Uzaya, 'baloon'la gidecek

Roketle uçuşa yönelik sağlık kontrolü negatif çıkan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, ''bloonla'' uzaya gidecek.

cumhuriyet.com.tr

Hollanda merkezli Space Expedition Cooperation (SXC) firmasının Türkiye satış temsilciliğini yapan VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu, uzay turizmini geliştirme ve tanıtmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Pirinçcioğlu, kısa uzay yolculuğu için şu ana kadar Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski başkanı Ali Şen, Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman ve iş kadını Ahu Aysal'ın başvurduğunu belirterek, Dedeman'ın programının roketle ilgili olduğunu ve bu doğrultuda yapılan sağlık kontrolünün pozitif çıkmadığını kaydetti.

Uzay için ''bloon'' programlarının da bulunduğunu vurgulayan Pirinçcioğlu, şöyle devam etti:

''Onda öyle bir stres yok. Dedeman, 'Bloon Yakın Uzay Gemisi' programına geçiş yaptı. Bloonla uzaya çıkacak. Geçenlerde bloonla biliyorsunuz Avustralyalı bir sporcu 36 kilometreye çıkıp atladı. Bizim balon da onun benzeri bir balon. Orada 2 saat süreyle bir seyir yapılacak. 36 kilometrede, daha stressiz bir şey. Çıkışı 2.5 saat, aşağı inişi de 1 saat sürüyor. Onlar da 2014'te olacak, onunla gitmeyi tercih ediyor. Türkiye'den birkaç kişi daha var balonla gitmeyi planlayan.''

Ahu Aysal'dan ilk deneme uçuşu

Pirinçcioğlu, Ahu Aysal'ın ilk deneme uçuşunu yaptığını belirterek, ''Jet uçakları var, Albatross uçakları. Bu uçaklarla 3.5 G Force'a kadar yükselen bir çalışma yaptık. 15-20 kilometre civarında 3.5 G Force bir uçuş yaptı'' dedi.

Simulatörlerinin de bulunduğunu belirten Pirinçcioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''O, simulatörün de denemesini yaptı. Kapalı bir salonda Hollanda'da yapılan bir eğitim çalışması. Uçuşunu da Hollanda'da yapan Ahu hanım, uçuşun ardından çok mutlu olduğunu söylüyor. Heyecan ve farklı deneyim yaşadığını ifade etti. Önümüzdeki sene ocak-şubat gibi sıfır yer çekimli parabolik uçuş eğitimi var. Ona da yine Ahu Hanım katılacak. Muhtemelen ben de katılacağım.''

Pirinçcioğlu, bloon yakın uzay gemisinde bir kapsül bulunduğunu ifade ederek, ''O kapsülün içerisinde oturuyorsunuz. Orada 4 kişi ve 2 pilot var. 2.5 saat süreyle yukarı çıkıyorsunuz. 2 saat süreyle seyrediyorsunuz. Uzay çizgisinde tam bir optimum nokta. Buna biz 'yakın uzay' diyoruz. Buradaki astronot olmuş olmuyor. LYNX uzay roketine katılanlar 100 kilometreyi geçtiği için astronot oluyor'' diye konuştu.

105 kilogram şartı


Pirinçcioğlu, uçuş ücretinin 95 bin dolar olduğunu anımsatarak, ''Uçuşu yapabilmek için 105 kilogramın altında olmanız lazım. Kıyafetle 120'yi geçmemeniz lazım. Kıyafette biraz daha hafif olması düşünülüyor. O zaman limit belki 110 kilograma çıkartılabilecek'' diye konuştu.

Uçuşa katılanların beslenmelerine ve spor yapmaya özen göstermeleri gerektiğine dikkati çeken Pirinçcioğlu, şunları kaydetti:

''Uzay yolculuğuna katılacaklara spor yapmalarını tavsiye ediyoruz. Uzaya giderken, bir müsabakaya çıkar gibi, bir Ferrari pilotu kendini nasıl hazırlıyorsa öyle hazır olması gerekiyor. Nasıl koşucular, futbolcular maçlarına hazırlanıyorsa yolculuğa katılacakların da kondisyonunun iyi olması lazım.''

Pirinçcioğlu, uçuşların Karayipler'in Çuracao Adası'ndan yapılacağını belirterek, ''Orada 3 günlük ön ağırlama ve son tıbbi check yapılacak. Sonrasında uçuş da roket için toplam 1 saat kadar sürecek. Balon ise 5.5 saat sürecek. Balon için resmi olarak şu anda Murat Dedeman var. Roket için ise Ali Şen ve Ahu Aysal ile Ufo'nun talihlisi var'' dedi.

Yakınları da izleyebilecek


Pirinçcioğlu, uzay yolcularının aynı anda kameraları olan bir başlık takacaklarını ifade ederek, ''Onların gördüklerini, yakınlarının da aynı anda izleme imkanı olabilecek. Yakınları, sizler, bizler kim isterse gördüklerini görme imkanı verecek bir portal yaratılacak. Orada internet üzerinden görme imkanını bulacak'' diye konuştu.

oketle beraber bir pilot astronotun, bloonda ise 2 pilot astronotun olacağını bildiren Pirinçcioğlu, Ali Şen'in henüz sağlık kontrollerinin yapılmadığını ve ilk uçuş tarihinin ise 2014 yılının ortaları olarak düşünüldüğünü kaydetti.

Pirinçcioğlu, son olarak, zaman zaman uzayda kalma arzusunu iletenler olduğunu anlatarak, ''Geçenlerde otelci bir arkadaşımız, 'Ben kariyerimi uzaydaki oteli işletme üzerine yapmak istiyorum' dedi. O çok hoşuma giden bir konu oldu. O da 2015 yılı itibarıyla mümkün olabilecek'' dedi.