Üretim sıkıntılı başladı

Üretime ara vermeden önce fabrikada toplam 1350 işçi çalışıyordu. Verilen bilgiye göre yeni dönemde henüz 870 çalışan işbaşı yaptı.

Gamze Bal

Ticari araç sektörünün öne çıkan şirketlerinden Temsa’da üretim 9 haftalık aradan sonra başladı. Ancak Temsa’ya üretim yapan tedarikçi firmaların da üretime ara vermesi sorun yarattı.

Konuyla ilgili bilgi veren Öz Çelik-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Sedat Aydın, “Alım yaptığımız birçok tedarikçi firma var. Bunlardan bir kısmı yalnızca Temsa’ya üretim yapıyordu. Bizle birlikte onlar da üretimine ara vermek zorunda kaldı. Şimdi hızlı bir şekilde mal akışı sağlanmaya çalışılıyor” dedi. Aydın, “Günde bir araçla üretime başlayıp, ikiye çıkardık. Yıllık 10 bin araç üretim kapasitemiz var. Üretime verilen aradan dolayı yıllık üretimimiz azalmasın diye fazla mesaiyle açığı kapatacağız” diye konuştu.

Sabancı Temsa’yı, 30 Mayıs 2019’da True Value Capital Partner’s şirketine satmıştı. Ancak borç sorunları nedeniyle Aralık 2019’da bir süre üretime ara veren Temsa’ya haciz işlemi başlatıldı. Temsa, 25 Aralık 2019 günü, borçlar nedeniyle geçici konkordato ilan ettiklerini duyurdu.

‘ÇALIŞANLAR MAĞDURİYET YAŞAMADI’

Öz Çelik-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Sedat Aydın, Sabancı Topluluğu ve Skoda Transportation’ın ana ortağı PPF’nin yüzde 50-50 ortaklık yapısı ile Temsa’nın tamamının satın alınacağına ilişkin, “Sabancı ailesinin geri dönmesi için devir işlemleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Belli bir prosedür süreci var. Martın birinci ya da ikinci haftası itibarıyla Sabancı tamamen dönmüş olur diye düşünüyoruz. Üretim bundan önce rayına oturmuş olur” dedi. Öte yandan, bu süreçte Temsa çalışanlarının mağdur edilmediğini dile getiren Aydın şöyle devam etti: 

“Çalışanlar herhangi bir mağduriyet yaşamadı. Ücretleri gününde, zamanında ödendi. Bu sürede görüşmeleri devam eden toplu iş sözleşmesi de imzalandı, farkları da işçilere ödendi. Halen üretim sayısına bağlı olarak eleman çağrılıyor. Üretim hatlarından her gün bir otobüs çıkıyor. Normalde kapasitesi 6 otobüse kadar çıkabiliyor. Önümüzdeki günlerde seri üretime tekrar hızlı bir şekilde başlanacak.”