ihbar edemeyeceğini” belirterek, tazminat ödememe kararı aldı.

 

Danıştay, Maliye'yi haklı buldu

Bakanlığın tazminat ödememe kararı üzerine karşılıklı mahkeme süreci başladı. Maliye’nin bu kararıyla vergi kaçırma fiil ve eyleminin ihbarının önlendiği, kanunun amacının bu olmadığı, nitekim bir kanunda suç sayılan fiilen başka bir kanunla sır olarak kabul edilemeyeceği konusunda yargı kararları bulunduğu gerekçesiyle konu Danıştay’a gitti. Danıştay 3. Dairesi, 1 yıllık bir sürenin sonunda davayla ilgili incelemesini sonuçlandırdı, Maliye’nin haklı olduğu kararına vardı. Danıştay kararında, “Meslek mensupları ve bunların yanında çalışanlar işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemez. Davacının mali müşavirliğini yapmış olduğu şirket ile ilgili ihbar ikramiyesi alması mümkün değil” görüşünü onadı. (Vatan)