Uzmanlar uyarıyor: Anne olmadan önce...
Uzmanlar anne olmak isteyenleri kalplerini kontrol ettirmeleri yönünde uyarıyor.
CHNSağlık durumu iyi olan ve hiçbir şikâyeti olmayan kadınların da hamilelik sürecinde sıkıntı yaşayabileceği bildirildi. Bunun için anne olmak isteyen kadınların hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak bu zorlu sürece hazır olması gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ayşegül Karahan Zor ve Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doçent Doktor Zeki Şahinoğlu, anne olmak isteyen kalp hastalarına önemli uyarılarda bulundu.
Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ayşegül Karahan Zor, “Kalp rahatsızlığı bulunan anne adayları gebelik süresince uygun egzersizler yaparak düşük olasılığının önüne geçebilir.” diyor. Hem anne adayının hem de gelecekte doğacak çocuğun sağlığının, hamilelik sürecinde yaşananlarla yakından ilgili olduğunu söyleyen Dr. Zor, “Bu nedenle anne olmak isteyen kadınların, hamile kalmadan önce ciddi bir sağlık taramasından geçmesi öneriliyor. Özellikle kalbin hamileliğe hazır olup olmadığına ilişkin kontrollerin yapılması çok önemli. Bazı kalp hastalıklarında hamile kalmak sakıncalıyken, bazı durumlarda doktor kontrolünde bebek sahibi olunabiliyor.” uyarısı yapıyor. İleri evre kalp yetersizliği, ciddi düzeyde kapak hastalıkları, genetik kalp hastalığı ve doğumsal kalp hastalığı olan kadınların hamileliğinin sakıncalı olabileceğine dikkat çeken Zor, hamilelik öncesinde mutlaka doktora danışılması gerektiğinin altını çiziyor.
BEBEĞİN KALP HASTASI OLMA İHTİMALİ NORMALDEN YÜZDE 4 DAHA FAZLA
Kalp hastalığı nedeniyle ilaç kullanan kadınlarda, hamilelik öncesi sağlık kontrollerinin ve kardiyoloğa danışmanın önemini vurgulayan Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu ise, şunları söylüyor: “Hastanın kullanmak zorunda olduğu ilaçlar hem hamilelikte anneyi hem de çocuğu etkiliyor. Bazı kalp ilaçları, gebelik süresince kullanılabiliyor. Bazıları ise bebek için olumsuz etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle kalp hastası kadınların, gebelik öncesinde hangi ilaçları kullanıp hangilerini kesmeleri gerektiğini doktorları ile birlikte planlamaları gerekiyor.”
Şahinoğlu kalp hastası olmasına rağmen annelik düşünenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Özellikle kandaki oksijen konsantrasyonunun düşük seyrettiği doğumsal kalp hastalığına sahip annelerin bebeklerinde gelişme geriliği, hatta düşükler görülebiliyor. Anne kalbinin sol tarafının etkilendiği aort kapak darlığı, aort koarktasyonu gibi hastalıklarda ya da aort genişlemesinin eşlik ettiği marfan sendromu olan annelerin bebeklerinde, pulmoner hipertansiyonu olan ve ciddi kalp yetersizliği olan annelerin bebeklerinde de büyüme ve gelişme geriliği görülebiliyor. Annesi kalp hastası olan bebeklerde kalp hastalığı görülme oranı normalde yüzde 4 ile 6 oranında yüksek oluyor.”