Üniversiteler YÖK'ün taslağına karşı çıktı

Devlet ve vakıf üniversitelerinin birçoğu, Yükseköğretim Yasa Taslağı’ndaki üniversitelerin Bakanlar Kurulu’ndan ve YÖK’ten temsilcilerin bulunduğu Üniversite Konseyi tarafından yönetilmesi düzenlemesine karşı çıktı.

cumhuriyet.com.tr

39 üniversite, yeni yükseköğretim yasası üzerindeki görüşlerini YÖK ile paylaştı. Üniversitelerin görüşleri şöyle:

Uzlaşı içinde çalışamaz: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, kurumsallaşmış üniversitelerin, 2 üyesinin Bakanlar Kurulu, 2 üyesinin de YÖK tarafından belirlendiği, üyeleri arasında vergi rekortmenlerinin de bulunduğu, Üniversite Konseyi tarafından yönetilmesine şu ifadelerle karşı çıktı: “Konseyin uzlaşı içinde çalışması çok zor. Üniversitenin yapısını ve işleyişini bilmeyen üyelerin üniversiteleri yönetmesi mümkün değil. Rektör üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilmeli. Konseyin kuracağı rektör adaylarını belirleme komisyonunun 3 aday belirlemesi ve konseyin bu üç aday arasından birisini ataması ‘her üniversiteye yeni bir YÖK’ çağrışımı yapmaktadır. Ayrıca üniversitelerdeki huzursuzluğu daha da artıracaktır.”

Konseyden partizan karar çıkar: Koç Üniversitesi konseyde “siyasi ve partizan kararların alınacağına” işaret etti. Düzce Üniversitesi ise “Üniversite Konseyi bu haliyle devlet üniversitelerini siyasi iradeye bütünüyle bağlı kılmak değil midir? Rektöre hiçbir yetki verilmemiş ama sorumluluk ona ait” tepkisini gösterdi.

Diploma makineleri: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, özel üniversite kurulması için ise “Denetleme mekanizmasının iyi işlemediği sistemlerde kâr amaçlı yükseköğretim kurumları diploma makinesi gibi çalışmakta, tüm sistemin kalitesini düşürücü olarak etki etmektedirler” değerlendirmesini yaptı.

Şaibeye neden olur: Abdullah Gül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Serindağ da özel üniversite düzenlemesini “Üniversitelerin içişlerinde bilgisi olmayan bir müdahaleye ve şaibeli durumlara neden olması gerekçesi ile sakıncalı olabilir” olarak niteledi.

Tevhidi Tedrisat’a aykırı: Düzce Üniversitesi dört çeşit üniversite kurulmasının “Tevhidi Tedrisat’a aykırı bir durum oluşturacağını” kaydetti.