UNESCO'ya Selimiye başvurusu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi çalışmaları yürütülen Selimiye Camisi ile ilgili dosyanın üst komiteye olumlu bir raporla sunulduğunu, 19 Haziran'dan sonra Selimiye'nin kalıcı listede yer alacağını, bunun müjdeli bir haber olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Kültür ve Turizm Bakanlığının İzmir'deki turizm yatırım ve planlama çalışmalarına ilişkin Hilton Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen Günay, tüm annelerin Anneler Günü'nü kutladığını belirterek başladığı konuşmasında, annesinin birkaç yıl önce vefat ettiğini dile getirdi. Günay, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde Türkiye'nin 9 alanının yer aldığını, listeye girmeye aday yer sayısının da geçen haftalarda Bergama'nın da aralarında bulunduğu 4 yeni ilaveyle 27'ye çıktığını bildirdi.

Adaylık çalışmaları tamamlanan Selimiye, Alanya ve Efes arasından ilk ikisinin dosyasının UNESCO'ya gönderildiğini belirten Günay, şöyle konuştu:

''Uzun yıllardan bu yana 9 ile sınırlı olan UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesindeki alan sayısı 10'a çıkacak. Çünkü Selimiye, olumlu bir raporla üst komiteye önerildi. İnşallah 19 Haziran'dan sonra, benim için seçim sonuçları kadar önemli, Selimiye dünya mirasında yer alacak. Doğrudan doğruya Türk-İslam geleneğinin bir ürünü olarak, Divriği'den sonra Selimiye girmiş olacak. Bu bence çok güzel, müjdeli bir haber. Alanya ve Efes ile birlikte 2012'de bu alanları 12'ye çıkarmış olacağız. Bu konuda Türkiye'nin potansiyeli var.''

Bakan Günay, UNESCO listesine bölgeler alınırken, bazı ülkelerin erken davranıp 15-20 alan yazdırdıklarını ancak Türkiye'nin bu konuda geç kaldığını, gelinen noktada yeni alanların yazdırılmasının uğraş gerektirdiğini söyledi. Günay, Efes Antik Kenti için de geç kalındığını ancak bu konudaki çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

 

''Ben gelmedim kavga için..."

Günay, toplantı sonrası gazetecilerin, kendisinin İzmir Büyükşehir Belediyesinde yapılan operasyonlar ve Başbakan Erdoğan'ın konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili açıklamaları sonrası Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eleştirilerini hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine şöyle konuştu:

''Ben demokratik bir seçim ortamını haksız tartışmalara sürükleyebilecek olan her tür gelişmeden rahatsızlığımı ifade ettim. Basın mensubu arkadaşlarımız, kendilerine göre yorumlar yapıyorlar. İzmir'de gereksiz bir tartışmaya girmemek konusunda özen gösteriyorum. Son zamanlarda yaşadığımız olaylarla ilgili iki sözcük kullandım. Önce 'rahatsız oldum bu zamanlamadan' dedim. Arkasından da 'bu iddialardan üzüntü duydum' dedim. Arkadaşlar, tüm bunlardan bile bir tartışma konusu yaratmaya çalışıyorlar.''

Bazı çevrelerin bir gerginlik, tartışma, çatışma ortamı yaratma konusunda kendilerini zorladığını düşündüğünü ifade eden Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Böyle bir zorlamaya araç olmam. Ben gelmedim kavga için, benim işim hizmet için. İlk gün, bunu söyledim ve söylemeye devam edeceğim. Çünkü bir ay sonra seçimler bitecek, tüm bu sözleri söyleyen arkadaşlar, Ankara'ya muhalefet partilerinin çeşitli temsilcileri olarak hizmet talep etmek üzere gelecekler. Ben hükümetin bir üyesi ve 12 Haziran'dan sonra bir İzmir milletvekili olarak İzmir'den Ankara'ya hiç kimseyle gergin ve dargın gitmek istemem. Vatandaşımızın sağduyusuna sesleniyorum: Kimseyle polemik yapmak isteğinde değilim, kimse benim üzerimden ismini kamuoyuna tekrar duyurma gayretine girmesin.''

Günay, kendisine yönelik sözlerin ağır bir eleştiri olup olmadığını kendisinin takdir edebileceğini, bazı kesimlerin tartışma çıkarmak için sözler söylediğini, onların çekmek istediği sahaya girmeyeceğini söyledi.

İzmir'i rahatlatan konuşmalarından rahatsız olanların bulunduğunu savunan Günay, bir gazetecinin ''kendisini Hitler'in propaganda bakanına benzetenlerin bulunduğunu'' söylemesi üzerine, ''Kötü söz sahibinindir. Bazen de ben söze bakmam söyleyene bakarım. Söyleyen, cevap vermemi gerektirmiyorsa niye cevap vereyim ki'' dedi.

AKP'nin seçim bürosu önünde dün gece meydana gelen patlamaya ilgili soruyu da yanıtlayan Günay, ''Tüm Türkiye'de sakin, demokratik, güleryüzlü, konuşup anlaşabileceğimiz, derdimizi anlatabileceğimiz bir ortam oluşsun istiyoruz. Birileri bundan rahatsız oluyor. O klasik, eski, kavgalı, çatışmalı ortamlara dönüştürmek istiyor seçimi. Bazen böyle bir ses bombası, bazen gereksiz bir gürültü, bazen fiili bir saldırıya dönüşebiliyor. Bunların hepsi bir kefeye, seçimi ana mecrasından saptırma gayretindeki çalışmalar olarak nitelendiriyorum. Bunlardan mümkün olduğu kadar uzak kalmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum'' diye konuştu.