Üretim tüketimin 3 katı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye genelinde son 5 yılda işletmeye alınan ve planlanan Hidroelektirik Santral, Rüzgâr Enerji Santralı (RES) ve Jeotermal Enerji Santralı (JES) sayılarını açıkladı.

Hazal Ocak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye genelinde son 5 yılda işletmeye alınan ve planlanan Hidroelektirik Santral, Rüzgâr Enerji Santralı (RES) ve Jeotermal Enerji Santralı (JES) sayılarını açıkladı. Buna göre son 5 yılda 214 HES işletmeye alındı, 261 HES’in yapılması planlanıyor. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Bakanlık verilerine göre mevcut üretim, tüketimin 3 katıdır. İhtiyaç fazlası üretim, yurttaşların ödemek zorunda kaldığı faturaları kabartmaktan başka bir işe yaramıyor” dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurarak Türkiye’deki yapılan ve yapılması planlanan HES, RES, JES sayıları ile hangi illere yapılacağı gibi konularda bilgi almak istedi. Karaca’nın sorularını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı yanıtladı. Bakanlığın verilerine göre Türkiye genelinde son 5 yılda HES, JES ve RES sayıları şöyle:

“214 HES işletmeye alındı, 261 HES yapılması planlanıyor,

90 RES işletmeye alındı, 180 RES yapılması planlanıyor,

51 JES işletmeye alındı, 21 JES yapılması planlanıyor.”

Gazetemize bakanlığın yanıtını değerlendiren Gülizar Biçer Karaca, özetle bakanlığın 2023 hedefinde enerjilerin yüzde 65’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılama hedefi olduğuna dikkat çekerek “AKP hükümeti şeffaflaşma sürecini tamamlayamadığı için, ülkeyi plansız büyüme hamleleriyle çöküşe yaklaştırıyor. Bakanlık verilerine göre mevcut üretim 90 bin MW, yani tüketimin 3 katıdır. İhtiyaç fazlası üretim, yurttaşların ödemek zorunda kaldığı faturaları kabartmaktan başka bir işe yaramıyor. Konut tarifelerinde 2 yıllık artış üzde 72.6, sanayide ise 2 yıllık zam oranı yüzde 126`ya ulaşmıştır” dedi.