Üzüm üretiliyor ama satılamıyor
Dünya kuru üzüm tüketiminin yüzde 10'luk bölümünü karşılayan Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, üretim sezonu dışında üzüm bulunamadığı, işletmelerin üzüm satış reyonu olmadığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trSaruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede 80 bin dekar alanda her yıl 60 bin ton civarında Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm üretildiğini, ancak üretim sezonu dışında dışarıdan üzüm almak için ilçeye gelen bir vatandaşın bir avuç üzüm bulmadığını belirtti. Okur, dünyada tüketilen 600 bin tonluk kuru üzümün yüzde 10'unun Saruhanlı'da üretildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''İlçemiz üzüm üretiminde hem Türkiye'de hem dünyada söz sahibi. Dünyada yılda 600 bin ton kuru üzüm üretiliyor ve tüketiliyor. Bunun 10'luk bölümü de ilçemizden karşılanıyor. Ancak ilçede üzümün tanıtımı ve pazarlanmasına yönelik ilçedeki işletmelerde, tanıtım ve satış reyonu bulunmuyor. Sezon dışında ilçeden kuru üzüm almak isteyen buna muvaffak olamıyor. Üretilen ürünün tamamı ihracata gidiyor. Üreticiler kendilerine bir avuç yemek için bile üzüm ayırmıyor. Sezon dışında, üzüm diyarında üzüm bulunamıyor.''
''Üzümü tanıtamıyoruz''
Saruhanlı Ziraat Odası olarak üzümün tanıtımı için onlarca proje geliştirdiklerini ve hayata geçirdiklerini, ancak çabalarının yetersiz geldiğini, bu konuda devlet, millet ve özel sektörün güç birliği yapması gerektiğini ifade eden Okur, ''Türkiye'de bile üzümü tanımayan, hayatında hiç üzüm yememiş insanlar var'' dedi.
Bunun bir örneğini kendisinin yaşadığını dile getiren Okur, şunları ifade etti:
''Bir toplantı için Ankara'ya gitmiştim. Giderken yanımda kuru üzüm götürdüm. Toplantıya katılan Ziraat Odası Başkanlarına kuru üzüm dağıttım. Karadeniz bölgesinden gelen bazı vatandaşların, üzümün ne olduğunu bilmediklerini gördüm. Üzümü tanıtamadığımızı o zaman bir kez daha anladım. Üzüm üretiminde dünyanın başkenti konumundayız, ancak bunu değerlendiremiyoruz.''