Uşak... AKP zayıflıyor
Ege’nin sanayi kenti Uşak’ta AKP’nin oylarında kayma yaşanacağına kesin gözüyle bakılıyor. En çok konuşulan 1+1+1. Eğer Durmuş Yılmaz MH P’nin oylarını artıramazsa CHP 2 milletvekili çıkarır.
Özlem Yüzak/CumhuriyetPeki bu seçimlerde işin rengi değişecek mi? Örneğin eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın MHP’den aday gösterilmesi MHP’ye bir milletvekilliğini kazandırabilecek mi? CHP önseçim yaptı; bu adayların şansı ne? AKP eski gücünü koruyor mu? Uşak halkı hayatından memnun mu? Kütahya’dan otobüsle geldiğim Uşak’ta bunlara geçmeden önce şunu söyleyelim, sokaktaki adamdan tutun görüştüğüm kanaat önderlerine kadar çoğunluğun beklentisi 1+1+1. Yani AKP, CHP ve MHP, üçünden de birer milletvekili. Neden mi?
Öncelikle son 3 yıldır kente tek bir çivi bile çakılmadığını söylüyor herkes. AKP’li belediyenin ise çalışmadığı, altyapı eksiklerinin çok fazla olduğu çöplerin bile doğru düzgün toplanmadığı konuşuluyor. (Bir önceki dönemde belediye MHP’deydi.) Şimdi belediyeyi Menzircilerin yönettiği söyleniyor. Ama tabii sadece bunların seçim sonuçlarını değiştirmeye yeterli olmadığı malum. Dolayısıyla farklı sorunların peşine düşüyorum... Uşak civar illerin aksine, sanayi kimliği yüzünden göç alan bir kent. Bu yüzden kent varoşları ile sürekli büyüyor. Kayıt dışı çalıştırma ve taşeronluk hayli fazla.
Ana cadde olan İsmet Paşa Caddesi kentin tek araç trafiğine kapalı, kafeleri, butikleri ve parkı ile modern görünüşlü tek yeri. Tek olmasından dolayı halkın dilinde “Mecburiyet Caddesi”.
CHP eski milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu “Mecburiyet Caddesi, 2003’te AKP’nin sürgün olarak yolladığı değerli vali Ali Fuat Güven’in çabalarıyla güzelleşti” diyor.
Ünalan Mahallesi muhtarı Ercan Bey, Hasan Amca ve bir semt sakini ile seçimleri konuştuk. Hasan Amca 15 yıldır MHP’ye çıkmıyor diye AKP’ye oy verdiğini ancak bu kez CHP’yi deneyeceğini söylüyor.
İntihar oranı yüksek
Sokakları ve çoğu bakımsız olsa da eski tarihi evleri ile bence son derece kimlikli ve doğru sosyal politikalarla büyük potansiyele sahip bir il Uşak. Sosyal politikalar diyorum; zira kentin önemli sorunları var. Bunlardan biri intihar oranının çok yüksek olması, diğer ise gençlerde uyuşturucu bağımlılığının süratle artması. Konuştuğum gençlerin hiçbiri Uşak’ta hayatını sürdürmek istemiyor, kapağı İzmir, İstanbul gibi büyük kentlere atmak çoğunun en büyük hayali.
Önseçimle CHP’den ilk sıraya yerleşen aday Yalım Özkan. Bir işadamı. Uşak’tan genç yaşta Avrupa’ya gitmiş orada iş kurmuş. 4-5 yıldır Uşak’a yatırım yapıyor, yaklaşık 1500 kişiye istihdam sağlıyor. Ayrıca bir özel fen lisesi yaptırmış. İkinci aday da Banaz ilçesinden yine ticaretle uğraşan İsmet Akın. Her ikisinin de şansının yüksek olduğu söyleniyor. CHP’nin seçim vaatleri halkın dikkatini çekmiş belli ki, üzerinde fikir yürütüyorlar ama temkinliler. Tabii bu arada CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Uşak’taki mitingde kentin sorunlarına hemen hiç değinmemiş olması canlarını da sıkmamış değil...
Genel seçimler için 27 aday adayının başvuruda bulunduğu AKP’nin milletvekili adayları 1. sırada milletvekili Mehmet Altay, 2. sırada ise 10 Kasım’da Akit gazetesine ‘Olmasaydı da olurduk’ ilanı veren derginin imtiyaz sahibi Eyüp Gökhan Özekin. Öztekin bir dönem Alperen Ocakları Genel Başkanlığı, Büyük Birlik Partisi MKYK üyeliği yapmış bir isim. Kiminle konuşsam şans vermiyor.
Durmuş Yılmaz’ın şansı var mı? Evet diyenler de var hayır diyenler de... Ama ‘Hayır’ın nedenlerini sorduğumda 2 farklı yanıt alıyorum. İlki MHP’de birinci sıradan aday gösterilmesinin Uşak’ta diğer MHP adaylarını rahatsız etmiş olması; diğeri ise insanların dilindeki “5 yıllık Merkez Bankası başkanlığı döneminde kendi kasabası Eşme’ye bir okul bile yapmadı, akrabalarının işini halletmedi” söylemi. Buna karşın Yılmaz’ın bu tavrını dürüst ve ayrımcılık gözetmeyen kişiliğine bağlayıp “MHP bir aday çıkarır” diyenler de yok değil.
Peki HDP ne yapacak? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin 5 bin 300 oy aldığı Uşak’ta 7 Haziran seçimlerinde beklenti, oylarını 6 binin üzerine çıkarması yönünde. Alevilerin ise 10 bin civarında bir oyu var ancak “denge yok, her üç partiye de dağılabilir” deniyor.
‘Kararsızlar yüzde 40’
Uşak’ın duayen gazetecisi Taşkın Özler kentte kararsız oyların belirleyici olacağının altını çiziyor: “Her seçimde kararsızların oranı yüzde 15 kadardı ilk kez yüzde 40’lara kadar çıktı. Oylarını rengini de pek belli etmek istemiyorlar. Tayyip’in hışmından korkuyor olabilirler” diyor. Özler’e göre AKP’den oy akışı olacağı kesin ama kime kayacak o oylar. Ya CHP 2 miletvekili çıkartacak ya da büyük çoğunluğun dediği gibi 1+1+1. Ancak Özler Uşak’ta seçimlerin asıl belirleyicisinin Eşme ve Banaz gibi büyük ilçeler olduğunun ve her ne kadar Durmuş Yılmaz Eşmeli bile olsa MHP’nin ilçelerde pek varlık gösteremediğinin altını çiziyor. 12 bin esnafın kayıtlı olduğu Esnaf Odaları Birliği Başkanı Saadettin Öztürk temkinli konuşuyor ancak bu seçimde AKP rüzgârının ters döndüğünü ifade ediyor. Eğitim - Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş ise memurlar özellikle de öğretmen, okul müdürü ve sağlık çalışanlarına yönelik kadrolaştırmaya dikkat çekiyor; “Tam bir kıyım yaşanıyor.” Ünalan Mahallesi Muhtarı ve mahalle muhtarları sözcüsü Ercan Bey’in yanına uğruyorum. Hızlı dönüşümün kentte yaptığı erozyonu anlatıyor. Ona komşu Hasan amca MHP’li olduğunu söylüyor, “MHP 15 yıldır çıkmıyor diye AKP’ye oy vermiştim ama şimdi oyum CHP’ye” diyor.
Sonuçta Uşak bir işçi kenti ve işçilere yönelik her şey seçimde etkili ve belirleyici olacak gibi görünüyor...