Üreticinin Durumu...
cumhuriyet.com.trBin bir türlü sorunla uğraşan üreticinin durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Canla başla çalışıyor ama bir türlü belini doğrultamıyor. Çünkü traktöründe kullandığı mazot, elektrik, gübre fiyatları oldukça yüksek. Ödemiş, karpuz, patates, Kırkağaç kavun, Kemalpaşa kirazla öne çıkan yerleşimler. Ancak üreticilerin alınterleriyle yetiştirdiği ürünler, maliyetin altında satılıyor. Hatta bazıları sulamada kullandığı elektrik, gübre, ilaç giderlerini bile karşılayamadıklarını, işçiliğin boşa gittiğini söylüyor.
Üreticiler AKP iktidarından TEDAŞ’a olan elektrik borçlarının silinmesini bekliyor.
Bugünün iktidarı bunların hiçbirini görmüyor, ya da görmezden geliyor… Ancak gördükleri de var; rantı büyük duble yol ihaleleri örneğin… Bazıları bitmiş bazılarında çalışma yıllardır sürüyor. Salihli Alaşehir arası.
İzmir Torbalı’dan başlayıp, Bayındır Ödemiş, Kiraz üzerinden Ankara karayoluna bağlanacak duble yolun çalışmaları hızlandırıldı. İhaleyi alan şirketler, gece gündüz demeden harıl harıl çalışıyor. Ancak bu yol, bir taraftan “hizmet” gibi görünmesine karşın, birçok üreticinin canını yakıyor. Çünkü karpuz ve patatesiyle ünlü Ödemiş ve Kiraz ilçelerinin verimli tarlaları zarara uğruyor. Yol güzargâhındaki zeytin ve meyve ağaçları yok ediliyor, “Yolun paramparça edip bıraktığı küçük küçük topraklar da bir işe yaramıyor. Çünkü araçların egzoz gazı, çıkardığı tozu derken, karpuz, patates, erik, elma, şeftali gibi meyveler sağlıklı yetişmeyecek.
Öyle anlaşılıyor ki, şirketlerin kesesini doldurmak adına yapılan işlerde, üretici, emekçi, köylü düşünülmüyor. İzmir’in Kiraz ilçesine bağlı Taşlıyatak köyünde bakmaya doyamadığım yemyeşil meşe ağaçları kesilmiş. Bu katliamın nedenini sorduğum orman işçisi, “Ağaçların gençleşmesi için kesim yapıyoruz” diyor. Diyor demesine de yaşlı, genç bakmadan ağaçları kesmişler. Anlaşılan bölge birilerine peşkeş çekiliyor.
Oysa yemyeşil örtüsüyle gönüllere güzellik katan, bol oksijen saçan ağaçlar kolay yetişmiyor, bakımı, korunması adeta çocuk yetiştirmekten farksız...
Çokuluslu şirketlerin maden, petrol aramaları da tarım arazilerini, ormanları, dağları, dereleri yok ediyor.
Merak ediyorum, elimizden kayıp giden ormanlarımızı, ovalarımızı, dağlarımızı, sularımızı kirletmeye devam eden çokuluslu şirketlere kim dur diyecek?