Üzümde düşük rekolte beklentisi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman,''Aşırı yağışlar nedeniyle bu sene üzüm bağları geç uyandı. Bu sebepten dolayı rekolte düşüklüğü söz konusu'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, tarım sektörünün tamamen açık alanda ve hava şartlarına bağlı olarak yapıldığını ve üretim yılı periyodunun 1 yıl içinde kalmadığını vurguladı. 2010 yılında yaşanan çeşitli hastalıklar ve dolu felaketleri nedeniyle üzüm bağlarının zarar gördüğünü hatırlatan Sorman, üzüm bağlarının bu yıl da dolu ve don olaylarına maruz kaldığını söyledi.

Sorman, şunları ifade etti: ''Aşırı yağışlar nedeniyle bu sene üzüm bağları geç uyandı. Bu sebepten dolayı rekolte düşüklüğü söz konusu. Ayrıca 'Salkım Silkmesi' dediğimiz mildiyö ve pornoz hastalığı had safhadadır. Üreticilerimiz bu sene haftada en az 2 kez ilaçlama yapmak mecburiyetinde kalmıştır. Bazı bağlarımızda aşırı yağışlardan ve havaların düzensiz gitmesinden dolayı üzüm taneleri az ve seyrek oluşmuştur. İnşallah geç kalan periyodu, hasat zamanı yağmurların geç düşüşüyle telafi imkanı belik olacak, belki de olmayacaktır. Temennimiz yağışların geç başlaması, üreticinin malını tarladan çıkarmasıdır. İnşallah öyle gerçekleşir.''
 

'Üretici ürününe sahip çıkmalı'

Rekoltenin geçen yıl ile aynı oranda gerçekleşeceğini ve üreticinin ürününe sahip çıkması gerektiğini açıklayan Sorman, henüz net rekolte çalışması yapılmadığını, ancak gelen haberlerin bu kanıyı uyandırdığını ifade etti. Üreticilerin ürünlerini emanete vermemesi tavsiyesinde bulunan Sorman, 2005 yılından bu yana yapılan ''Ürününe Sahip Çık'' kampanyasına mutlaka bu yıl da sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
 

Üretici karamsar

Üzüm üreticileri yağışlardan ve sıcakların geç başlamasından dolayı üründe en az 20 gün gecikme olduğunu, üzümlerin yağmurlar başlamadan kurutulup kurutulamayacağı konusunda karamsar. Manisa merkeze bağlı Yeşilköy üzüm üreticilerinden Ali Osman Eren, yağışlardan dolayı hastalıklara karşı haftada 2 kez ilaçlama yaptığını söyledi.

Eren, ''Bağımızda geçen yılki üzüm yok, havaların yağışlı gitmesi ve serin olması üzümde gecikmeye neden oldu. Geçen yıl bu zamanlarda üzümler yenmek üzereydi. Ancak şu an hala koruk halinde, bunu da tamamen hava şartlarına bağlıyoruz. Yani maliyet yüksek, hasat da geç olacak'' dedi.

Yeşilköy üzüm üreticilerinden Ramazan Doğan ise bağlarda mildiyö hastalığından dolayı verim alamadıklarını ve üzümlerin olgunlaşmadığını söyledi. Üreticiler, üzüm hasadı sona erip, kurutma işlemi bitene kadar yağış olmamasını dilediler.