Uzaktan çalışma yönetmeliği hazırlandı
Hükümet esnek çalışmada bir adım daha attı. Müezzinoğlu, uzaktan çalışmanın yönetmeliğinin hazırlandığını ve kısa sürede yayımlanacağını açıkladı.
Olcay BüyüktaşEsnek çalışmanın istihdama büyük katkı yapacağını savunan hükümet adımları hızlandırdı. İşçi sendikalarının karşı çıktığı esnek çalışma için kolların sıvandığı, yönetmeliğin de bayram sonrası yayımlanacağı bekleniyor. Önceki gün bu konuda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, uzaktan çalışmanın yönetmeliğinin de tamamlandığını açıkladı.
Sendikalar tutucu
“Esasında bizim sendikalarımız bu anlamda biraz tutucu davranıyor. Artık 21. yüzyılın geldiği çalışma hayatı artık uzaktan çalışma, esnek çalışma, 24 saatin dinamiklerine uygun çalışma, belirli kalıpların içinde kalarak değil, tam aksine 360 derece dönebilen, buralardaki çalışanların haklarını koruyabilen yapı” diyen Müezzinoğlu, o nedenle esnek çalışmayı da uzaktan çalışmayı da, gündeme aldıklarını, bunlarla ilgili bir-iki maddedeki yasal düzenlemeleri de tamamladıklarını anlattı. Sendikalardan, esnek çalışmada da, uzaktan çalışmada da çalışanın haklarının nasıl korunacağı, nasıl güvenceye alınacağı konusunda destek beklediklerini dile getiren Müezzinoğlu, çalışanların haklarının korunması konusunun daha fazla konuşulması gerektiğini belirtti. Almanya’da 2.5 milyon kişinin uzaktan çalıştığı bilgisini veren Müezzenoğlu, “Yasal düzenlemeleri ve yönetmeliği inşallah bu yıl sonuna kadar, yönetmeliği önümüzdeki bir ay içinde, destekleyici olanları da, Meclis tatile girdi, inşallah Eylül- Ekim’de çıkartacağız” dedi.
Çalışanın hakları budanacak
Çalışma koşullarını ağırlaştıracağı ve işçi haklarını budayacağı için sendikalar, çalışma ekonomisi uzmanları ve akademisyenler esnek çalışmaya da uzaktan çalışmaya da karşı çıkıyor. Esnek çalışma ile kazanılmış hakların ortadan kalkacağı ve sömürünün artacağını kaydeden DİSK’in uzaktan, ev eksenli ve tele-çalışma olarak üç başlıkta adlandırılan modelleri getiren düzenlemeye karşı görüşleri de şöyle:
-Amaç işletme giderlerini kısarak maliyet düşürmek.
- Ev eksenli çalışmanın özü, “sosyal güvenceden ve örgütlenmeden uzakta olduğundan maliyetlerini azaltmak isteyen firmaların başvurduğu en önemli yollardan biri. İşveren işyerinin yer kirasından, elektrik/su giderlerinden; işçilere sunulması gereken servis, sigorta, yemek, tatil, mesai ve kreş gibi temel hizmetlerden kurtuluyor.
Kayıtdışı artacak
Kadınları eve hapsedip ağır sömürüye mahkûm edecek. Aile temelli sosyal politikalar ve giderek daralan hizmetler zaten hali hazırda çocuk, hasta, yaşlı bakımını kadınların sorumluluğunda gören patriyarkal algıyı pekiştiriyor. Bu durumun yanı sıra kadınlar mesleki eğitimlere ulaşamıyor ya da ulaşabildikleri eğitimler cinsiyetçi rolleri yeniden üreten, ücretli ve güvenceli iş bulmada herhangi bir yarar sağlamayan eğitimler oluyor. Bir yandan, ailelerin kadınların dışarıda çalışmalarına izin vermemesi, diğer yandan neoliberal politikaların sonucu olarak artan yoksulluk kadınları ev eksenli çalışmaya itiyor.
-Ücretler düşecek. Ev eksenli çalışma esas olarak enformel bir çalışma alanı. Ev eksenli çalışanların hemen hemen hepsi kayıt dışı çalışıyor. Üstelik parça başına ödenen ücretler de oldukça düşük.
-Ev eksenli çalışma, işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından çok ağır ve ciddi sorunlara yol açıyor. Ev eksenli çalışma aynı zamanda işçi sağlığı ve iş güvenliği teftişlerinin dışında bir alan olmayı sürdürüyor.