Varlık Fonu'na tepki yağıyor: Yangından mal kaçırma

İki günde 11 kuruluşun kamu paylarının ve pek çok taşınmazın devredildiği Varlık Fonu’na TMMOB, Birleşik Kamu İş, Gıda-İş ve Sosyalist Enternasyonel’den tepki yağdı.

cumhuriyet.com.tr

Birçok kamu kuruluşu ile gayrimenkulün devredildiği Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) eleştiriler sürüyor. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran, Fon’un dünyadaki uygulamalarla benzeşmediğini vurgulayarak “Yangından mal mı kaçırılıyor” diye sorarken, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ile Birleşik Kamu İş Sendikası, Varlık Fonu’nun “Türkiye’nin geleceğini ipotek altına alacağını” vurguladı. Gıda İş ise Fon’un hedefinde işsizlik sigortası fonunun da olabileceğini vurguladı. 

Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6.68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur’un TVF’ye aktarılmasına dair kararın pazar günü yayımlanmasından sonra pazartesi de Türk Hava Yolları (THY) ve Halkbank’ta Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’ni sahip olduğu payların özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak TVF’ye devredileceği açıklanmıştı.

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran, ciddi kaygılara yol açan bu operasyonun tamamen hukuksuz olduğuna işaret ederek, “Görünen o ki anayasa paketi ile getirmek istedikleri denetlenemeyen, hesap vermeyen, keyfi yönetim anlayışına dayalı tek adam rejiminin adeta ekonomik altyapısı oluşturuluyor. Bu şekilde birçok kamu kuruluşunu Fon’a devrederek bütçe denetiminden kaçırıyor, kendilerinin istediği gibi yöneteceği devasa bir holding oluşturuyorlar” dedi.

TVF’nin dünyadaki “Varlık Fonu” uygulamaları ile hiçbir şekilde benzeşmediğine dikkat çeken Oran, “Cumhuriyetin birikimleri olan kamu kuruluşlarının hisse ve varlıklarının Fon’a devri, toplumda kaygı ve kuşkulara yol açmıştır. Bu kaygı ve kuşkuların bir boyutunu kamu varlıklarının talan edilmesi oluştururken; diğer bir boyut ise yapılan bu işlemin, ülkenin ekonomik bir iflasına karşı son bir hamle olduğu algısıdır” değerlendirmesini yaptı.

Oran, ayrıca hükümete “kamu varlıklarının Fon’a devredilme amaçları, bütçe disiplininin nasıl sağlanacağı, Fon’un giderlerinin nereye aktarılacağı”nı da içeren 15 soru yöneltti.

Tepkiler büyüyor

İcraatlar durdurulmalı

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, Fon’un siyasi amaçlara da hizmet edecek ‘mega projeler’in finansmanında kullanılacağını belirterek “Varlık Fonu’na devirler, batık projeleri kurtarmaya dönük bir hamle olarak gözlenmekte. Yoksullaşma ve yoksunlaşmaya neden olacak Varlık Fonu A.Ş. ve öngörülen icraatlar durdurulmalı, kamu kurum ve kuruluşları bütçe ve Meclis denetimine açık hale getirilmeli” diye konuştu. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, “Siyasal iktidarı, ülkenin geleceğini ve gelecek kuşakları, rehin alacak uygulamadan acilen vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi. Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası ise Fon’un hedefinde işsizlik sigortası fonunun da olduğunu belirtirken ÇAYKUR’un Fon’a devredilmesinin çay üreticilerini etkileyeceğini söyledi.

‘Alınacak kararlarla daha da güçlenecek’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, gelecek günlerde alınacak kararlarla Fon’un daha da güçleneceğini söyledi. CNNTürk’ün sorularını yanıtlayan Ağbal, “TVF uygulamaları kapsamında oluşturulacak sinerjiyle Türkiye’nin uluslararası projelerde önemli bir aktör haline geleceğini” öne sürdü.

TVF altına alınan şirketlerin daha fazla katma değer üreteceğini vurgulayan Ağbal, “Bu şirketler sayesinde yeni kaynak üretilecek. Sermaye piyasalarındaki oynaklıkların engellenmesi amaçlardan biri olacak. Ayrıca büyük altyapı projelerin finansmanında önemli bir kaynak elde edilecek. Başka alacağımız kararlarla, uluslararası ortaklıklar da yaparak TVF daha da güçlenecek. Kamu varlıklarından hangileri bir araya getirildiğinde nasıl daha stratejik bir hal alabilir, bunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Ağbal, TVF’nin üç aşamada denetleneceğini kaydederek, “Bağımsız denetim var; Başbakan tarafından görevlendirilen üç denetim görevlisi olacak ve aynı zamanda Meclis denetimi var. Her sene yıllık bağımsız denetim raporu ve Başbakan’a sunulan denetim raporu Meclis’e gidecek. Plan Bütçe Komisyonu her sene fondaki tüm şirketleri denetleyecek” dedi. TVF’ye devredilen şirketlerin yönetim ve stratejilerine müdahale olmayacağının altını çizdi.