Üniversitelerin bölünmesine karşı umut ışığı belirdi
Hükümetin erken seçim öncesi Meclis’e taşıdığı ve 13 üniversitenin bölünmesini öngören yasa tasarısının Genel Kurul’daki görüşmelerinin seçimler sonrasına ertelenmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Selda Güneysu / Ozan Çepni
Tasarının Genel Kurul’da ele alındığı hafta boyunca başta İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi olmak üzere, bölünmesi gündemde olan üniversitelerden öğretim üyeleri, AKP ve MHP milletvekilleriyle görüştü. MHP’den de AKP’ye, “Toplumsal mutabakatı öne çıkaralım” görüşleri iletildi. Üniversitelerin bölünmesini öngören tasarının büyük bölümü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilse de AKP ve MHP arasındaki temaslar sürüyor. Önceki gece görüşmeleri tamamlanabilecek durumdaki tasarı, “oylamada karar yeter sayısı bulunamaması” üzerine bir hafta ertelendi. Tasarının Meclis’teki görüşmeleri sırasında, muhalefet temsilcileri AKP temsilcileriyle temasa geçti. MHP grubu da AKP grubu ile tasarı üzerine görüşmeler yaptı. Edinilen bilgiye göre, tasarıyla ilgili olarak AKP grubuna, “söz konusu tasarının seçimler öncesinde toplumsal mutabakatı zedelediği” görüşü iletildi. MHP’lilerin AKP’lileri, “Öğrencileri etkileyen böylesi önemli bir tasarı üzerinde daha fazla tartışmak gerekir. Ancak seçim yoğunluğu var. Bu yoğun ortamda, öğrencileri ve ailelerini etkileyecek bu tasarı tartışma yaratır. Özellikle de öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratır” sözleriyle uyardığı öğrenildi. MHP grubu AKP’ye, “Farklı üniversitelerin kurulmasına yönelik bir adım atılacaksa, bu söz konusu üniversitelerin kadroları üzerinden de yapılabilir” önerisinde bulunduğu da ifade edildi. MHP ile AKP arasındaki görüşmelerin, Meclis Genel Kurulu’nun ilk çalışma günü olan salı gününe kadar süreceği de kaydedildi.
Saray devreye girecek
Muhalefetin ve özellikle MHP’nin tasarı üzerindeki eleştirilerinin AKP grubu tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da iletileceği de ileri sürülürken, özellikle İstanbul Üniversitesi mezunlarının iletişime geçtiği Erdoğan’ın tasarının bir süre ertelenmesini istediği de belirtildi. Tasarının seçim öncesinde büyük tepki toplamasının AKP içinde de rahatsızlık yarattığı öğrenildi. AKP’lilerden de tasarıya karşı, “YÖK, AK Parti’yi zor duruma sokuyor” değerlendirmeleri yapıldığı kaydediliyor. Üniversitelerde bölünme tasarısı seçim sonrasına bırakılırsa, rafa kaldırılarak ‘kadük’ duruma düşebilecek. YÖK’ün tasarı üzerindeki ısrarı, tasarının seçim sonrasında yeniden gündeme gelmesine yol açabilir.
‘YÖK’ün tuzağına düşmeyin’
Tasarıya tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de iktidara çağrıda bulunarak, “AK Parti’nin bir parça kafası çalışıyorsa ve vicdanı varsa YÖK’ün tuzağına düşmez. YÖK üniversiteleri bölerek AKP’nin altını oyuyor. YÖK’ün tuzağına düşmeyin. Üniversitelerin bölünmesi Türk eğitim tarihinin kara bir lekesi olarak anılacak. İktidar değiştiğinde ilk düzeltilecek tarihi hatalardan biri olacak” diye konuştu