‘Uzun süreli dergiler okul sayılır’

26 yıldır çıkmakta olan, yıllar içinde bugünkü içerik ile biçimini alan kitap-lık dergisini, 2000’den bu yana derginin editörlüğünü üstlenen Murat Yalçın ile konuştuk.

Nurduran Duman

 Dosya ve Babil Kulesi gibi sürekli bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine yer veren dergiye ürün göndermek isteyenler omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine kısa bir özgeçmişle birlikte gönderebilirler. Word formatında 10 sayfayı geçmeyen; daha önce internet, sosyal medya ve diğer basılı yayınlarda yer almamış ürünler dikkate alınıyor.

26 yıl önce yola çıkan kitap-lık 200. sayısını kutlayıp 201. ve 202. sayılarını da çıkardı bile. Edebiyatımızın değerlerinden biri olmuş derginin yolculuğu için ne söyleyebilirsiniz?
Ülkemiz koşullarında bir edebiyat dergisi için gerçekten uzun bir zaman 26 yıl. Bu süreçte derginin adı dışında pek çok değişiklik yapıldı. Kitap tanıtım dergisiyken 1997’de hacimli bir edebiyat dergisine dönüştü. 2003 yılında köklü bir değişiklikle aylık çıkmaya başladı; tasarımı yenilendi, içeriği çeşitlendi, güncele eğildi. Önce Mehmet H. Doğan, sonra Bâki Asiltürk’ün hazırladığı YKY Şiir Yıllığı ile A’dan Z’ye yazar sözlükleriyle geniş bir ilgi gördü. 2013 yılındaysa bugünkü biçimini aldı.

Dergi ta başından “kitap-lık her mevsim iyi edebiyatın izinde” diyerek yol alıyor, okurlar için bunu açabilir misiniz?
“İyi edebiyatın izinde” sloganı yirmi yıldır dilimizde. Kuru bir slogan değil ama. Nitelik kaygımızı öncelikle, ısrarla vurgulamak zorundayız. Dergiler gençlerin kümelendiği yerler. Uzun süreli dergiler de okul sayılır. Bu anlamda yeni kuşaklara iyi edebiyatın örneklerini, nitelikli şiirin verimlerini sunmakla yükümlüyüz. kitap-lık dergisi salt ticari kaygılarla yönetilmedi hiçbir zaman. İyi bir dergi kanımca idealist düşünceyi, amatör duyguyu solduracak işlere kalkışmamalı. Okuma uğraşını derinleştirecek, Türkçenin değerlerini koruyacak, yeni bakışlar getirecek işlere fırsat vermeli. “İyi edebiyat” benim gözümde içerikte bağımsız, biçimde özgün, yalınlıkta etkileyici, dilinde özenli, yenilikçi amaçlar güden, imzasını yücelten edebiyat demek.

Dergilerin yazı hayatına yeni koyulmuş kalem tutarlar için önemi nedir sizce? Genç yazar kitap-lık’ta yayımlanmak için nasıl bir yol izlemeli? Yayımladığınız genç yazarla derginin daha sonraki ilişkisi nasıl biçimleniyor?
Dergiler güncel edebiyatın nabzının attığı yerler. Gençler iyi edebiyatı dergiler yoluyla öğrenir. Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme okumadan edebiyatın çeşitlerini öğrenmeden, türler arasındaki ilişkileri kavramadan yazar olunmaz mı, olunur ama güdük kalır. Ciddi bir dergi önemini, değerini deneyimli yazarlarla, usta şairlerle gösterir. Gençliği öne çıkarma dürtüsü aşırıya kaçarsa acemiliklere düşülür, bu da nitelik yitimine yol açar. Bir süre sonra gençler de uzaklaşır oradan. kitap-lık gençlere yer vermekte titizlenen bir dergi. Genç yazar ne yazdığına, niçin yazdığına bakmalı ama daha önce nasıl yazacağına kafa yormalı. Kendi ölçümlerini, kritiğini yapabilecek birikimi, bakış açısını edinmenin yollarını aramalı. Bunun için de önceki kuşaklardan beğendiği, benimsediği yazarların izini sürmeli. Yeteneğiyle yetinmeyip çalışkanlıkla, gayretle okuma işine adamalı kendini. Yazı geniş zamanlar ister, ısrarla, sürdürmekle olgunlaşır. Kuşkusuz doğuştan yetenekliler ya da velut (doğurgan, verimli) yazarlar her zaman bir adım öndedirler. Gerçekten de yetenek denilen o güçlü ışık sıkı sıkıya kapanmış kapılardan bile rahatça sızar, sayfalarımızı aydınlatır.
* Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet Gazetesi’nin adresine gönderebilirsiniz.