Van'dan İstanbul'a açılan bir pencere: ModaVan

Günümüzde yoğun iş temposunda veya hafta sonu tatillerinde yapılan kahvaltının değerini bilmeyen yoktur. İyi bir kahvaltı güzel bir günün de habercisi olur. İstanbul’da güne zinde başlamak isteyenler için yeni bir mekân daha hizmete girdi. ModaVan, kahvaltının ana yurdu Van’ı Kadıköy’ün incisi Moda’ya taşıdı.

cumhuriyet.com.tr

Nerede o eski kahvaltı sofraları. Annemizin hazırladığı birbirinden güzel ve sevgi içinde harmanlayıp da bizi uykumuzdan eden nefis tatlar. Eskiden miydi? Taze hazırlanmış menemen, kızarmış ekmek, taze yumurta, ev yapımı reçeller, yine ev yapımı kaymak, yayık tereyağı ve yanında karakovan bal. Bahçeden toplanan domates biber ve salatalık söğüş ile Ezine’den beyaz peynir, Van’dan otlu peynir, Erzincan’dan tulum peyniri. Tüm bunlar nasıl bir araya gelebilir ki.

Van’ın yöresel lezzetler sunan zengin kahvaltı sofrası “ModaVan Kahvaltı” ile İstanbul’da hayat buluyor. İştah açıcı bir görüntü ile başlıyor kahvaltıya ziyaretçiler. ModaVan’da işin içine lezzetten, bol çeşitten başka kriterler de giriyor. İnsan havadar, serin, yeşilin kıyısında bir kahvaltı keyfi yaşıyor. Güne kendini yenileyerek başlıyor.

Kadıköy’de yeni açılan ModaVan tam da anne sevgisi gibi sıcacık ve içten hazırlamış tatlar sunmak için başlamış işe. Meşhur Van Kahvaltısında yok yok gibi. Nefis yapılan taze süt kaymağı, yanında yerinden getirilmiş karakovan balı, Van’da özel olarak yaptırılan otlu peyniri, Ezine’nin meşhur beyaz peyniriyle buluşan sofrada ne isterseniz var. Karadut pekmezi ile karıştırılan tahin ise bambaşka bir tat. Kızarmış ekmeğinize sürdüğünüz yayık tereyağı da bir başka güzel.

 

Doğal ürünlerin sırrı

Kahvaltı masasının kahramanları arasında yer alan besin değeri çok yüksek olan gıdalar kültürümüzde de apayrı yere sahip. İpek Yolu’nun geçiş noktalarından biri olan Van’da tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve kervanların uğrak mekanı olan kahvaltıcılar günümüzde değerini daha da arttırdı. Bu yaz, Van’ın eşsiz kahvaltı sofrasının dünyaya tanıtımı için doğunun bu uzak ilinde “Geleneksel Van Kahvaltısı festivali” bile yapıldı.

Organik ürünlerin öneminin giderek arttığı bu dönemde, insanlar artık hem sağlıklı hem de lezzetli ürünleri bulmakta zorlanıyor. Bu da Van kahvaltısının kıymetini katlıyor. Üstelik bu lezzeti tatmak için artık Van’a kadar gitmeye gerek yok.

ModaVan tam da sağlığının değerini bilen ve farklı lezzetler denemeyi seven ziyaretçilerin damak zevkine hitap ediyor. Yöresel ürün yelpazesi bir hayli geniş; jaji, kavut, murtuğa, haşhaş ezmesi, muhlama, kuymak, çemen, helisa ve zahter. Tulum peynirinden eski kaşara gravyerden çeçile kadar bol peynir çeşidinin yanı sıra gözleme menemen ve reçeller de var mönüde. Organik böğürtlen ezmesi, yeşil ceviz reçeli ve alıç marmelatı mahlep meyve özü de sunulan tatlar arasında.

Ziyaretçiler için hazırlanan iki tabak var hazırda. Moda ve Van isimlerini verilen tabaklarda kahvaltılar müşterilerin beğenilerine sunuluyor. Moda Kahvaltı tabağında; beyaz peynir, taze kaşar, köy peyniri, keçi peyniri, yeşil-siyah zeytin, sahanda yumurta, tereyağı, reçel, nutella, helva, salatalık, domates ve çay ya da kahve bulunuyor. Daha yöresel tatlar içeren Van Kahvaltısı’nda ise; beyaz peynir, otlu peynir, örgü peyniri, köy peyniri, taze kaşar, bal-kaymak, yeşil-siyah zeytin, haşlanmış yumurta, tereyağı, tahin-pekmez, salatalık, domates ve çay ya da kahve var.

Bunun dışında, çok geniş ürün çeşitliliği ile alternatif tatlar sunmak isteyen ModaVan ekibi, ziyaretçilerinin önerilerine de her zaman açık. ModaVan, 75 kişilik bahçe kapasitesi ve kapalı alanlarıyla hizmet veren yerinde samimi ve güler yüzlü personeliyle hem kahvaltı hem de sunumda Moda’ya yeni bir tat ve heyecan getiriyor.