Uzundere, HES tehdidi altında 'Sakin Kent' sertifikasını aldı
İtalya'da geçen Mart ayında yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye'nin 11'inci 'Sakin Şehri' seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesi, 'HES tehdidi' altında sertifikasını aldı.
DHA
Erzurum, Atatürk Üniversitesine ait Mavi Salon'da düzenlenen sertifika törenine AKP Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, Vali Yardımcıları, Uzundere ilçe Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, Uzundere Belediye Başkanı AKP'li Halis özsoy, kaymakamlar, belediye başkanları, ilçe halkı, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
"HES'İN YAPILAMACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM"
Törende konuşan Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, "Biz geri kalmışlığımızı aşmak için çok çalışmak zorundayız. Bundan sonrada durmayacağız. İlk hedefimiz Avrupa'nın kaliteli destinasyon programına girmek. Kapitalizm ve sömürünün egemen olduğu tek düze bir yaşam tarzının dayatıldığı günümüzde aslında sakin kent bir baş kaldırıdır. Modernizme değil, Akif ile ifadesini bulan 'Tek dişi kalmış canavar' kavramına karşı. İşte biz de istiyoruz ki yerel ruhu, yerel manayı, yerel ürünleri, yani benim erik kaysefemi, lor dolmamı yediğim gibi dünya ulusları da yesin. Fast food kültüründen her şeyin hızlı, karmaşa içerisinde olduğu dayatılan yaşam biçiminden, dinginliğe, huzura, sakiliğe gitmek ve öz kültürümüzü tanıtmak istiyoruz. Ancak bizi üzen ilçemizde HES yapılma düşüncesi. Sürdürülebilir enerji diye bir kavram var. Güneşten, rüzgardan ve nehirlerden enerji elde etmek doğrudur. Ama bunun irdelenmesi, incelenmesi, sosyal baskı yönünün araştırılması, yöreninin fauna ve florasına vereceği zararın iyi hesaplanması lazım. HES projelerinin bazıların da büyük hatalar var. Sanki birileri, görünmez bir el, bizim sakin kente girişimizi gölgelemek istedi. Ama biz Uzundere'deki bilhassa hanımefendilerle ve muhtarlala bunun yanlış olduğunu ÇED değerlendirme sürecinde yetkililere anlatacağız. Uzundere'de HES'in yapılamayacağını yürekten inanıyorum" diye konuştu.
7 BAŞLIKTA 70 KRİTER ARANIYOR
Belediye Başkanı'ndan sonra kürsüye çıkan Uzundere Kaykamamı Hacı Arslan Uzan, 30 ülkede 208 yerleşim biriminin 'Sakin Kent' unvanını elde ettiğini anımsattı. 1999 yılında 4 İtalya ketinin bir araya gelerek Uluslarası Sakin Kentler Birliği'ni oluşturduğunu ve bunun da küreselleşmeye karşı çıkmış bir hareket olduğuna dikkati çeken Uzan, Türkiye'nin şu anda en son sakin kenti olduklarını belirtti.
Adaylık sürecinde büyük yardım ve desteklerini gördükleri Seferihisar Beledrile Başkanı Tunç Soyer'e teşekkür eden Kaymakam Uzan, Sakin kent olmak için 7 başlıkta 70 kriteri yerine getirmek zorunluluğunu anlattı. Kaymakam Arslan, "Şehrin hava kalitesinden tutun da altyapı, misafirperverliğine kadar herşey inceleniyor. Bu sınavdan başarı ile çıktık ve bugün sertifikamıza kavuşuyoruz. Çok mutluyuz" dedi.
MİLLETVEKİLİNDEN TAM DESTEK
AKP Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz de Uzundere'nin Sakin Şehir olmasını sağlayanlara teşekkür etti. Uzundere'nin 3 bin yıllık tarihe sahip olduğunu, kavga, hırsızlığın hiç olmadığı, yardımsever, kendi ürettiğini tüketen, başkasına ihtiyacı olmayan bir halkı bulunduğuna işaret eden Orhan Deligöz, Uzundere'ye HES yapılmasıyla ilgili olarak "Burada kürsüden de dile getirildiğine göre canları yanmış. Konuyu inceleyeceğiz. Gerekirse size tam destek vereceğiz" diye konuştu.
"HES GELİRSE UNVAN GERİ ALINIR"
Son olarak kürsüye çıkan Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir'in Seferihisar ilçe Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Uzundere'nin içinden geçen 12 kilometrelik bir nehir üzerine HES kurulmak istenmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bu nehir sayesinde 1100 dönüm tarım ve bahçe arazisinin sulandığına işaret eden Tunç Soyer, şöyle devam etti:
"Şimdi bu alanları sulanabilir olmaktan çıkarmak istiyorlar. Bu tahribat olağanüstü büyük zararlar doğurabilecek. İnanın eğer biz torunlarımıza bu çayı, dereyi bırakmazsak, asla bizi affetmeyecekler. Çünkü bu sadece suyun akışı ile ilgili bir mesele değil. Buradaki o su bir sistemle, yani ekosisteme dönüyor. Onun içindeki yosunu ile onun yarattığı iklimle, onun içindeki balıkla, onu seyreden insanların ruh haliyle bir ekosistem yaratıyor. O suyun akışını gören insanlara o suyun verdiği bir maneviyat var. Bir fikri, ruhi tatmin var. Her şeyi bir tarafa bırakın, dolayısıyla bu ekosisteme verilecek tahribat, sakin kent ünvanını da üzülerek sölüyorum ki geri alınması sonucunu doğurur ve gerçekten gelecek nesillere de asla açıklaması yapılamayacak bir büyük günah işlenmiş olur. Sakin kentin en temel felsefelerinden biri bu, ikincisi ise tarihin korunmasıdır."
Törenin sonunda Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir'in Seferihisar ilçe Belediye Başkanı olan Tunç Soyer, Uzundere ilçe Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ile Belediye Başkanı Halis Özsoy'u kürsüye davet ederek 'Sakin Kent' sertifikasını verdi. Prokotol de sahneye çıkarak toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.