Uyuşturucu ağında büyük tehlike

Türkiye’deki uyuşturucu testlerinde çıkmayan Bonzai maddesinde patlama yaşanıyor.

Meltem Yılmaz/Cumhuriyet

Türkiye’de 100 uyuşturucu bağımlısından 89’unun “Bonzai” adlı sentetik esrar maddesini kullandığı, bu maddenin AMATEM’ler de dahil olmak üzere Türkiye’de yapılan hiçbir uyuşturucu testinde çıkmadığı anlaşıldı. Ayrıca, Bonzai bağımlılığınını tedavisi için kullanılan ilaçların, bağımlılığı daha da artırdığı belirlendi.

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu’nun (UBAM) Türkiye genelinde 100 uyuşturucu bağımlısı ile yüz yüze yaptığı araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmadan derlenen rapora göre, uyuşturucu bağımlılığı alanında son 5 yılda Bonzai maddesinin kullanımında adeta patlama yaşanıyor. Rapora göre Türkiye’deki 100 uyuşturucu bağımlısının 89’u ise “Bonzai” kullanıyor. Bağımlıların yüzde 82’si 20 ile 35 yaş aralığında en iken, küçük bağımlı yaşı 11, en üst yaş ise 51.

Rapor, bağımlıların yüzde 98’inin madde bulabilmek için hırsızlık yaptığını, ayrıca, 62 kişinin de torbacılık yaparak uyuşturucu parası kazandığını; 100 kişiden 13’ünün uyuşturucu nedeniyle hapse girerek 3 ay ile 5 yıl arasında çeşitli cezalar aldığını ortaya koyuyor. Raporun diğer önemli detayı ise 100 bağımlının tamamının, bağımlılıkları boyunca ortalama dört kez AMATEM ve ÇEMATEM’lere başvurmuş olması. Bağımlılarının yüzde 56’sı da, özel klinik ve tedavi merkezlerinde tedavi olmayı denemiş. Ancak yüzde 6’sı, ilaçlarla bir süre idare ettikten sonra uyuşturucuya tekrar başlamış.

 

Çığ gibi büyüyor

UBAM’ın raporunun en önemli bölümü ise son 5 yıl içinde bağımlılığı hızla yaygınlaşan “Bonzai” üzerine. Bonzai’nin, tarım ilacı içeren bir maddenin birtakım otlar ve sentetik maddeler ile karıştırılarak elde edildiğine, daha sonra kurutularak tütün haline getirildiğine dikkat çekilen raporda, “kova veya sigara içerisinde kullanılan bu uyuşturucu madde iç organlara ciddi oranda zarar veriyor. Aynı zamanda alkol ve başka maddelerle kullanıldığında ani ölümlere sebep oluyor. Ancak otopsilerde bonzai maddesi çıkmıyor ve ölüm nedenleri başka görünüyor” ifadeleri yer alıyor. Raporda, şöyle devam ediliyor: “Kişilik bozuklukları ve ölüm triplerine yol açan bu maddeyi bulamayan bağımlılar, aşırı agresif hale geliyor ve öfke nöbetleri geçirmeye başlıyor. Arkasından intihar eğilimleri başlıyor. Bu süreç en çok aileleri etkiliyor ve aile içi şiddete sebep oluyor. Bunun yanı sıra ani yoksunluk krizleri, cinayet işlemelerine dahi sebep olabiliyor.”

Raporda, Bonzai’nin hiçbir uyuşturucu testinde çıkmadığına da dikkat çekilerek, “Günümüz şartlarında devletimize ait hastanelerde bu maddeyi ölçebilecek teknik altyapı bulunmadığından bağımlılar Bonzai kullanmayı tercih ediyor” ifadeleri yer alıyor. Hastanelerde bu yeni uyuşturucu çeşidi için diğer madde bağımlılıklarında kullanılan ve bağımlılık yapıcı özelliğe sahip ilaçların kullanıldığının belirtildiği raporda, söz konusu ilaçların herhangi tedavi edici bir etkisinin olmadığı, bağımlıyı daha çok uyuşturduğu belirtiliyor. Rapor, uyuşturucu bağımlılarının denetimli serbestlik bürolarına temiz raporu verebilmek için de Bonzai kullandığına dikkat çekiyor.

Raporu değerlendiren UBAM Başkanı Dila Tezemir, “Herkesi bu sinsi uyuşturucu konusunda uyarıyoruz. Çocukların tuvalette uzun zaman geçirmeleri, davranışlarının değişmesi, anlamsız zamanlarda duydukları çakmak sesleri, evden küçük ama değerli şeylerin kaybolması, uyku düzeninin bozulması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bağımlılık ihtimalini akla getirmektedir” diye konuştu.