Urla'da 'Zeytin Aşkı' sempozyumu
“Urla Zeytin Aşkı Sempozyumu" 29 Şubat’ta antik çağda ve günümüzde zeytin yağı üretiminde önemli bir merkez olan Urla’da gerçekleştirilecek.
İZMİR / Cumhuriyetİzmir’in Urla ilçesinde zeytin ve zeytinyağının tüm yönleriyle, bilimsel bir şekilde ele alınacağı “Urla Zeytin Aşkı Sempozyumu" yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) ve Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin destek ve katkılarıyla gerçekleştirilecek olan sempozyum Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde yapılacak. Sempozyum, Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu Doç. Dr. Levent Köstem, Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı Genel Başkanı Aytekin Tunus ve Urla Kaymakamı Önder Can’ın açılış konuşmaları ile başlayacak.
Sempozyumun “Geçmişten Geleceğe Kadim Dost: ZEYTİN AĞACI” oturumunu CHP İzmir Milletvekili ve Yüksek Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Kamil Okyay yönetecek. Oturumun konuşmacıları ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Diler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA, Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan olacak.
“Zeytin ve Zeytinyağının Sağlık, Sosyal ve Toplumsal Açıdan Önemi” başlıklı ikinci oturumu ise CHP 24. 25. ve 26. dönem Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir yönetecek. Bu bölümün konuşmacıları, Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Eren AKÇİÇEK, Zeytinyağı Üreticisi ve TEVOO Butik Zeytin Ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Başkanı Atilla Totoş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya olacak.
Sempozyumda ele alınacak konular:
- Geçmişten Günümüze Zeytinyağı Kültürü ve Müzecilik
- Yeni Bakış Açısıyla Dünya ve Ülke Zeytinciliği Ve Zeytinyağcılığı
- Zeytinin Kültürel, Sanatsal Ve Toplumsal Açıdan Önemi
- Zeytinyağı Bizi Daha Sağlıklı Yapar mı?
- Zeytinyağı ile İlgili Yapılan Çalışmalar
- Zeytinyağının Sağlığımız Üzerine Etkileri
- Gastronomi Açısından Zeytin ve Zeytinyağının Önemi