Ustalık ve gerçekleşen düşler

İdil Biret ile Borusan Dörtlüsü’nün Schumann yoğunçaları tanıtıldı

Egemen Berköz/Cumhuriyet



İdil Biret’in, Borusan Dörtlüsü ile birlikte çaldığı Schumann’ın Op.44 Piyano Beşlisi ile yine Schumann’ın Op.13 Senfonik Etütleri’nin yer aldığı yeni yoğunçalarının tanıtımı 12 Ocak Pazartesi akşamı Borusan Müzikevi’nde yapıldı. Toplantı Biret ile Dörtlü’nün çağrılılara tadımlık sunduğu Schumann Beşli’yle başladı. Tadına doyulamayan bu küçük dinletinin ardından Biret’in kayıt çalışmalarının düzenleyicisi, eşi Şefik Büyükyüksel yoğunçalarla ilgili bazı bilgiler verdi. Bu yoğunçaların 1959’dan bu yana kayıt yapan Biret’in basılmış 105. kaydı ve Naxos etiketiyle çıkan 55. yoğunçaları olduğunu, IBA (İdil Biret Arşivi) başlığı altında yakında çıkacak olan Schumann kutusunda yer alacağını ve IBA yoğunçalarlarının Naxos etiketiyle tüm dünyada satışa sunulduğunu anlatan Şefik Bey sözlerini Cumhuriyet’in müzik devriminin ürünü olan Türk sanatçılarının dünyanın dört bir yanında dinlenmesinin önemini vurgulayarak tamamladı.

Bu konuşmadan sonra İdil Biret ile Borusan Dörtlüsü üyeleri Esen Kıvrak (1.keman), Olgu Kızılay (2.keman), Efdal Altun (viyola) ve Çağ Erçağ (viyolonsel), dinleyicilerin de soru ve yorumlarıyla katıldığı, çok keyifli ve içtenlikli bir söyleşi yaptılar. İdil Biret’in Schumann’ın Op.44 Beşlisi’nin piyano yazınının en güzel beşlilerden biri olduğu sözleriyle başlayan söyleşi; Borusan Dörtlüsü üyesi genç sanatçıların İdil Biret’i dinleyerek büyüdüklerini, onunla çalmak bir düşken gerçekleşmesinin kendileri için önemini içtenlikle dile getirmeleri ve Biret’in de çok iyi anlaştıklarını, oda müziğinde bunun çok önemli olduğunu, ortaya da çok başarılı bir kayıt çıktığını söylemesiyle sürdü. Konuşulan ve üzerinde düşünce birliği oluşan son konu ise oda müziğinin güzelliği ve önemi oldu.

Ancak ben, Biret’in “müzikte kendiliğindenlik çok önemli, bunun ölmemesi gerek, müzik ya etkileyici olur ya da yapay olur” ve “kayıtta değişik çalışlardan bölümler alınarak bir araya getirilir, bunlar genellikle kısa bölümlerdir, bizim kaydımızda uzun bölümler birleştirildi, kurgu az oldu, konser gibi bir sonuç çıktı” sözlerinin altını çizmek istiyorum, yoğunçalarda ne nitelikte bir müzik dinleyeceğimizi gösterdikleri için.