Uygulama tepki çekti

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası'ndan (TABGİS) yapılan açıklamada, sendikanın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) aldığı ''Tavan Fiyat Uygulaması'' kararını son derece yanlış bulduğu belirtilerek, EPDK'nın kanundan aldığı düzenleme yetkisini hatalı kullandığı savunuldu.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası'ndan (TABGİS) yapılan açıklamada, akaryakıt bayilerinin fiyatlandırma mekanizmasında hiçbir etki ve yetkileri bulunmadığı kaydedilerek, ''Eğer bugün ülkemizde akaryakıt fiyat oluşumunda sakınca görülüyor, konunun muhatabı olan ana dağıtıcılar ile EPDK görüşüyor ve bunun neticesinde ikna olmayan otoritenin müdahalesi ana dağıtım şirketleri yerine bayi karlılığı üzerinden yürütülüyorsa burada çok önemli bir yetki hatası yapılıyor demektir'' denildi.

EPDK'nın aldığı kararın gerekçesini piyasada rekabet oluşumunu sağlamak isteğine bağladığı ifade edilen açıklamada, bu gerekçenin alınan kararın hukuken de aykırılığını gösterdiği iddia edildi.

5015 Sayılı Kanun ile faaliyetleri veya rekabeti bozma niteliği taşıyan eylemler karşısında Kurum'un fiyatlara müdahale etme yetkisi bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, ''Eğer konu rekabet ise o halde bu ilk önce Rekabet Kurumu nezdinde soruşturulmalıdır'' denildi.

Rekabet Kurumu'nun geçen Ağustos ayında yayımladığı Akaryakıt Sektör Raporu'nda, ''piyasadaki rekabetin yapısal engeller nedeniyle oluşamadığı ve eğer piyasada kalıcı bir rekabet ortamının sağlanması isteniyorsa öncelikle bu engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini'' belirttiği hatırlatılarak, bu yapısal düzenlemenin tek yetkili kuruluşunun Türkiye'de EPDK olduğu belirtildi.

 

"Karar hakkında yasal yollara müracaat edilmesinin kaçınılmaz"

Petrol Sanayi Derneği (PETDER), tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu kararın Petrol Piyasası Kanunu ile oluşturulan serbest piyasa düzenine bütünü ile aykırı olup gerekçeleri açısından da yasa ile uyumlu olmadığı bildirildi.

Bu nedenle Karar hakkında yasal yollara müracaat edilmesinin kaçınılmaz olduğu ifade edilen açıklamada, Kararın dağıtıcı ve bayilerde geniş bir yelpazede yaşanan rekabeti sınırlandırarak amacına ters bir sonuç doğuracağı kaydedildi.

Aynı zamanda sektörün ürün ve hizmet çeşitliliği yaratma yeteneğini de ortadan kaldırarak serbest piyasa ortamında rekabetin gelişmesini engelleyeceği ileri sürülen açıklamada, şöyle denildi:

''Açıklanan tavan fiyat formülü nakliye unsurunu içermediğinden ülkenin her tarafına düzenli ve sürdürülebilir şekilde akaryakıt ikmal edilmesini ekonomik olmaktan çıkaracaktır. Bu husus rafinerilerden uzak noktalara hizmet götürülmesi ve yatırım yapılmasını zorlaştıracaktır.

Ayrıca formül esasen uygulamada rafineriden başlayan ikmal zincirinin sadece dağıtıcı ve bayi kısmını kapsamaktadır. Bu yapısı ile fiyat formülü uygulama gerçekleri ile çelişmektedir.

Akaryakıt sektörü Petrol Piyasası Kanunu'nun gerektirdiği zorunlu yatırımların yanı sıra, sunulan kaliteli hizmetler ve gelişmiş alt yapı için yasaların sağladığı güvence içinde önemli büyüklükte yatırımlar yapmıştır. Bu karar sonucunda yatırımcılara olumsuz mesajlar verilmiş olmaktadır. Ayrıca, bu karardan ötürü bazı dağıtım şirketleri ve özellikle de bayi işletmeleri faaliyetlerini sürdüremez noktaya gelecek bundan da ülke ekonomisi ve istihdam olumsuz etkilenecektir.''