Üniversitelilere korsan yayının zararlarını anlattılar

Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) düzenlenen ''Fikri Mülkiyet Hak İhlalleri'' Sempozyumu'na katılan yönetmen Osman Sınav, yazar Ahmet Ümit ve sinema sanatçısı Janset Paçal, öğrencilere korsan yayınların zararlarını anlattı.

cumhuriyet.com.tr

Hukuk Fakültesi'nde gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Yazar Ahmet Ümit, yaz aylarının yaklaşması dolayısıyla sahillerde korsan kitap satışlarının çoğaldığını ifade ederek, bu durumun ''hırsızlık'' olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili yasaların olmasına rağmen korsanın bir türlü önlemediğini belirten Ümit, ''Eğer korsan yapılan kitaplarımın parası bana geri dönseydi, muhtemelen 3 tane ilköğretim okulu yaptırabilirdim'' dedi.

Ümit, özellikle Anadolu'da vakıf mallarına insanların dikkatli davrandığını dile getirerek, belki de topluma yerleştirilecek ahlak anlayışıyla sanat ürünlerinin kutsiyet içine alınabilineceğini ifade etti.

Gençlerin, genellikle kitapların pahalı olduğundan şikayet ettiğine dikkati çeken Ümit, ''Bunun nedeni de korsan. Diyelim ki, Ahmet Ümit'in romanı 100 bin satıyor, mesela korsanıyla beraber de 500 bin satıyor. Benim yayıncım 500 bin satılacağını bilse 500 bin bassa kitabı, o zaman 20 lira fiyat koyacağına 15 lira fiyat belirler'' diye konuştu.

''Telif hakkının olmayışı sağlıktaki felce benzer''


Yönetmen Osman Sınav ise Türk dizilerinin sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da seyredildiğini anlatarak, 600 milyonluk insan topluluğunun yaşadığı bölgede, Türk dizilerinin seyredildiğini vurguladı.

Sınav, yaklaşık 14 yıl önce yaptığı dizi için bir televizyon kanalıyla görüşürken, sözleşmesine yurt dışı haklarının kendisine ait olması yönünde bir madde konulması girişimlerde bulunduğunu belirterek, bunun sonucunda Türkiye'de ilk kez, yurt dışı haklarının yapımcıya verildiğini kaydetti.
''Telif hakkının olmayışı sağlıktaki felce benzer'' diyen Sınav, bu durumun sanat camiası için çok önemli olduğunu vurguladı.

''16 televizyon kanalına dava açtık''

Sinema Oyuncuları Meslekler Birliği (BİROY) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da yapan sinema sanatçısı Janset Paçal da korsan ürünleri alan kişilerin, verdikleri paranın ''hırsızın'' cebine gittiğini düşünmesi gerektiğini anlattı.

Korsan ürün hakkında toplum içinde bir ''etik duygunun'' oluşmadığına vurgu yapan Paçal, bu duygunun oluşturması için çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.

Paçal, 16 televizyon kanalına tekrar yayınlarda yönetmen, yazar, müzisyen ve oyuncuya hakkı olan payı vermedikleri için dava açtıklarını söyledi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sempozyumdaki konuşmaların ardından Sınav, Ümit ve Paçal hayranlarıyla fotoğraf çektirdi.