Van'da ölü sayısı artıyor: 12 ölü
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Van'da meydana gelen son depremde can kaybını 12, yaralı sayısını ise 28 olarak açıkladı. Açıklamada 25 binada hasar meydana geldiği belirtildi.
cumhuriyet.com.trAFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, bölgeye 30 uçakla 104'ü sivil toplum kuruluşu mensubu olmak üzere toplam 792 arama, kurtarma personeli, 71 UMKE ekibi, 14 arama kurtarma köpeği, 62 iş makinesi ve araç, 5 bin 440 çadır (bin 331'i yurt dışı), 2 bin 51 genel maksat çadırı, 43 bin 760 battaniye ve 600 yatak gönderildiği belirtildi. Ayrıca, Van'a 3'ü uçak, 8'i helikopter ambulans olmak üzere 22 ambulans intikal ettirildiği bildirildi.
12 kişi hayatını kaybetti
İlk belirlemelere göre, 25 binada hasar meydana geldiğine değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Yapılan çalışmalar sonucu arama-kurtarma ekiplerimizce enkazdan 28 vatandaşımız yaralı olarak çıkarılmıştır. Arama-kurtarma çalışmaları kesintisiz devam etmektedir. Biri Japon vatandaşı olmak üzere toplam 12 kişi depremde hayatını kaybetmiştir. 5 askeri ve 2 THY kargo uçağıyla çadır ve battaniye sevkıyatı devam etmektedir.
Ayrıca, depremden etkilenen 260 vatandaşımızın Van'dan İstanbul ve Ankara'ya sevki sağlanmıştır. Deprem bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir.''
29 artçı sarsıntı
Van'ın Edremit ilçesi merkezli depremin ardından, bölgede 4.5 ve 2.6 arasında değişen büyüklüklerde 29 artçı sarsıntı yaşandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi verilerine göre, Edremit merkezli 21.23'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, geçen 5 saat süre içerisinde merkez üssünün çoğunluğu Edremit olmak üzere Van'da 29 sarsıntı kaydedildi.
Depremlerin büyüklükleri, 2.6 ile 4.5 arasında ölçüldü.
Beşir Atalay: İki otel dışında enkaz altında kalan yok
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "İki otel dışında şu anda enkaz altında kalan vatandaşımız yok. Köylerimizde de yok. Köylerimizde bazı evlerde hasar var ama can kaybı yok. Bu iki enkaz üzerinde de yoğunlaştık" dedi.
Atalay, Van'da kriz masası toplantısından sonra yaptığı açıklamada, yıkılan otelin enkazının her köşesinde bir ekibin, enkaz altındaki yurttaşların canlı çıkarılması için çalıştığını söyledi. Yıkılan 25 binadan 23'ünün, önceki depremde hasar gördüğünü, bu yüzden binalarda oturulmadığını belirten Atalay, iki otel dışında enkaz altında kalan yurttaş olmadığını aktardı.
"Enkaz altında kaç kişi olduğu bilinmiyor"
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, enkaz altında kaç kişi olduğunun tahmin edilemediğini bildirerek, şunları ekledi:
"Onu tahmin edemiyoruz, değişik sayı veriliyor. Otel sahiplerinin verdiği sayılar var; ama mobese görüntülerinde bazı dışarı kaçışların da olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu manada tam bir kesin sayı enkaz kalkmadan da vermek istemiyoruz. Yani yanlış bilgi vermiyoruz."
Valiliğin yıkılan otele oturma izni verdiği iddiaları
Yıkılan otellerden birinin hasarlı olmasına rağmen, valiliğin oturma izni verdiği iddialarının saptırıcı olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
"Bu tür spekülatif şeylere girmemek lazım. Burada kesin hasar tespitleri yapılmamıştı, ön hasar tespitleri yapılmıştı, geçici hasar tespitleri. Teknik elemanların yaptığı o tespitleri biz de inceliyoruz. Bu otellerde hasar tespiti yapılıp yapılmadığını da inceliyoruz. Bu depremin yeni bir deprem olduğu yönündeki uzman görüşü de var. Bütün bunlar tabi değerlendirilecek.
Yeni çadır kentler kuruyoruz, dün boş çadır kentimiz vardı, orası dolduruldu. Yani o konuda da vatandaşlarımız endişe etmesinler, bugün sürekli çadırlar geliyor ve biz onlardan yeni çadır kentler kuruyoruz, o konuda bir eksiklik hissettirmeyeceğimizi umuyoruz. Çalışmamız o yöndedir. Diğer konularda zaten düzen kurulmuştu, yemek vesaire bu konularda hizmetler devam ediyor."
