Ünlü mucit İstanbul'da

IBM'in mucitlerinden Dr. John Cohn, çip teknolojisinin biyoloji ile entegre edilerek hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen IBM Connected 2012 etkinliğinde konuşan John Cohn, IBM'in yıllar içinde geçirdiği değişime değinerek, 100 yıl içinde yaşanan gelişmeleri hatırlattı. Cohn, slayt eşliğinde yaptığı sunumda, bin dolara yıllar içinde neler alınabileceğini gösterdi. ''İnsanların sadece bilişim iştahı artmadı'' diyen Cohn, teknolojide yukarı doğru sorunsuz bir ilerleme görüldüğünü aktardı.

Geleceğin parlak olacağını söyleyen Cohn, gelecekte ne olacağını anlamak için geriye bakılamayacağını belirtti. ''Çipler çalışacak, ısınacak ve insanlar daha da yoğrulacak'' diyen Cohn transistör fiziğinden bilişsel bilime doğru yol alındığını aktardı.

''Genel bir hastalık, belirli bir terapi ve çiplerin hastalık tedavisinde kullanılmasıyla, tedavi edilebilir. Yapılar küçüldükçe çipler bu amaçla kullanılabilir'' şeklinde konuşan Cohn, yapıların küçüldükçe manipüle edilebilir hale geldiğini, elektroniğin daha küçük hale gelmesinin gerçek dünyaya uygulanabilirliği arttırdığını söyledi.

Konuşmasının büyük bölümünde ''çip teknolojisi'' üzerinde duran Cohn, gelecekte bin kat daha fazla veri alınacağını ve milyonlarca veri üzerinde çalışılacağını ifade etti.

Cohn, bu alanda çalışmaya başladığında 136 transistör ile çalıştıklarını şimdiyse 3 milyar transistör ile işlem yaptıkları ifade ederek, çip teknolojisinde yaşanan gelişmeye dikkati çekti.

Kıyma makinesinden düşünen bilgisayara

''Kıyma makinesi yapımıyla başlayan IBM yakın gelecekte ''düşünebilen bilgisayar'' üretmeyi planlıyor. Bu konuda, ''Kompleksite açısından fare beynine ulaştık, gelecekte insan beynine ulaşabilecek miyiz diye düşünüyoruz'' diye konuşan John Cohn, amaçlarının insanda olan özelliklerin bilgisayarlara aktarılması olmadığının altını çizdi.

Yılda 6 milyar dolarlık yatırım yaptıklarına dikkati çeken Cohn, gelecekte yatırım yapılabilecek en önemli alanın ''karbon'' olduğunu söyledi.

Her zaman kendi kendisine çiplerden daha ötesi olup olmayacağını sorduğunu söyleyen Cohn, dünya genelinde yaşanan verimsizliğe de vurgu yaptı. John Cohn, çip teknolojisinde yaşanacak gelişmelerin ''akıllı gezegen'' düşüncesine katkı yapacağını da sözlerine ekledi.
Bilişsel bilişim ve öğrenebilen bilgisayarlardan bahsettiklerini dile getiren Cohn, dünyanın gelecek 15 yılda farklı bir yerde olacağını dile getirdi.