Uzun yaşam için yeni umut
İspanya Ulusal Onkoloji Araştırma Enstitüsü'ne (CNIO) bağlı bilimadamları, yaşamı uzatmak için hayvanlar üzerinde bir gen terapisi denemelerine başladıklarını açıklarken, şimdiye kadar sadece farelerde yaşamın yüzde 24 oranında uzatıldığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trEMBO Molecular Medicine adlı dergide yayımlanan konuyla ilgili haberde, yaşlılıkla bağlantılı hastalık organizmasına karşı ilk gen terapisinde başarılı sonuç alındığı kaydedildi. İlk defa denenen ve hayvanlarda uygulanan yöntemin direk genlere uygulandığı, güvenli ve etkili bir tedavi olduğu savunulurken, sadece yaşlı hayvanlara ve bir keze mahsus olarak yapıldığı belirtildi.
CNIO'ya bağlı çalışan İspanyol bilimadamları, yaptıkları deneyler sonucunda 1 yaşındaki farenin yaşamını yüzde 24, 2 yaşındaki farenin yaşamını ise yüzde 13 oranında uzatıldığını duyurdu.
Terapinin, hayvanların daha sağlıklı olmalarını sağladığı ve yaşa bağlı olan hastalıkların çıkmasını geciktirdiği ifade edildi. CNIO direktörü Maria Blasco, "Yaşlılık günümüzde bir hastalık olarak tanınmıyor. Ama araştırmacılar her geçen gün yaşlılığı sanki hastalıkların ortak sebebi gibi görmeye başladı. Eğer yaşlılık hücrelerini tedavi edebilirsek bu hastalıkları da önceden tahmin edebiliriz" dedi.
Bu arada farklı hayvanlar üzerinde denenen ve kelebeklerde de olumlu sonuç alınan yaşlılığa karşı gen terapisinin kısa vadede insanlar üzerinde denenmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.