Genelkurmay Başkanlığı'dan açıklama
Genelkurmay Başkanlığı meydana gelen ikinci deprem sonrasında 338 arama, kurtarma ve sağlık personeliyle 62 ton malzemenin Van'a gönderildiğini bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı deprem bölgesine yapılan yardım ile ilgili ikinci açıklamasında Genelkurmay Özel Kuvvetler Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) Taburundan 9 tim (63 arama kurtarma personeli, 2 araç, 3 köpek) ve Jandarma Özel Arama Kurtarma Taburundan 12 timin (105 arama kurtarma personeli, 2 araç, 5 köpek) Van'a sevk edilerek arama kurtarma faaliyetlerine destek sağlandığını bildirdi. Tahsis edilen 14 uçak ile 21 sorti, 8 helikopter ile 8 sorti icra edildiğini kaydeden Genelkurmay, "Bu kapsamda, 9 muhtelif araç, 338 arama kurtarma ve sağlık personeli, 61.900 kg. malzeme, 8 arama kurtarma köpeğinin nakli sağlanmıştır. Van'a giden uçakların dönüşlerinde boş kapasiteden istifade ederek, toplam 209 kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personel batı bölgelerine tahliye edilmiştir. Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile koordineli olarak faaliyetlere azami destek sağlanmaya devam edilmektedir. Depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz" dedi.
Yaralılar tedavi altında
Van'da gece saatlerinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz altında kalan 24 yaralı, Tatvan Devlet Hastanesi ve Özel Tatvan Can Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Reha Sermed Aygören, depremin ardından Tatvan Devlet Hastanesinde getirilen 20 yaralının sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Aygören, ''Durumu kritik olan yaralı yok. Yaralıların dışında 12 doğum hastası, 3 yeni doğan bebek ve ameliyat edilen 2 çocuk Van'dan, Tatvan Devlet Hastanesi'ne sevk edildi''dedi.
Özel Tatvan Can Hastanesi Başhekimi Dr. Menderes Şahin ise enkaz altında kalan 4 kişinin hastanelerine getirildiğini, bunlardan birinin ameliyata alındığını söyledi. Şahin, ''Van'da hastanelerde tedavi gören 3 bebek de, hastanemize getirildi. Bebeklerin tedavileri devam ediyor'' diye konuştu.
Otel görevlisi konuştu:
Depremde yıkılan Bayram Oteli resepsiyon görevlisi Recep Özhan, ''Otelde dün 32 müşterim vardı. Ancak bunlardan kaçının otelde olup olmadığını bilmiyorum'' dedi.
Özhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, deprem sırasında otelin resepsiyonunda bulunduğunu, orada kendisinden yanı sıra 5 kişinin daha olduğunu söyledi.
Bir anda büyük şok yaşadığını anlatan Özhan, ''Dışarı çıktığımda sadece her yerin toz bulutu içinde olduğunu gördüm. Benim dışımda dışarı çıkan olup olmadığını bilmiyorum. Otelde dün 32 müşterim vardı. Ancak bunlardan kaçının otelde olup olmadığını bilmiyorum. Misafirler de vardı'' diye konuştu.
Enkaz bölgesine babasını aramak için geldiğini ifade eden Özhan, şunları söyledi:
''Babam otelin karşısındaki iş merkezinin bekçisi. Deprem olduğunda otelin yıkıldığını görünce, beni kurtarmaya gelmiş. Ancak bu sırada araba çarpmış. Ama şimdi nerede olduğunu bilmiyorum. Allah'a şükürler olsun ki bu enkazdan dışarı sağ çıktım. İnşallah diğerleri de sağ çıkar.''
İran'da da hissedildi
Van'da dün meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem, İran'ın batısında da hissedildi.
İran Radyo Televizyonu (IRIB), Van'daki depremin Batı Azerbaycan eyaletinin kuzeyindeki bazı yerleşim birimlerinde de hissedildiğini ve vatandaşların sarsıntıdan hemen sonra evlerini terk ederek dışarı çıktığını duyurdu.
Bölgedeki halkın soğuk havaya rağmen saatlerce dışarıda kaldığı, bazı kişilerin ise araçlarına girerek sabahladığı belirtildi.
Depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı olmadığı açıklandı.
İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