Uygarlık tarihi müzesi kurulacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi alanında, Türkiye Uygarlık Tarihi Müzesi kuracaklarını belirterek, ''Müzenin konsepti hazırlandı. Sanıyorum Eylül ayında müze için proje yarışması yapacağız'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a giderken uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turizmde son yıllarda sergilediği performansın, bölge ülkeler tarafından dikkatli bir şekilde izlendiğini belirtti.

Türkiye'nin sektördeki yükseliş hızı bakımından 2008 yılında dünya 7'ncisi olduğuna dikkati çeken Günay, geçen yıl 25-26 milyonluk bir turist sayısına ulaşıldığını vurguladı.

Bu nedenlerle bölge ülkelerinin Türkiye'nin deneyiminden faydalanmak istediğini, bu kapsamda Türkmenistan'dan böyle bir talep olduğunu kaydeden Günay, Türk girişimcilerin de çeşitli ülkelerde yeni işletme ve oteller yaparak, ülkenin yatırım gücünü ve deneyimlerini paylaştıklarını dile getirdi.

 

İstanbul Boğazı ve tarihi alanlardaki kamu binaları

Gazetecilerin İstanbul Boğazı'ndaki kamu binalarının otel ya da müzeye çevrilmesine yönelik açıklamasını hatırlattığı Günay, kamu kurumlarının geçmişte ülkenin en prestijli yerlerini aldığını vurguladı.

İstanbul Boğazı ve tarihi bölgelerdeki kamu binaların bazılarının misafirhane, bazılarının da okul ve yurt olarak kullanıldığına işaret eden Günay, sözlerine şöyle devam etti:

''Bunların yapıldığı dönemde Türkiye'nin dünyaya açılması, tarihi, sanatı ve kültürü ile hatırlanan bir ülke olması derdi yoktu. Dünyada da bu kadar büyük bir turizm sektörü bulunmuyordu. Ama şimdi ülkelerin değeri, kültür ve sanatta yaptıkları atılımlarla ölçülmeye başlandı. Ben de 'İlla şu bina turizme açılsın' demiyorum. Ama 'Bu konuya yeniden bütünüyle bakalım' diyorum. İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'na bakan bir Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binası var. Yine aynı yerde adliye binası var. Bu adliye binası oradan kalktığında orası yeni bir kamu dairesi olmasın. Ya yıkmalıyız, orada arkeolojik bir park varsa çıkmalı ortaya ya da orasını müze yapmalıyız. Örneğin Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binasını da butik otel yapabiliriz. Aynı şey boğazdaki okullar için de geçerli. Ayrıca asker ya da sivil ayrımı da yapmıyorum. Yeni okulları başka yerlere yapabiliriz. Bir tarihi nostaljisi vardır, ona uygun bir şey yapabiliriz. Bu saatten sonra kamu misafirhaneleri mi kalmış? Her şeyi dünyaya açalım, ama bundan bizim insanımız da istifade etsin.''

 

Müze yokluğu

İstanbul ya da Ankara'da Türkiye'nin zenginliklerinin dünyaya sergilenebileceği büyük çapta bir müze bulunmadığına işaret eden Günay, şunları ifade etti:

''İş adamlarından öğrendiğime göre, Türkmenistan'da son 10 yılda çok sayıda kültür ve sanat yapısı inşa edilmiş. Biz 90. yıla doğru yürüyen Türkiye Cumhuriyeti'yiz. Çağdaş devlet olma idealimiz bizim birinci iddiamızdır. Bunun için müze, kültür ve sanat yapısı kuracaksın, senfoni salonu ve sosyal yaşam alanları yapacaksın. Arkeoloji Müzesi ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. İki tane büyük projemiz var. Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi alanı denilen 1980'den beri sadece adı konmuş bir çivi bile çakılmamış, o alanda 10 yıl önce başlamış bir senfoni inşaatı vardı. Onu Sayın Cumhurbaşkanı, kendi görev süresinde tamamlanacağını söyledi. İkinci proje olarak, Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi alanında Türkiye Uygarlık Tarihi Müzesi projemiz var. Ankara'ya, Türkiye Uygarlık Tarihi Müzesi kuracağız. Müzenin konsepti tamamen hazırlandı. Sanıyorum Eylül ayında müze için proje yarışması yapacağız.

Türkiye'nin, dünyanın en büyük müzelerinden birini yapmasına ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bugün dünyanın önde gelen müzelerinde dünyanın dört bir yanından getirilen eserler sergileniyor. İddiayla söylüyorum; biz dünyanın bir başka ülkesinden bir şey almadan, çalmadan dünyanın en büyük müzesini kurabiliriz. Bence bunun da Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'da olması lazım.''